Leancă, salvatorul lui Filat

Am revenit la ZdG acum trei luni, după doi ani de masterat la Sibiu. E greu să te întorci la Chişinău dintr-un oraş care a fost Capitala Culturală Europeană în 2007, mai ales când cunoşti realitatea de aici. Am făcut acest pas “amăgindu-mă” cu gândul că sunt tânăr şi pot, în vreun fel, să contribui la schimbările de care are nevoie R. Moldova.

De la Sibiu până la Chişinău sunt vreo 600 de kilometri. Am ales să nu fac cursa directă, ci să revin acasă după un tur în jurul României. Era un proiect pe care îmi doream să-l realizez de mai mult timp. Aşa am reuşit să văd cum românii din Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Ucraina sunt supuşi permanent unor politici de deznaţionalizare şi de asimilare. Şi cum românii din jurul graniţei luptă pentru drepturi, pentru limba română, pentru tradiţii şi obiceiuri. După ce am parcurs 3756 de kilometri cu trenul, cu autocarul, cu vreun taxi sau cu bicicleta, am ajuns la Chişinău.

La ZdG am găsit aceeaşi echipă din care mă bucur că fac parte. La această publicaţie am apreciat întotdeauna politica editorială. Vorbesc sincer, ca să exclud orice suspiciuni. Aici niciodată nu am scris “la comanda cuiva”, după cum comentează unii. M-am bucurat că nu mi s-a spus vreodată “acest articol nu-l putem publica, pentru că…”. Din contra, am fost încurajaţi tot timpul să publicăm orice articol, indiferent de instituţia sau persoanele vizate în anchetele reportericeşti.

În 2012, am înţeles încă o dată câtă încredere trebuie să ai în vorbele unui ministru. “Iurie, acum nu pot vorbi. Te sun mâine, la 10. Sigur că te sun!”. A doua zi, ministrul nu mi-a mai răspuns la telefon. Un alt ministru mi-a spus că, în 10 zile, îmi dă un răspuns. Nici până astăzi nu am primit acel răspuns. Nu mai zic nimic de ofiţerii de urmărire penală.

În 2012, am apreciat gestul ministrului Iurie Leancă de a-şi prezenta demisia, după cum promisese în contextul regimului de vize cu UE. Interesant este că această demisie a coincis cu ziua în care premierul Filat a citit raportul despre “realizările” pe 2012. Presa a înghiţit momeala. Deşi era clar că Filat nu va accepta demisia lui Leancă, întrebările jurnaliştilor s-au limitat la demisie… Raportul Guvernului a trecut pe planul doi.

Iurie Sanduţa, iurie.sanduta.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Ion

  Apreciez ca ai revenit. Sa fii sigur ca chiar un singur om poate schimba ceva, dar daca sinteti o echipa şansele cresc. In ce priveste demisia m-am simţit prostit, am şi acum un gust amar în gură. Doar nu am fost prostit eu, un simplu muritor, s-a încercat să se prostească o ţară. Dar daca mai iei în calcul că este vorba de ministrul de externe, iar acţiunile lui sînt monitorizate în străinătate. Ruşinos, dureros. dezamăgitor etc.

 2. Crudu

  Foaie verde de trifoi,
  Un raport de gradul doi,
  Şi cu Leancă cel […],
  Iată, că ne-am rătăcit…

 3. alegra

  se pot face multe şi de unul singur, dacă nu te împiedică, aceasta este exact suficient în ce priveşte spiritul de echipă – mai departe -nu.
  e salutabil că aţi revenit şi v-aţi angajat la o redacţie mai puţin părtinitoare, iar primele decepţii legate de activitatea profesională, sunt îmbucurătoare pentru lectorat. şi apreciabile, am aflat! Felicitări. nimic nu e surprinzăror, toate îşi au o explicaţie.

 4. Mihai

  DESPRE ATARNAREA DENITARILOR FATA DE NOI CEI DE JOS,VA POT SPUNE SI EU MULT-F.MULT.AM DORIT SA FAC LAGATURA CU CINEVA DIN CADRUL ADMINISTRATIEI CENTRALE,MINISTERUL ECONOMIEI,MINISTERUL MEDIULUI,PRIMARIA CHISINAU PENTRU A PROPUNE SPRE ANALIZA O TEHNOLOGIE (LA ZIUA DE AZI CEA MAI PERFORMANTA) IN MATERIA DE GESTIONARE A DESEURILOR,CARE AZI ESTE O PROBLEMA GRAVA IN REPUBLICA.SI NU NUMAI CA SCAPAM DE GUNIU,DAR MAI SI PRIMIM COMBUSTIBIL LA PRELUCRAREA LUI,ADICA AFACEREA E RENTABILA VADIT.NUSTIU DE CE N-AM PRIMIT NICI UN RASPUNS DE LA NICI UNDEMNITAR-OARE CHIAR NU-I INTERESEAZA PE NIMENI SOARTA ACESTUI POPOR,OARE NIMENI NU-I IN STARE SA FACA CEVA PENTRU TARA CARE-I PLATESTE CU SALARIU SI UNDE MULTI TINERI AR MUNCI CU MAI MULT ENTUZIAZM. DEZAMAGIRE TOTALA.DE FAPT TOT NOI,CEI PLECATI PESTE HOTARE CU ZECILE DE ANI SUNTEM VINOVATI-AM UMPLUT BUGETUL TARII CU BANI TOTI ACESTI ANI,IAR ASA NUMITII DOMNITORI AU SCOS SMANTANA SI DE BINE CE LI-I SI SE MAI SFADESC,NU POT IMPARTI FURTUL.

 5. Turc

  @ Mihai . Nimic nou sub soare. Plicul cu proectul trebuia insotit de un alt plic cu “otcat “.Atunci orice proect mai bun mai rau ori periculos din punct de vedere al impactului asupra mediului,avea sa treaca cu succes.Ii doare in cot pe cei din cadrul administratiilor centrale si mai putin centrale de soarta tarii si a cetatenilor ei.

 6. vlad

  NU V-AU RASPUNS MINISTRII ?! DEUNDE SA STIE SARMANII MINISTRI ca a comunica cu oamenii E O VOCATIE.SI FARA ACEST DAR DUMNEZEEC NU SUNT BUNI NICI DE VACARUL SATULUI …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *