Judecătorul cu 110 încălcări penale

Luni, 23 septembrie 2013, un judecător a adresat o cerere autorităţilor, prin care a solicitat aprobarea imediată a demisiei sale. El a explicat motivul plecării sale prin faptul că ar fi judecat incorect o cauză în anul 1987, cu 25 de ani în urmă.

Judecătorul a fost eliberat imediat, chiar dacă în toţi aceşti ani s-a comportat etic, moral, corect şi legal. Eroarea comisă cu un sfert de secol în urmă a fost suficientă. Şi nu doar pentru eliberarea din funcţie. Pentru eroarea recunoscută va fi anchetat pe un dosar civil şi pe unul penal. Pedepsele care ar putea să fie aplicate pentru o eroare judiciară ar putea fi grele, potrivit legislaţiei americane. Este vorba de judecătorul Ken Anderson din SUA. Tot săptămâna aceasta o altă judecătoare din SUA, Kimberly Brown, a fost acuzată de încălcarea a 45 de norme etice. Una dintre principalele încălcări ar fi întârzierea pronunţării deciziilor judiciare şi crearea unui mediu ostil în instanţă.

În Republica Moldova viaţa judecătorilor e total diferită, ca şi etica şi punitatea acestora.

Nu a existat niciun caz de pedeapsă penală sau măcar administrativă pentru vreun judecător care ar fi comis o eroare cu 10, 20 sau 25 de ani în urmă. Chiar dacă aceste erori au existat, judecătorii nu le mai recunosc. Chiar dacă altcineva le cunoaşte şi le recunoaşte – nimeni nu le va mai judeca, căci o fi expirat termenele de prescripţie. Cât despre normele etice – nu cunosc niciun nume de judecător din R.Moldova care să fi fost acuzat de încălcarea a 45 de norme etice. Înseamnă oare asta că judecătorii din Moldova sunt net superiori moral şi etic celor din SUA? Sau asta înseamnă că în R.Moldova sistemul de analiză şi punitate a erorilor judiciare e foarte slab?

Da, zilele trecute a existat şi în R. Moldova un semnal că un judecător a comis nişte erori, mai mult de 45 la număr, dar nu etice, ci penale. Vicepreţedintele Judecătoriei Vulcăneşti, Corneliu Caşcaval, este acuzat că a pierdut vreo 10 dosare. Le-a pierdut în aşa fel, încât nu le mai găseşte nimeni. Alţii zic că nu le-a pierdut, căci dacă respecţi regulamentele judiciare şi evidenţa dosarelor, acestea nu se pot pierde niciodată, deci se presupune că judecătorul ar fi “pierdut” dosarele contra cost. Dar nu doar 10 dosare pierdute fac problema judecătorului Caşcaval. El a ţinut în sertar alte peste o sută de dosare “la murat”, fără să redacteze sentinţele. Deci sute de persoane implicate în aceste 100 de dosare îşi aşteptau dreptatea sau pedeapsa cu sufletul la gură, iar judecătorul Caşcaval a decis că nu vrea să scrie sentinţele şi nu le-a scris.

În tot acest răstimp judecătorul şi-a ridicat fără jenă salariul. Nu a uitat niciodată să-l ridice. Nu l-a lăsat la murat la contabilitate, dar nici contabilitatea nu i l-a “pierdut”. Noi, cetăţenii R. Moldova, din impozitele cărora se alcătuieşte Bugetul de Stat, n-am pierdut impozitele, nici nu le-am pus la murat, le-am plătit la timp. Ca să avem un stat funcţional, ca să avem un sistem judiciar adecvat.

Sunt mici salariile judecătorilor? Fără îndoială. Şi se ţin tot mai multe discuţii despre majorarea salariilor pentru justiţiari. Şi despre pensia lor se vorbeşte mult. Şi despre asigurarea cu locuinţe în blocuri noi din Chişinău. Dar putem oare vorbi despre beneficii şi remunerarea mai bună pentru judecători fără să vorbim despre pedepse penale pentru cei care au nenorocit sute de oameni prin sentinţele lor, şi care în fond au prejudiciat mai rău decât se putea imaginea sistemului judiciar?

Aşa cum sute de oameni judecaţi de Caşcaval şi-au aşteptat nemeritat de mult sentinţa, ar putea oare acest judecător să primească o lecţie de justiţie corectă şi să îşi primească sentinţa imediat? Eu cred că e posibil, dar nu şi probabil.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Mihai

  Citind acest articol mi-a venit in memorie “greseala” judecatorilor din SUA in cazul Debrei Milke, acuzata de organizarea uciderii fiului sau de 4 ani in 1989. Condamnata la moarte, Debra, o femeie tanara de 27 de ani a petrecut in celula condamnatilor 22 de ani. Se anuntase deja ziua executiei, a trecut testul la preparatele medicale utilizate la executie, a comandat “the last meal” cand s-a ajuns la concluzia ca tot procesul din 1990 a fost nelegitim, cu incalcari grave a codului procesual. S-a hotarat sa fie rejudecata. Si pentru ca suporterii Debrei au cerut punerea ei in libertate contra unei sume de bani de 250000 dolari a fost eliberata conditionat din inchisoare dar obligata sa poarte bratara electronica de urmarire. Din inchisoare a iesit o femeie de 49 de ani cu parul inalbit. Dupa 22 de ani de teroare o asteapta din nou un proces, care poate sa o trimita din nou in celula condamnatilor la moarte, de data aceasta cu toate procedurile facute dupa lege. Justitia e un lucru imprevizibil, fie la ei ori la noi. Sa ne pazeasca D-zeu de aceasta soarta.

 2. Nicolae

  Acesta nu este judecator. Este doar un individ care a obtinut licenta in drept cum sunt multi altii. CSM l/a trimis ca pe un prost la Vulcanesti ori nimeni nu dorea sa plece acolo. A ajuns RM cu institut al justitiei cu CSM si nu are cine face justitie. Poate mai bine se inchide instanta decit sa trimita judecatori prosti acolo. Eu ma intreb, cum lucreaza CSM care a sesizat doar cind sau pierdut zeci de dosare si alte sute nu erau redactate? Oare CSM si inspectia judiciara nu duce nici o vina pentru ca a reactionat atit de tirziu? Membrii ai acestui CSM au fericit R. Moldova 4 ani, se mai cer pentru 4 ani, dar propria vina in acest dezastru nu o vad..

 3. Ion

  Cineva doreste ca pe baza unui judecator cu incalcari minore( in comparatie cu altii milioneri) sa spele rusinea si coruptia justitiei putrede din R. Moldova. Se vede pe el ca e sarac, locuieste prin camin, pe cind altii au castele si nimeni nu ii atinge. Asa e la noi, se lupta cu cei ce fura din bugetul de stat sute de lei dar nu cu cei ce fura milioane. In justitie e la fel, tipa se lupta, dar cu cine!?. Cu un prapadit, dar nu cu altii care au incalcari mult mai grave-pe care ii protejeaza si promoveaza. Rusine pentru asa reforme.

 4. Monte Christo.

  Intrbata dac il iubeste pe Dumnezeu, ea a raspuns: Eu sunt liuteranca!Comentarii-le sunt de prisos.
  In rest ca la Moldova! Presedintele intrebat daca sa intilnit pe 12aprilie 2012 la resedinta sa de la Condrita,cu Mihai Poalelundi,V.Berlinsky,A.Tanase si omul de afaceri Daimir,raspunde cu o seninatate de fost judecator,ca nu tine minte,sau a mai bolmogit si el ceva,ce nu a inteles,nici el nici noi.Intrebat unde a fost pe data cutare,Presedintele Curtii supreme de justitie,M.Poalelungi isi pierduse memoria si cind spunea ca nu era in Tara,cind alta minciuna,ca pina una alta ia adus aminte sotia,ca ai fost in Tara Mihai!Dar ultima farsa a justitiei reformate sau in curs de reformare a marelui liberal-democrat reformator,Efrim, afost cu preotul beat la volan! Procurorii au clasat dasarul din lipsa de probe:-Cica,nu se afla intermediarul dintre noi si Dumnezeu la volan!!! Strigator la cer!Domnilor! Cita minciuna si fariseism in aceasta Tara! Si voi stimati ziaristi-jurnalisti,mai spalati-va pe ochi si veti vedea ca acest tinar judecator de Vulcanesti,Cascaval,in rol de tap ispasitor si voi va-ti prins! Dar ce facm cu marii rechini din judecatorii-le moldovenesti? Eu ca ateist il inteleg pe Cascaval! Doar nu din capul lui a pierdut dosarele sau le tinea la murat.Daca nu indeplinea ordinele de suspusi,apoi ii fabricau Dumnealui 110dosare!!!!!!!!
  Doar este produsul sistemului de educatie “ex-sovetica”! Si profesori,i-a avut pe Zubco,Popa,s.m.a.ce ia bagat justitie moldoveneasca in tartaca.Unde se mai poate in lume,un ex-procuror general,care a tainuit omuciderea din padurea Domneasca,citeste lectii viitorilor slugitori ai Doamnei cu ochii legati! Care-i esirea din impasul ce stapineste justitia moldava? Sa aducem magistrati strain neortodocsi! Sa le achitam salarii mari si numai atunci scapam nitel de coruptie si faradelegi-le din justitie.Exemple sunt! Cit nu duce trenul! Sa finalizezi cu excursul meu.Numai integrarea in UE ne scapa de “scabie” ce sa cocotat pe trupul acestei Tari!
  Dar va indemn, sa nu mai votati Filati,Voronini,Ghimpi,Lupi,Diacovi,Plohotniuci,etc.etc.dar oameni demni dintr’o bucata,care inca mai tin minte ca fac parte din clasa “homo sapiens”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *