Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Jurnalistul vs Informaţia

Jurnalistul vs Informaţia

Conform art. 16 din Legea cu privire la accesul la informaţie, ea, informaţia, urmează a fi prezentată jurnalistului în maxim 15 zile de la depunerea cererii oficiale pe adresa instituţiei de la care doreşte să o obţină. Termenul, chiar de la prima vedere, pare unul dezechilibrat, or, să aştepţi două săptămâni până a obţine chiar şi cea mai simplă informaţie e o mare neghiobie.

Până la urmă, jurnalistul nu are ce face şi se conformează legii. Da, uneori se mai bizuie şi pe ajutorul serviciilor de presă ale instituţiilor respective, care în unele cazuri răspund prompt solicitării. Dacă informaţia solicitată de jurnalist nu este una care să pună în pericol «integritatea» instituţiei pe care acesta o «păzeşte», ba chiar mai mult, prin răspândirea ei, acea instituţie creşte în ochii cetăţenilor, atunci în câteva ore, cel târziu a doua zi, te alegi cu un răspuns bine argumentat. Atunci nu mai vine vorba despre lipsa de timp sau despre lipsa de informaţie…

Există însă şi reversul acestei situaţii. Atunci când solicitarea de informaţie conţine probe despre anumite încălcări ale instituţiilor respective, răspunsul se amână. Uneori îl primeşte exact la limita celor 15 zile regulamentare, alteori nu-l primeşte nici peste 3 luni. Atunci, apărătorii instituţiilor statului invocă vrute şi nevrute; de la „serviciul de presă se află în concediu”, la «pentru moment, şeful serviciului de presă nu este la birou, reveniţi mai târziu». Iar îndemnurile pot dura zile sau chiar săptămâni la rând. Atunci când totuşi îl primeşte, răspunsul este unul cel puţin incomplet, din care nu se înţelege mare lucru, dar din care trebuie să aleagă ceva pentru a-l plasa într-o pagină de ziar, asta dacă nu cumva subiectul s-a epuizat deja.

Da, iar în aceste condiţii jurnalistul trebuie să aibă răbdare, să fie echidistant, să lupte pentru dreptate şi pentru aflarea adevărului, să nu-şi expună punctul de vedere dacă nu are probe, şi să fie mereu câinele de pază al societăţii. Oare este posibil în asemenea situaţie?

Victor MOŞNEAG