Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Lecția africană pentru Plahotniuc

Lecția africană pentru Plahotniuc

Ziua politică de ieri, la Chișinău, a început cu un for al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, fondată de Vlad Plahotniuc. Vedeta Forumului economic, pe lângă Vlad Plahotniuc, a fost Jose Manuel Barroso.

Barroso nu este pentru prima dată la Chișinău. A mai fost în noiembrie 2012. Atunci era președinte al Comisiei Europene, iar R. Moldova intra în faza „istoria de succes a Parteneriatului Estic”. Atunci Barroso a fost întâmpinat la Aeroport cu pâine și sare, iar orchestra prezidențială a intonat imnul R. Moldova și Imnul Europei. Apoi au urmat întâlniri oficiale în instituțiile de top, fiind semnate și două acorduri importante privind sistemele de educație și de sănătate. Atunci, fiecare pas al lui Barroso a fost transmis live de mai multe media, vizita acestuia fiind pregătită și trâmbițată cu mult mai devreme.

În 2016, Barroso a venit la Chișinău fără să mai aibă o conexiune directă cu Comisia Europeană. Nu mai venea să semneze acorduri importante și să fie întâmpinat cu orchestra prezidențială la Aeroport. Nici nu mai venea de la Bruxelles, practic. Cu câteva zile în urmă, Barroso se afla la Yaounde, Cameroon – unul dintre cele mai sărace state africane, unde a participat la un for economic african.

La Forul Economic de la Yaounde, Barroso a stat alături de oameni de afaceri din câteva state africane, dar presa a atras atenția, în special, asupra unui miliardar controversat. Paul Kammogne este cunoscut pe continentul african ca fondator al grupului bancar Afriland First Bank, care a preluat controlul și asupra altor zece companii din domeniul imobiliar și de asigurări. Miliardarul Kammogne a fost expus diferitor controverse, existând suspiciuni că ar fi finanțat și lovitura de stat din Burkina Faso.

În cadrul forului economic de la Yaounde, desfășurat în zilele de 17-18 mai 2016, Jose Manuel Barroso a îndemnat oamenii de afaceri africani, dar și conducerea statelor, să deschidă ușile investitorlor străini, în special, celor europeni. Miliardarul Kammogne i-a reproșat lui Barroso că, în loc să aștepte finanțări din Europa, mai degrabă ar semna un acord de investiții cu Nigeria, spunând asta în numele tuturor oamenilor de afaceri.

Peste câteva zile, Barroso era deja la un alt for economic, desfășurat de asemenea în unul dintre cele mai sărace state, doar că de data aceasta nu pe continentul african, ci pe cel european. Imaginea fostului oficial european a fost folosită în numeroase reportaje în presa controlată de fondatorul Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, Vlad Plahotniuc.

Mesajul lui Barroso nu a fost foarte laudativ, deși realitatea de la Chișinău, în comparație cu cea din Cameroon, ar putea să nu fie chiar atât de tristă. Deși nu a răsunat în mod deschis o declarație a unui miliardar moldovean care ar spune că în loc de investiții europene ar dori mai mult investiții rusești, susținerea prin imagine a unui om de afaceri controversat are o explicație.

„Astăzi am fost martori la semnarea a două acorduri financiare: în domeniul sănătății și în educaţie. Am oferit până acum R. Moldova 122 milioane de euro. E cel mai mare ajutor oferit până acum unei ţări. Vreau să felicit toţi cetăţenii R. Moldova pentru eforturile pe care le fac pentru a contribui la implementarea reformelor”, a declarat Barroso în noiembrie 2012 la Chișinău. În 2016 nu a mai existat un asemenea mesaj, deși actualul guvern ar avea nevoie de acorduri financiare finanțate imediat, mai mult ca niciodată. Tot în 2012 Barroso spunea la Chișinău că „Perspectiva europeană pentru R. Moldova există, acum trebuie să ne concentrăm pe finalizarea reformelor”, în 2016, însă, a recunoscut că acestea abia ar trebui lansate.

Faptul că Barroso a venit la Chișinău după ce a întâlnit un miliardar controversat în Africa, și nu după ce a vizitat România (la începutul acestui an), unde a primit doctor Honoris Causa a Universității din Cluj, fiind asociat în reportaje cu lumea academică, pare simptomatic. Doar că magnatul de la Yaounde, pe lângă faptul că deține bănci, instituții financiare și imobiliare, dar și media, deține și edituri, scrie și cărți. Așteptăm să citim cărți despre integrarea europeană realizate de miliardarul controversat de la Chișinău care a strâns ieri mâna lui Barroso.