Jurnalul unei studente franceze

«Moldo-ce?! Unde o mai fi şi asta?» Francezii sunt foarte slabi la geografie, dar fiţi pe pace, am venit ca să vă fac dreptate. Cine sunt? O tânără de 23 de ani care studiază jurnalismul şi care, în speranţa de a schimba peisajul, s-a lansat în această aventură moldavă cu un vocabular de doar câteva cuvinte româneşti.

Chiar de la sosire, realizez că nu fac corp comun cu anturajul. Uite, am şi fost reperată. Pentru prima dată în Moldova, învăţ, la rândul meu, să reperez diferenţele.

Sunt câteva lucruri derutante pentru un străin ajuns la Chişinău: obstacolele de pe trotuare. Dacă în Franţa trotuarele sunt netede ca oglinda, aici trebuie să ai grijă să nu te împiedici pe întuneric. În ceea ce priveşte transportul, nu mai iau dimineaţa autobuzul, mă folosesc de microbuz, un mijloc de transport total necunoscut în Franţa. Un alt aspect al vieţii practice de aici sunt chioşcurile, pe care le întâlneşti la fiecare colţ. Nu e nevoie să mergi kilometri întregi pentru a găsi ce îţi trebuie.

Chiar pe bulevardul Ştefan cel Mare – ceva absolut neaşteptat. Un cântar. Iar alături o bătrână care le spune trecătorilor ce greutate au pentru un leu. Îmi încep deci viaţa «a la moldave» culegând aceste fleacuri insolite ce îmi colorează cotidianul de o manieră pe care nici nu o bănuiţi. Între două plăcinte cu varză, cu carne sau cu brânză, încep să-mi cunosc echipa. Împresia pe care mi-o fac moldovenii e că sunt oameni serviabili şi foarte timizi.

Puţin câte puţin, vă descopăr ţara. Bogăţia şi particularităţile sale culturale. Situată la  o răscruce de drumuri, Moldova are şansa de a mixa două lumi: latină şi slavă. Mulţi oameni pe care i-am întâlnit sunt bilingvi, iar acesta e un real avantaj, mai ales că ştiu cu câtă dificultate învaţă francezii limbi străine. Moldova e o ţară care se (re)construieşte şi care se (re)descoperă. Pretutindeni – mărturii ale unor schimbări fizice, istorice, politice. Cu atât mai viu interesul meu de a vă descoperi ţara şi calea ei spre democraţie. E o şansă să fii martor al evoluţiilor de aici. Mă cufund în viaţa voastră de zi cu zi şi învăţ să o percep.

Celine Jankowiak, 
stagiar la ZdG, Franţa


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. moldavie

  Nous vous invitons a visiter notre site francophone sur la Moldavie http://www.moldavie.fr

  Vous y trouverez peut-etre des infos interessantes sur ce pays. En plus, vous pourriez etre interessee a y publier des morceaux de votre Journal.

  Bon et fructueux sejour en Moldavie!

 2. Simona

  Qui sommes nous?

  Jean-Jacques Combarel président et fondateur de l’association “Les Moldaviens” et du portail francophone de la Moldavie remercie tous ceux qui participent à la vie de ce site et encourage les francophones moldavophiles à venir nous rejoindre. (jj@combarel.net)

 3. Simona

  Moldovenii sunt invitati sa viziteze situl francofon despre Moldova
  http://www.moldavie.fr.
  Pe acest site veti gasi poate informatii interesante despre aceasta tara.
  Jean Jacques Combarel este presedintele si fondatorul Asociatiei “Moldovenii”si al portalului francofon al Moldovei.Domnia sa multumeste tuturor celor care participa la viata acestui site si incurajeaza francofonii moldoveni sa i se alature.
  (jj@combarel.net)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *