Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   La ce ne-a folosit revoluţia?…

La ce ne-a folosit revoluţia? Ce-ar fi fost dacă nu ar fi existat „7 aprilie”?

Nemulţumiţi de rezultatele alegerilor din 5 aprilie, în care o parte considerabilă dintre cetăţenii R. Moldova îşi puneau mari speranţe, câţiva tineri au ieşit luni, 6 aprilie, seara, să aprindă o lumânare „în memoria” Moldovei. Rezultatele finale ale alegerilor nu erau cunoscute, iar prin târg circulau diferite zvonuri. PCRM îi reveneau 60 de mandate şi mai avea nevoie de unul singur pentru a conduce R. Moldova timp de încă 4 ani. Anume speranţa, impusă practic de minţile oamenilor, plus zvonul precum că alegerile au fost fraudate de către comunişti, i-au făcut să iasă în stradă.

271-editvictorCe a urmat, ştim cu toţii. Ce-ar fi fost însă dacă nu ar fi existat 7 aprilie? La ce ne-a folosit această revoluţie, care a traumatizat şi a schimbat vieţile a sute de tineri? Oare nu se putea schimba puterea fără vărsare de sânge?

Până la urmă, am avut alegeri anticipate graţie celor 3 partide de opoziţie de atunci. PL, PLDM şi AMN au refuzat s-o voteze pe comunista Zinaida Greceanâi în funcţia de şef al statului, iar alegerile anticipate au devenit inevitabile. Revoluţia, risc să afirm, nu a schimbat nici opţiunea electoratului sau, mai bine zis, simpatia alegătorilor faţă de comunişti. La 29 iulie Voronin&Co au câştigat detaşat alegerile, cu 45% din voturile basarabenilor. Această reducere a numărului de voturi pro-comuniste îşi găseşte explicaţia în dezertarea lui Marian Lupu din PCRM. Acesta, odată ajuns în PD, a dus partidul lui Diacov în Parlament.

După 29 iulie, nimeni însă nu părea să fie nemulţumit, deşi comuniştii obţinuseră doar cu 5 % mai puţin. Partidele care, la 5 aprilie, seara, acuzau comuniştii că au fraudat alegerile, de această dată au fost liniştite. Au reuşit să-l atragă pe comunistul Lupu de partea lor, creând astfel Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE). După mai bine de 8 ani, s-a produs schimbarea puterii.

Mă întreb încă o dată: la ce ne-a folosit revoluţia? Ce-ar fi fost dacă nu ar fi existat tragicul „7 aprilie”? Există o ipoteză simplă şi realistă, conform căreia puterea ar fi fost schimbată şi fără revoluţie. PL, PLDM şi AMN, indiferent de presiuni, nu ar fi acordat acel vot de aur comuniştilor. Astfel, inevitabil, am fi avut alegeri anticipate.

Din păcate, a fost altfel. Mulţi spun acum că, dacă nu ar fi existat 7 aprilie, comuniştii ar fi fraudat alegerile şi mai mult, obţinând, până la urmă, 61 de mandate, suficiente pentru a o înscăuna pe Greceanâi în fotoliul de preşedinte. Posibil, dar aceasta nu este decât o ipoteză, care nu îşi găseşte confirmarea în cifre sau în probe concrete. Deci, o putem exclude.

Mai departe, situaţia devine jalnică. Oare dacă tinerii nu mureau pe 7 aprilie, se găsea cineva din PL, PLDM sau AMN care ar fi votat-o pe Greceanâi la postul de preşedinte? Oare politicienii noştri au avut nevoie de jertfe pentru a fi convinşi că merită să lupte până la capăt pentru Moldova? Oare dacă nu era 7 aprilie, Lupu ar fi rămas comunist? Oare acum, în conducerea ţării, există persoane care, dacă Valeriu Boboc, Ion Ţâbuleac, Eugen Ţapu sau Maxim Canişev nu şi-ar fi pierdut viaţa, le-ar fi acordat comuniştilor votul de aur?

Victor Moşneag, 
v.mosneag.zdg@gmail.com