Nicolae CUŞCHEVICI: La Paradă sau la “careu”?

Controversata decizie a lui Mihai Ghimpu de a nu da curs invitaţiei omologului său rus la parada de la Moscova este una care merită respect, oricât de contradictorii ar fi viziunile cetăţenilor R. Moldova. Şi asta pentru că invitaţia în cauză implică mult mai mult decât o simplă prezenţă pe Piaţa Roşie a încă unui preşedinte din comunitatea CSI.

Intenţia Moscovei de a organiza anume în acest an o paradă la care să participe toate ţările învingătoare în cel de-al Doliea Război Mondial pare cel puţin bizară. Dacă parada în cauză ar fi fost organizată  în 2005, spre exemplu, când s-au împlinit 60 de ani de la capitularea Germaniei, sau dacă parada ar fi fost în 2015, când s-ar fi împlinit 70 de ani, aş fi înţeles ardoarea. Dar aşa, nici în clin, nici în mânecă…

Parada organizată de Moscova în acest an pare a fi mai mult un fel de refresh, cel puţin în cazul relaţiilor moldo-ruse. Logica e simplă – dacă veniţi, sunteţi cu noi, dacă nu – împotriva noastră. Orgoliul Federaţiei Ruse în ceea ce priveşte menţinerea zonelor de influenţă e la fel de mare ca şi corupţia şi crima organizată care o macină din interior. Evident, “neprezentarea” lui Ghimpu la “careu” ar putea avea şi efecte ulterioare negative (or, Federaţia Rusă întotdeauna a avut grijă să amintească fostelor republici sovietice cine-i sora mai mare), dar, în schimb, va clarifica statutul relaţiilor dintre cele două state. Dacă, totuşi, ar fi să privim la rece, lipsa lui Ghimpu e mai bună decât prezenţa sa. Este exact situaţia în care din două rele trebuie ales răul cel mai mic.

Atunci când Ghimpu, luat la explicaţii despre refuzul său, a afirmat şi faptul că R. Moldova nu este o ţară învingătoare, a avut dreptate, parţial. Asta pentru că au fost şi basarabeni înrolaţi în Armata Roşie, care au luptat cu trupele Axei. Şi asta pentru că, într-o oarecare măsură, cel de-al Doilea Război Mondial a fost şi un război civil, pentru români.

E ştiut faptul că , după raptul Basarabiei, în 1940, mulţi moldoveni s-au refugiat în dreapta Prutului, dar şi mai mulţi au rămas pe la casele lor. Ulterior, cei rămaşi au fost înrolaţi în Armata Roşie şi au plecat să lupte contra nemţilor, dar şi contra românilor, inclusiv cei refugiaţi din Basarabia.

Acum întreabă-te: te duci la Moscova? Pentru ce?  Ce să sărbătoreşti? Victoria? A cui? A ciumei asupra leprei?

Pe lângă toate astea, prezenţa lui Ghimpu la “careu” ar presupune acceptarea ocupaţiei sovietice din ‘40. Ar însemna că, în ‘44, am fost doar eliberaţi, şi nu eliberaţi ca să fim ocupaţi. Ar însemna să batem din palme Rusiei pentru cei peste 55 de ani de ocupaţie, de deportări, de frică, de trădare, de ateism etc. Ar însemna să recunoaştem că ea ne este sora mai mare, când unicul lucru de care este interesată este poziţia strategică a Moldovei, nicidecum populaţia ei. Şi, pe lângă toate, mai trebuie să şi aduci ovaţii soldatului sovietic. Da, e adevărat, ei sunt cei cărora, în mare parte, Europa le datorează recunoştinţă pentru victoria asupra fascismului. Dar nu ştiu de ce, atunci când se ajunge la capitolul crime şi fărădelegi comise de soldaţi în război, toţi îşi amintesc de soldaţii germani…

PS. Văzusem odată, într-un documentar despre cel de-al Doilea Război Mondial, mărturiile unei bătrâne germane. Parcă o văd şi acum, cu voce stinsă şi parcă ruşinată, relatând cum 12 (!) soldaţi sovietici au violat-o o noapte întreagă pe o masă. Şi când te gândeşti că, la acea vreme, era o domnişoară de doar 20 de ani…

Nicolae CUŞCHEVICI,
n.cuschevici.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. ROMANIAMARE

  Cu Transnistria sub coasta, cu coloana a cincea la Chisinau- batand tineri pe strada doar ca vorbesc in romana sau poarta camase natonale, AIE de pe Piata Roscata tradeaza idelaurile tinerilor de la 7 aprilie 2009, o primavara de la Chisinau !

 2. Soclu' Lu' Leninu'

  cum sa te duci tu sa te umilesti in fata ocupantului..adica rusii stau cu arma indreptata spre mine,mi-au sfartecat teritoriul – si eu sa ma duc sa-i omagiez?..sa-i omagiez ca nu mai pot decide la mine in tara – si nici macar nu mai stiu ce tara am,de unde si pana unde se intinde?..cum poate fi tratata moldova pe plan international,atata timp cat are trupe rusesti de ocupatie?..si ce tupeu,frate,sa te cheme si pe tine,de parca moldova ar fi o hoarda de muscali..

 3. varianta X

  Cand armata sovietica-rusa era in RDGermana, germanii nu plecau in Moscova la parada. De ce noi trebuie sa plecam. Noi indirect il sustinem pe acel clan care ridica artificial pretul la gaz si petrol. De ce acest clan distruge concurenta in energie. Cu cat mai repede va fi distrus clanul cu atat mai repede se va eftini pretul la gaz si petrol.

 4. igor

  Felicitari Presedintelui Ghimpu pentru barbatia si intelepciunea romaneasca de care trebuie sa dam dovada si noi in fiecare zi

 5. Liviu

  numi place cum unii judeca la parada comunishtii merita sa plecam la parada de 9 mai in memoria buneilor noshtrii atuncea nu era ura shi gandurile estea prosteshti de rushi. din ziar o batrina germana a zis ca rushii au violentato toata noapte dar porcii de nemtzi ce faceau din buneii noshtri shi bunicile noastre?cate vetzi sau stins in robie de catre nemtzi 1000 de mortzinumai oasele sleitzi de foame,.

 6. costel

  ce s-a sarbatorim la moskova noi romani di basarabia ,rapire de la patria mama romania a basarabiei de rusia bolsevica, crimele, torturile ,deportarile a sute de mii de romani basarabeni in siberia ,rusificare fortata ,saracia, dictatura comunista , vrem unire cu patria mama romania ,noi sutem romani

 7. bunica

  Draga Liviu, crezi ca bunicii pot fi omagiati numai in Piata Rosie?
  Eu l-am omagiat pe tatal meu in satul lui de bastina, avea 18 ani cand a fost inrolat…
  In 1968, cand treceau tancurile sovietice pe aici, noaptea, m-am trezit din cauza zgomotului, tata era in curte, privea printre gard, mi-a facut semn sa nu vorbesc, m-a bagat repede in casa si a zis ca pentru sine:Iar fac dreptate cu tancurile… Doamne fereste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *