Judecătorii şi presa. O relaţie mimată?

Cu câteva săptămâni în urmă, am îndrăznit să descopăr pe pagina CSM un regulament cu privire la serviciul de informare publică şi relaţiile cu mass-media, care urma să fie aprobat până la 1 august 2013. Văzând că e vorba de un regulament care vizează relaţia judecătorilor cu presa, am considerat important să îl analizăm împreună cu colegii, şi chiar să spunem de ce e bun sau nu e bun acest regulament.

Întrebând colegii din redacţie, apoi din alte redacţii, am înţeles că nimeni nu fusese informat, solicitat, invitat să îl vadă şi să se exprime pe marginea acestui document. Am contactat ONG-urile de media, dar nici colegii din aceste instituţii nu ştiau despre acest regulament. Am considerat de datoria noastră civică să aducem acest document în atenţie. ZdG a publicat un text cu un titlu întrebător “Relaţia judecătoriilor cu presa, decisă unilateral?“. Mare mi-a fost mirarea să descopăr un comentariu la acest articol, venit din partea unei angajate a CSM. “În viziunea mea, este cazul să veniţi cu unele propuneri/soluţii de îmbunătăţire a relaţiilor instanţelor judecătoreşti cu mass-media, care se vor reflecta în regulament. Decât să faceţi nişte critici anticipate, care de altfel nu vă face faţă, or regulamentul este supus dezbaterilor publice, şi nicidecum criticilor din partea presei. Atât timp cât se vor face critici doar negative, nu va mai exista o comunicare eficientă între reprezentanţii sistemului judecătoresc şi reprezentanţii mass-media”, se spune în acest mesaj. Reprezentantul CJI a mers la CSM şi a participat la şedinţa în cadrul căreia a fost discutat acest regulament. Regulamentul încă nu a fost aprobat, dar s-a luat act şi de opinia mass-media la dezbateri, deocamdată. Sper că nu se va mima dialogul cu presa.

Deunăzi descopăr un nou act de mimare a reformei justiţiei. Asociaţia Judecătorilor din R. Moldova (AJRM) cu susţinerea Programului USAID de Consolidare a Instituţiilor Statului de Drept(ROLISP) desfăşoară de un an de zile un proiect cu privire la monitorizarea reformei justiţiei. Proiectul “îşi propune stabilirea unei platforme permanente de discuţii între autorităţile naţionale, societatea civilă şi reprezentanţii mass-media, platformă unde să fie puse în discuţie chestiunile de importanţă majoră în procesul de realizare a reformei în justiţie”. În baza acestui proiect au fost create două Consilii de monitorizare a implementării reformelor în justiţie, din care fac parte judecători, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media. Mare mi-a fost mirarea să descopăr că unul dintre aceste consilii nu conţine niciun reprezentant al presei, iar altul – are 2 reporteri, dintre care unul, din cate cunosc, nu scrie pe teme de justiţie. În fond, proiectul AJRM vizează desfăşurarea periodică a unor mese rotunde, care urmează să fie organizate de câteva ori pe an, până în anul 2015, cu participarea obligatorie a mass-media. Atunci când AJRM a solicitat finanţarea partenerilor străini, a justificat importanţa activităţilor planificate în felul următor: “Actualmente în R.Moldova nu există o platformă permanentă pentru cei interesaţi în reforme, capabilă să asigure discuţii publice veritabil orientate spre identificarea de soluţii şi optimizarea resurselor existente în implementarea reformelor din justiţie. Nu există acel for, ce ar asigura accesul reprezentanţilor societăţii civile şi mass-media la informaţii actuale şi calitative”. Aceasta a fost justificarea anului 2012. S-a schimbat ceva de atunci?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Deportatul

  ZDG, jurnaliştii ZDG trebuie să fie curajoşi, dar (părerea mea) şi să aibă “spate” să atace procurorii, judecătorii şi alte persoane influiente.
  TOATĂ STIMA pentru ZDG şi jurnaliştii curajoşi.
  Dar oare nu conştientizaţi că în primul rînd sunt de vină majoritatea jurnaliştilor ce manipulează şi cetăţenii RM aleg politicienii aceluiaş sistem de pînă la 1991: – Snegur-Gherman, P.Lucinskii-Filat-Leancă, Voronin-Lupu-Corman, care “peste noapte au devenit “anticomunişti şi proeuropeni” şi superbogaţi însărăcind cetăţenii RM !?
  Ultima vreme scriţi despre casele demnitarilor. De acord că unile sunt prea din calea afară, şi e întrebare cum de au putut construi aşa casteluri. Despre alte case nu poţi zice că sunt exagerat de mare.
  Nu sunt, nu am fost nici procuror şi nici judecător. Nu sunt “avocatul” cuieva.
  De ani de zile de pe vremea regimului Voronin umbl prin judecăţi încercînd să apăr demnitatea familiei noastre deportate. Pînă cînd fără succese. Sunt un simplu pensioner care citesc ZDG de foarte mult timp. Îmi expun părerea.
  Cînd sunt multe cartiere în Chişinău cu sute şi mii de case frumoase cum jurnaliştii ZDG aleg casa anume acelui demnitar despre care scriţi? Este vre-o comandă, indicaţie?
  De pildă se presupune cînd se alegea conducerea CNI PLDM dorea să fie la conducerea CNI Dna Cojocaru. N-a fost să fie. Filat nemulţumit, şi a apărut articolul cu casa lui Donciu. La ZDG au fost afişate aproape de vre-o 18 000 cititori cu articolile despre casa lui Donciu. Editorialile ZDG, foarte bune, care te pun să GÎNDEŞTI sunt citite de 300 – 600 afişări. Vedeţi diferenţa interesilor cititorilor? E normal aceasta? ZDG nu şi-a pu întrebarea!?
  Revolte împotriva PL, Dlui Ghimpu. Dl Ghimpu a lămurit că Donciu nu este, nu a fost membru al PL şi a primit informaţie de la SIS, Procuratiră, MAI haracteristică bună despre Donciu. Dar aruncarea cu murdărie în PL, Ghimpu s-a prelungit.
  Peste căteva luni Dna Cojocaru se mărită şi nanaşii îi sunt membrii de vază a PLDM, deputata PLDM Dna Polihovici
  Este comandă politică de a fi atăcat PL, Dl Ghimpu, sau nu cu apariţia articolului despre casa Dlui Donciu, nimeni nu poate spune. Dar la noi în sat sunt case cu mult mai mari şi mai frumoase ca a lui Donciu. La noi în sat poţi cumpăra mahale întregi cu case, apropape că la preţi că pe degeaba. Am mai scris că nu a-l ştiu pe Dl Donciu şi nu-i sunt “avocatul” lui. Vorbim despre interesul (?) ZDG de a publica articole despre case de locuit
  Articolile cu casele unor demnitari, în timp ce sunt cred că cîteva mii de case în Chişinău şi mai mari, frumoase apar suspecte.
  În afară de aceasta casele fiind foarte mari, şi de acord că cele casteluri sunt făcute dupa cum se sugerează nu pe bani cinstiţi, dar sunt case de locuit.
  Dar mă întreb, de ce aşa mare atenţie la casele de locuit şi nu la averile foştilor şi actualilor guvernanţi!?
  Oare casa “din sticlă” vizavi de magazinul Unicum de pe Ştefan cel Mare cu care Filat face bussines e acăpărat cinstit!?
  Oare Hotelurile lui Plahotniuc sunt acăpărate cinstit?
  Oare averea lui Voronin este acăpărată cinstit?
  Oare averea acestora şi altor milionari în Euro din acest Stat RM nu atrage atenţie jurnaliştilor ZDG ?
  Oare nu guvernanţii, aleşi de cetăţenii manipulaţi de jurnalişti, au “prihvatizat” averi de milioane de Euro permiţînd procurorilor şi judecătorilor “să-şi lingă degetele de miere”? Cei procurori, judecători ce “o făceau pe cinstitul” erau sau alungaţi din “sistem”, sau băgaţi în puşcărie de “erau prea deştepţi şi căutau dreptatea”.
  Cine timp de 22 ani au manipulat cu cetăţenii să voteze tot pe acei de pînă la “indepebdenţă” – Snegur, P.Lucinskii, Voronin şi peurmă urmaşii acestora, care “peste noapte” au devenit “anticomunişti şi proeuropenni” – PLDM (Filat, Leancă, …) cu PD (Lupu, Diacov, Plahotniuc, Corman, …)?
  JURNALIŞTI, comentatorii politici, ONG-rile mass-media “cmpărate şi răscumpărate”, “căţeii” (Vorba Dlui M. Ghimpu) de oligarhii RM şi propaganda Rusiei.
  Citiţi ce scrie jurnalistul , stimat şi de mine, Vitalie Călugăreanu: – http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=21234 – “”Celor naivi, care cred că situația presei nu e chiar atât de gravă, vreau să le spun că în mediul nostru profesional se învârt oferte la plic de 3000 de euro/lună și peste în schimbul acordului de a te transforma benevol în buldog mediatic sau purtător de țucal al unor oligarhi politici” …” Puteţi citi şi mai multe. De ce ZDG nu investighează !?
  Nu doresc să spun că jurnaliştii pe care îi numesc mai jos sunt plătiţi, îndeplinesc comanda cuiva.
  Dar chiar Dl P.Bogatu, N.Negru nu poate vedea diferenţa între Dl Ghimpu care a emis Decret Prezidenţial ca 28 iunie să fie Zi de Doliu Naţional, să fie condamnat regimul comunist, să fie retrasă Armata Rusiei de pe teritoriul RM; şi între Dl Filat care a fost îpotriva decretelor Dlui Ghimpu !? Pe Ghimpu a-l atacă, dar lustruieşte imaginea lui Filat
  Oare Dl P. Macovei laudă Unimedia: – http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=21143 – Deschide-ţi Unimedia şi ve-ţi vedea cum este organizată aruncarea murdăriei în PL, Ghimpu, Chirtoacă.
  Comparaţi cum era Vocea Basarabiei pînă la 2009 şi acuma, ce spunea Maria Bulat Sahatneanu înainte şi dupa ce soţul-deputat l-a trădat pe Dl Ghimpu
  Doar trei pilde, nu scriu despre alţi jurnalişti mai cu puţină influienţă, care fac ceia ce fac “Şefii”
  SUNTEM
  CEI MAI SĂRACI DIN EUROPA
  CU TERITORIU OCUPAT DE RUSIA
  PENTRU CĂ majoritatea jurnaliştilor MANIPULEAZĂ ÎN FOLOSUL OLIGARHILOR DIN RM, slugile Moscovei, ŞI PROPAGANDEI RUSIEI.

  CINE A FACE CURĂŢENIE ÎN RÎNDUL JURNALIŞTILOR, pentru ca cetăţenii să nu fie manipulaţi !?
  ZDG nu are curajul !?

 2. =MAVRA Unionista"

  Caravana „Românii au talent“
  vine să caute basarabeni talentaţi la Chişinău :
  Marti, 17 Septembrie 2013, hotel “Codru”, toata ziua !
  =================================

  Românii vin să caute talente în Moldova de Est.
  Pe 17 septembrie 2013, Andra, Mihai Petre si Andi Moisescu,
  cei trei juraţi ai show-ului „Românii au talent“
  alaturi de prezentatorii Bartos si Smiley,
  anunţă că vor fi la Chişinău.

  Doritorii de a câştiga marele premiu de 120.000 de euro
  sunt aşteptaţi pe 17 septembrie, la hotelul Codru din capitală,
  începând cu ora 10.00.

  Cei care visează să devină cunoscuţi şi aplaudaţi de toţi românii
  se pot înscrie pe site sau direct la preselecţie.
  sau la telefon: 031 820 00 00.

  http://romaniiautalent.protv.ro/

  1.
  Cluj-Napoca – 27 august – Hotel Belvedere
  2.
  Iaşi – 3 septembrie – Hotel Unirea
  3.
  Galaţi – 10 septembrie – Casa de Cultura a Sindicatelor
  4.
  Chişinau – 17 septembrie – Hotel Codru.

  – de la orele 10 dimineata in toate orasele !

  In cel de-al patrulea sezon de „Romanii au talent”, poti câstiga,
  pe lânga premiul cel mare de 120.000 de euro,
  si un premiu de originalitate in valoare de 10.000 de euro,
  sau un premiu de 2.000 de euro daca esti „vânator de talente”.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 3. mihai

  Doamna Alina,
  de mult va consider unul din cei mai cinstiti si profesionisti jurnalisti din R.Moldova. Citesc articolele D-stra de multi ani. Cel mai mult m-au impresionat seria de articole cu titlul: “Judecatorii din iad”. Am ramas adanc impresionat de cele ce scrtieti. Nu am uitat nici de raspunsul D-stra dat “jurnalistului de la BBC” Petru Clej. Ati fost mereu o sursa de inspiratie pozitiva pentru mine. Am ani grei de emigratie. Sunt departe de R.Moldova. Dar nu sunt indeferent de cele ce se intampla in tara parintilor mei. De fapt ar fi corect sa spun in Tara mea. Am urmarit pe internet 8 ani in sir lupta jurnalistilor cu regimul Voronin, eram indragostit in oameni ca Constantin Tanase, Nicolae Negru, Petru Bogatu, Val Butnaru, etc. Vedeam cu stupoare cum diferiti nemernici serveau clanul Voronin cu “trup si suflet”. Un asemenea ticalos a fost Mihai Gontu. Timpurile s-au schimbat, Voronin a cazut, au venit altii, tineri, plini de idei. Dar jurnalistii pe care i-am iubit si stimat au devenit peste noapte niste prostituate, care “deservesc” doar clientii care-i platesc. Sa intzeleg ca toata “lupta” cu comunistii a fost doar “un joc”? Imi este sila sa mai citesc articole de C. Tanase. Mizerabili ca Traian Vasilcau mi-au distruns ultimile iluzii. Cand scriati despre judecatorii corupti, strangeam pumnii si voiam sa merg in lupta. Cand vad cati jurnalisti s-au prostituat dupa “biruinta” asupra lui Voronin vreau sa fug undeva departe, sa nu mai aud nimic despre “tarisoara”. Credeti-ma ca nu sunt un om naiv. Doamna Alina Radu, cred ca a venit timpul sa se scrie nu numai despre judecatorii corupti. A venit timpul sa se scrie si despre jurnalistii corupti. Nu va dau sfaturi. D-stra sunteti persoana, care ar putea scrie aceste articole.
  Cu mult respect.

 4. Deportatul

  De către Dl Mihai e atăcat jurnalistul C.Tănase fără argumente.
  Nu sunt “avocatul” Dlui Tănase şi personal nu a-l cunosc, dar este unul din puţinii jurnalişti care nu este printre cei jurnalişti ce lustruiesc imaginea politicienilor, partidelor ce au fost împotriva condamnării comunismului şi retragerii Armatei Rusiei de pe teritoriul RM; este jurnalistul care scrie Adevărul istoric şi redă corect situaţia din RM; este jurnalistul ce este atăcat de jurnaliştii ce lustruiesc imaginea politicienilor farisei, ce peste noapte au devenit “anticomunişti şi proeuropeni” pe care cetăţenii manipulaţi încă îi mai cred

 5. =KATZAWENKA UNIONISTA=

  AVIZ postacilor:
  si Atentie la tradatorii neamului:
  —————————————————-
  Iata o lista a unor jurnalisti “maldafnisti “de la Chisinau,
  moscalo-fili, anti-români si anti-unionisti mascati si sub acoperire,
  care blocheza mesajele Unioniste ale comentatorilor voluntari
  de pe Forumurile din ziarele lor:
  ———————————————
  – Kostake Teleleu-Tanase de la “Timpul md”
  – Aliona Tzurkanovna de la “Adevarul md”
  – Una Anonimovna de la “Apropo Magazin” / trustul Jurnal /
  RUSINE MARE LOR !

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 6. Deportatul

  Acuma în mai multe reviste se scrie despre “prihvatizarea” Bîncii de Economii, de unde au fost “furate” 1 300 000 000 (1,3 miliarde de lei). Mulţi specialişti spun că de problemile BEM este principalul vinovat Filat.
  Unde-s jurnaliştii de investigaţie a ZDG ?
  D. Chirtoacă încă pe 8 iulie ( http://unimedia.info/stiri/video-Bomba-aruncata-de-Chirtoaca-Filat-vrea-sa-puna-mana-pe-BEM-iar-Shor-pe-Aeroportul-Chiinau-64182.html ) spunea: – “Banca de Economii, din câte înțeleg eu, urmează să ajungă la fostul prim-ministru. Lucrurile sunt la mica înțelegere – împărțim în liniște. Peste un an de zile o să ne trezim mult mai săraci”
  Despre “mica înţelegere” nu se investighează.
  De către jurnaliştii, comentatorii politici, forumiştii “cumpăraţi şi răscumpăraţi” mai departe se ponegresc Ghimpu şi Chirtoacă (Dle Director executiv P. Macovei – lăudţi Unimedia – deschideţi informaţia de acum despre BEM şi Filat şi veţi vedea aceiaş murdărie împotriva Dlor Ghimpu şi Chirtoacă)
  MERITĂM SĂ FIM CEI MAI SĂRACI DIN EUROPA ŞI CU TERITORIUL OCUPAT DE RUSIA
  Dar cei “cumpăraţi şi răscumpăraţi” vor rămâne în memorie ca şi acei care au ajutat la deportări în 1941 şi 1949, care au fost cu comuniştii şi politica Rusiei, nişte farisei – TRĂDĂTORI !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *