Iurie Sanduţa: Primarul, tractoristul şi procurorul Jumbei

Constantin Mâţu, primarul s. Podgoreni, r. Orhei, împreună cu Ion Mâţu, Vitalie Mâţu şi Vasile Latu, în urma unui conflict cu localnicul Alexandru Plămădeală, l-au scos în mod forţat pe ultimul din curtea casei şi l-au dus spre domiciliul lui Ion Mâţu, unde era aşteptat de un automobil. Acesta a fost legat la mâini, bătut şi forţat să urce în automobil, ca apoi să fie dus la primărie — sunt doar câteva detalii extrase din raportul ofiţerului de urmărire penală al SUP a Comisariatului de Poliţie Orhei, Tudor Ştirbu.

Alexandru Plămădeală spune că şi acum păstrează cămaşa pe care se mai văd petele de sânge, după ce a fost bătut de primarul satului şi de vecinul său, care lucrează ca tractorist la una dintre gospodăriile agricole patronate de primarul Mâţu. El nu îşi explică faptul: la maltratarea sa au participat patru persoane, însă procurorul Jumbei, care a preluat cazul, l-a trimis în judecată doar pe vecinul său, pe ceilalţi trei scoţându-i de sub urmărirea penală.

Anterior, procurorul Jumbei n-a dorit să facă declaraţii pe marginea acestui caz. “Nu vă pot spune nimic, este secretul urmăririi penale. Ceea ce pot să vă spun este că în curând dosarul va fi expediat în instanţa de judecată”. Jumbei n-a vrut să ne explice de ce i-a scos curaţi pe cei trei implicaţi, inclusiv pe primarul de Podgoreni.

Printre documentele anexate la dosarul trimis în judecată, s-au aflat şi caracteristicile celor implicaţi. Aici apare o dilemă. Primarul – implicat în maltratare – îi scrie caracteristica lui Ion Mâţu, care lucrează pentru el ca tractorist. Caracteristica primarului a fost scrisă de către secretarul primăriei, şi nu de către preşedintele de raion. Primarul a fost caracterizat ca un bun familist, care nu a avut de furcă cu legea. Nu cred că aceste cuvinte frumoase l-au influenţat pe Jumbei să emită câteva ordonanţe de neîncepere a urmăririi penale pe numele lui Constantin Mâţu, aflat la al doilea mandat de primar.

De altfel, abia după ce  victima, Alexandru Plămădeală, a bătut de mai multe ori la uşa procurorului general, a ministrului de Interne, a intrat pentru câteva zile în greva foamei, a protestat împreună cu soţia în faţa Procuraturii Generale, a scris un teanc de petiţii către Parlament şi Guvern, lucrurile au luat o altă întorsătură.

Plămădeală a apelat în instanţa de judecată pentru a solicita anularea ordonanţelor de neîncepere a urmăririi penale pe cei trei implicaţi, scoşi curaţi de Jumbei. Recent, Judecătoria Orhei a anulat ordonanţele procurorului. I-a dat dreptate lui Plămădeală. Paradoxul, însă, este că acelaşi procuror Jumbei se ocupă de caz în continuare.

Iurie Sanduţa, 
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. alex

  doar paradoxuri… Matu de cand e el e mare – a fost multi ani presedintele colhozului, s-a mai batut si cu o coasa o data cu un taran…
  si acum e seful satului… Asa e domocratia, satul il alege…oare cum…

 2. Animal Planet

  da vad ca si procurorul Jumbei tine coarne la primar … Unde-i Chetraru de la CCCEC sa dezbata botul…

 3. magda

  DE CE ATI STERS COMENTARIUL MEU???? PE CINE A DERANJAT , CA AM ZIS , CA E “ZAKAZ” SI NU E BINE, CA “ZIARUL DE GARDA” SA FIE COMPLICE LA ISTORIA IAZULUI DE LA CURLENI, SAU CINE PLATESTE, ACELA COMANDA, DLE SANDUTA? SAU POATE IBRAGHIM DE LA IALOVENI SI “KRISA” LUI SA DERANJAT NITEL??? STITI FOARTE BINE, CA ESTE O ISCENARE SI, CA IN FOND LA MIJLOC ESTE IAZUL CU PESTE!

 4. nita

  Se stie bine de comanda care tine iazul cu acoperirea fostului primar Plamadeala.
  De ce se face jertfa? de ce nu spune cum era beat si face furori cu cutitul, si a facut mis/masuri pentru a obtine cu bani concluzia, ca a fost batut?
  Miroase a comanda, ca au mai fost reportaje si la Timpul, TV7
  Sa postati mesajul, daca sunteti un ziar onest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *