La alegeri, cu observatori de-acasă

În 1994, agro-comuniştii intrau la guvernare cu o simplă majoritate de voturi. Credeţi cumva că ei chiar câştigase alegerile, adică votul propriu-zis al alegătorului? Nu. Agrarienii câştigase comisiile electorale de circumscripţie, partidele de dreapta nefiind pregătite să se asigure, integral, nici cu reprezentanţi în comisiile electorale şi nici cu observatori capabili să monitorezeze alegerile în ziua votării. Având “mână liberă”, agraraienii au calculat şi recalculat voturile în raioane ori de câte ori a fost necesar pentru a aduna în sumă “50 plus 1”.

Ieri, într-o conferinţă de presă cineva dintre “micii” competitori electorali se plângea că başcanul de la Comrat a pus partidul “Edinaia Gagayzia” să lucreze în favoarea unui singur candidat. Şi? Parcă nu era de aşteptat că acest lucru se va întâmpla, din momentul în care “partidul başcanului” este reprezentat pe listele acestul “candidat”, care, bănuiesc, este UCM. Dacă cineva crede că alegătorul găgăuz, bulgar sau orice alt alegător mai poate fi astăzi câştigat doar prin declaraţii, conferinţe de presă sau apeluri evlavioase de la ecran, riscă să facă la sfârşit de campanie atac de cord. Bănuiesc, o parte din actorii electorali au confundat spatele frontului cu linia întâi. Şi încearcă să facă campanie cu mâna pe buton. În teren, dragi candidaţi, în teren, alegătorii sunt voturile şi nu sălile de conferinţă. De altfel, găgăuzii sunt un electorat extrem de sensibil şi organizat, dar pe care dreapta politică l-a abandonat, nemotivat, lăsându-l pradă stângii comuniste. Preluaţi-l. Inclusiv de la Formuzal.

La parlamentarele din 1998, Vălenii din Cahul dădeau locul doi pentrtu comunişti în Lunca Prutului, după PPCD. Pentru sat a fost un şoc. Cum era posibil să se întâmple una ca asta într-o zonă în care lumea şi pe timpul sovieticilor a crezut mai mult în Dumnezu decât în comunişti. Răspunsul, de fapt, era unul destul de perceptibil: Ilie Procurorul. Acest Ilie, care era un luptător pentru dreptate şi graţie cărui fapt, lumea îl poreclise “Procurorul”, pe durata campaniei electorale a făcut un singur lucru: dimineţile îşi prelua taşca cu material agitatoric şi pleca prin sat. Câte o mahala sau uliţă în zi. Lumea mai “pregătită electoral”, care ştia că agită pentru comunişti, râdea, văzându-l dimineţile pe o altă uliţă a satului, ca abia la sfârşit de campanie electorală să conştientizeze că un singur Ilie “Procurorul” a putut face mai mult decât echipe întregi de agenţi electorali, care se perindau zilnic prin şcoală, spitale, grădinite şi alte “locuri publice”. S-a dovedit că Ilie a fost mai pragmatic.

Orice campanie electorală, graţie caracterului ei competiţional, este plină de surprize şi incertitudini. Actuala, a făcut deja destule excepţii de la normal şi nu-i exclus ca situaţia să evolueze. Mai ales la final, pe ultima sută de metri. Pentru a evita marile riscuri din ziua alegerilor, ar fi logic ca partidele, cel puţin cele care se declartă în opoziţie, să-şi unească eforturile pentru a putea asigura o monitorizare comună, competentă şi eficientă a alegerilor în ziua de 5 aprilie.

Lecţia electorală-1994, deşi a fost cu timpul depăşită, oricum rămâne încă una neînvăţată pe de rost de către partidele politice, în special cele din opoziţie. În consecinţă: ori membri formali în comisii, ori observatori pasivi şi indiferenţi, interesaţi mai mult de “soldă”, decât de alegerile propriu-zise. Ar fi păcat, să mai trecem o dată prin experienţa-1994.

Petru AMARIEI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *