Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Joaca de-a constructorul

Joaca de-a constructorul

Construcţiile neautorizate au început să devină un fenomen obişnuit, chiar normal, aş spune, pentru capitala R. Moldova. Personal ţin minte că încă de pe vremea primarului interimar Vasile Ursu, actualul ministru al Transporturilor, direcţia de arhitectură anunţa sistematic despre numărul de case sau diverse anexe construite ilegal. Şi zilele trecute, Vlad Modârcă, arhitectorul-şef al Chişinăului, a declarat că recent au fost depistate 160 de construcţii ilegale.
Agenţii economici sunt nemulţumiţi de procesul anevoios şi îndelungat de perfectare a documentelor necesare şi, de obicei, încep să construiască odată cu depunerea actelor pentru obţinerea autorizaţiei. Pe contrasens, autorităţile se plâng de repartizarea împuternicirilor, astfel încât unul depistează construcţia ilegală, cel de-al doilea îl sesizează pe cel de-al treilea şi până ajunge să se ia decizia de a stopa lucrările, casa este aproape gata. Şi anume la acest moment, se pare că începe „cea mai interesantă”, fază.

Construcţia e aproape finisată şi apare dilema: de a demola o casă sau un bloc în care s-a investit zeci, sute sau chiar milioane de dolari sau de „a închide ochii” şi de a accelerara perfectarea documentelor. Şi dacă de obicei latura umană câştigă, fie în mod direct sau prin judecată, atunci apare o altă nuanţă, nu mai puţin importantă. Cine asigură  potenţialii cumpărători a unui apartament într-un bloc construit nu tocmai cu toate actele în regulă, că un eventual cutremur, Doamne fereşte, nu i-ar lăsa pe drumuri sau fără viaţă, chiar? Nu prea cred că autorităţile, chiar dacă au verificat o casă practic finisată, pot băga mâna în foc că aceasta va rezista timpului şi unor eventuale capricii ale naturii. Şi asta pentru că o construcţie aproape gata, nu poate fi controlată până în cele mai mici detalii şi atunci trebuie să crezi agentul pe cuvânt că fundaţia are adâncimea necesară, că la  legăturile dintre pereţi s-a folosit bare metalice de o anumită grosime etc. etc. etc.

Nu e secret că un bloc nou din sectorul Botanica, practic finisat de ceva timp, a fost construit ilegal. Cu toate acestea, cred că problema demolării nici nu se pune în discuţie, din motivele menţionate mai sus. Astfel nu mai trebuie să ne punem întrebarea de ce unii constructori preferă să rişte mulţi bani şi să înceapă construcţia fără toate actele necesare. Dacă nu avem un precedent de demolare, avem în schimba altul – cum să construieşti fără documente, ca mai târziu să le obţii pe toate.

Nicolae Cuşchevici