Iurie Sanduţa: Procurorii au “spălat” cămaşa de sânge

Alexandru Plămădeală, cetăţeanul din Orhei căruia i-au fost legate mâinile cu sârmă, fiind bătut de primarul de Potgoreni şi de alţi câţiva localnici, a ajuns să bată şi el. De câteva luni, el bate pe la uşile  Procuraturii, Ministerului de Interne, Ministerului Justiţiei, pentru a fi ascultat, cerând ca cei care l-au maltratat să răspundă pentru faptele lor.

Mai nou, Alexandru bate în aceleaşi uşi ale instituţiilor, având documente la mână, prin care le explică oficialilor de rang înalt modul în care procurorii care s-au ocupat de caz i-au scos curaţi de sub urmărirea penală pe cei care i-au lăsat urme de sânge pe cămaşă.

Pe 27 iunie 2008, Alexandru a fost bătut, scos din ogradă şi, pe timp de noapte, a fost urcat într-un automobil care l-a dus la Primărie, unde violenţa a continuat. De acest caz s-a ocupat ofiţerul de urmărire penală al SUP a Comisariatului de Poliţie Orhei, Tudor Ştirbu, care a constatat vinovăţia primarului de Potgoreni şi a localnicilor implicaţi.

În consecinţă, dosarul a fost trimis la Procuratura Orhei, ajungând pe mâinile procurorului Sergiu Jumbei. Acesta a lăsat să treacă vreo câteva luni, timp în care persoanele implicate ar putea ajunge la un compromis. Cu cât mai mult este tergiversată ancheta penală, cazul se consumă şi victima nu mai este atât de decisă să-şi ceară dreptatea, aşa cum era în săptămâna imediat următoare cazului, când umbla cu acea cămaşă plină de sânge în mână.

Astfel, printr-o Ordonanţă privind scoaterea persoanei de sub urmărire penală şi încetarea urmăririi penale, Jumbei i-a lăsat curaţi pe localnicii implicaţi. Mai rămăseseră anchetaţi primarul şi un tractorist care lucrează la una din gospodăriile ţărăneşti ale liderului local. Însă, peste trei luni, printr-o altă Ordonanţă ce poartă acelaşi titlu, Jumbei l-a găsit curat şi pe primar.

Alexandru s-a adresat în instanţa de judecată, care a anulat Ordonanţele lui Jumbei şi a Procurorului de Orhei. Astfel, organele de urmărire penală, în loc să substituie procurorul care s-a ocupat de caz, i-au solicitat lui Jumbei să reexamineze dosarul.

Procuratura Generală a făcut recurs la decizia judecătorilor de a considera nule Ordonanţele lui Jumbei. Astfel, încetul cu încetul, urmele de sânge de pe cămaşa lui Alexandru au fost îndepărtate prin Ordonanţe, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Cu toate că persoanele implicate au fost găsite curate, Alexandru spune că şi acum mai păstează acasă cămaşa însângerată.

Iurie Sanduţa, 
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. magda

  STIMABILE , AUTOR SANDUTA, NU TE OCUPA CU “ZAKAZURI”, NU FACE BINE ZIARULUI DE GARDA! INFORMEAZA-TE, A CATA OARA ITI SUGEREZ? LA MIJLOC ESTE INTERESUL LA NISTE FUNCTIONARI DIN CHISINAU, CARE NU VOR SA SE LASE DE BUSINESSUL , PE CARE IL AU – SI ANUME IAZUL SATULUI.”JERTFA”, PE CARE O JELESTI DUMNEATA ASA ESTE OMUL ACESTOR FUNCTIONARI. PRIMARUL SE JUDECA CU ACESTI MAFIOTI ANI LA RIND, PENTRU, CA IAZUL SA FIE NUMAI A SATULUI! NU DUCE LUMEA IN EROARE, DLE SANDUTA! ORI,POATE LA MIJLOC E ALATA – CINE PLATESTE, ACELA COMANDA???

 2. eu

  ZdG scrie la comanda bunului simt. Si dati argumente la aia ce scrieti ca altfel si comentariile voastre sunt la comanda, sau altfel spus la zakaz 😉

 3. magda

  CE ARGUMENT SA VA MAI DAU – E VORBA DE INTERESUL UNOR PERSOANE DIN CHISINAU, CARE CRESC SI VIND PESTELE DIN IAZUL SATULUI. ACEST PERSONAJ, CARE SE DA JERTFA ESTE OMUL LOR IN SAT. PRIMARUL SE JUDECA DE CEVA ANI, CA IAZUL SA FIE A SATULUI, SA POATA SI MIS ION SA MEARGA SA PRINDA UN CARAS, ESTE UN SCENARIU, CUM SE PRACTICA LA MOLDOVA, INLATURAM OMUL SI FACEM LEGILE NOASTRE.TOCMAI SI ASTA DERANJAZA – DE CE SANDUTA NU MERGE SA SE INTILNEASCA SI CU “BATAUSUL”, DE CE NU MERGE LA INSTANTE SA IA CUNOSTINTA DE CAND PRIMARUL SE JUDECA CU ACESTI MAFIOTI, A CUI ESTE INTERESUL, CUM IL CHEAMA, CE POST OCUPA, ESTE F. SIMPLU , NUMAI DACA SE DORESTE DE CEI DE LA ZdG. Astfel, cum sa crezi, ca nu e “ZAKAZ”??? Aceste articole apar periodic, ca o informatie, de ce nu faceti o investigatie, caci, stim, ca stiti cum se face, si daca, doriti – reusiti.

 4. vera

  Dreptatea a mincat-o lupul, iar drac cu drac ochii nu-si scot!ZGD e ziarul meu preferat, apoi -ziarul TIMPUL si JURNAL de CHISINAU. Anume el mi-a deschis mintile spre adevar, m-a facut sa fiu mai optimista, sa ma interesez de drepturile mele elementare, pe care nu bine le cunosc. ..”Acest ziar face la “ZACAZ” articole” ,cum vi se invirte limba, oameni crestini, cum va mai socotiti, sa vorbiti asa.., pe negindite? Voi stiti, ca ei risca cu viata lor, cu familia , cu linistea sufleteasca, publicind o informatie pentru noi: “DESTEPTII” , ca sa auzim adevarul, sa putem deosebi ;culoarea alba de cea neagra, lumina de intuneric..? BRAVO acestui ziar si mai multa d e s t e p t a r e si o r i e n t a r e in acuzatiile, pe care le aduceti, in adresa ZGD..!(pentru magda).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *