Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Justiție de la Moscova pentru…

Justiție de la Moscova pentru oligarhii de la Chișinău?

Cetățenii R.Moldova sunt supărați pe Vlad Plahotniuc, fostul lider al fostei coaliții de guvernare. În perioada în care acesta „a coordonat” guvernarea celui mai sărac stat din Europa, Moldova a devenit și mai săracă, nu doar din punct de vedere economic. Pe lângă miliardele furate și negăsite, în acești ani, Moldova a înregistrat o reducere dramatică a indicelor democrației, drepturilor omului, libertății presei. Iar cifrele privind migrația au crescut. În ultimii ani, nimeni nu mai punea la îndoială capturarea statului cu un control pe verticală asupra justiției, Guvernului și organelor de drept.

Deși Vlad Plahotniuc a părăsit Moldova subit, de câteva săptămâni, un posibil proces corect și exhaustiv împotriva lui nu se prevede degrabă. Atât organele procuraturii, cât și cele judiciare, dar și alte instituții publice sunt pline de oameni care au făcut parte din sistemul său, care l-au acceptat, l-au tolerat, au îndeplinit ordinele lui, au comis abuzuri în interesul lui. Nu poți să-i alungi pe toți, iar eliminarea acestora ar trebui să aibă loc, la fel, prin procese corecte. Cine să le înfăptuiască? De câți ani lumină e nevoie ca să se facă analiza și procesele de epurare a instituțiilor, inclusiv a justiției? Când va fi sistemul gata să judece un asemenea personaj, care a promis atâtea fapte complicate?

Zilele acestea, opinia publică internațională a fost informată că Plahotniuc este totuși arestat. Doar că prin corespondență. O judecătorie din orașul Moscova a dispus arestarea lui Vlad Plahotniuc, fostului lider democrat de la Chișinău, fiindu-i imputate mașinații valutare și spălări de bani, inclusiv transferuri de sume importante din Federația Rusă pe conturile unor persoane nerezidente.

Personal, nu pun la îndoială faptul că Vlad Plahotniuc ar fi implicat în asemenea operațiuni și s-ar face vinovat de aceste fapte. Am alte temeri în privința acestui dosar. Prima temere ține de statul capturat Federația Rusă și de justiția compromisă a acestuia. Nu am la îndemână acum o analiză exhaustivă a stării justiției din Rusia, dar instanțele care judecă în ore numărate mii de oameni reținuți la proteste pașnice, condamnându-i doar pentru că mergeau pe stradă, nu poate judeca corect un „spălător de bani”.

De ce anume acum anchetatorii din Federația Rusă s-au preocupat de crimele lui Plahotniuc, care s-ar fi produs cu mulți ani în urmă? De ce atât de rapid judecătorii au confirmat vina acestuia și au dispus arestarea imediată, prin corespondență? A doua mea temere ține de o posibilă legătură între „arestarea” actuală a lui Vlad Plahotniuc și prietenia actuală a quasi-oligarhului Igor Dodon cu autoritățile ruse.

Condamnarea lui Vlad Plahotniuc nu ar trebui trivializată, aceste anchete de formă și arestări prin corespondență rănesc și mai mult păgubiții în așteptare de justiție. Instanța care-l va ancheta și condamna pe Plahotniuc trebuie să aibă o imagine limpede și o integritate nefisurată. Doar un asemenea act ar avea efect dublu tămăduitor asupra societății: restabilirea încrederii că răul e pedepsit cu adevărat și restabilirea încrederii în justiție, în general.

La moment, Rusia nu poate emite un act justițiar credibil, transparent și integru. Nici R. Moldova, din păcate. Așteptarea mea vine de la comunitatea internațională, pentru că statele UE și SUA au sisteme judiciare sănătoase.

Ce ar avea sistemele judiciare străine cu Moldova și cu Plahotniuc? Multe și interesante. Plahotniuc deține averi imobiliare în Elveția, afaceri și conturi bancare în Marea Britanie, Olanda, România. Banii spălați prin conturi off-shore, inclusiv în mai multe jurisdicții ale SUA, provin tot de la Plahotniuc.

Aceste sume astronomice nu au fost create de moldoveanul de 50 de ani (cu multiple cetățenii și pașapoarte) prin muncă transparentă. Acești bani deținuți în siguranță în bănci europene aparțin într-o mare măsură cetățenilor din cel mai sărac stat din Europa. Pentru Moldova sărăcită tot comunitatea europeană donează ca să fie scoasă din ananghie. N-ar fi mai just ca europeni și americanii să comită un act de justiție și să-i întoarcă statului sărăcit propriii bani? Da, ar fi mai greu, dar mai profund, mai justițiar, mai democratic.