Iurie Sanduţa: MulţuMITA poliţiştilor

Un ofiţer de urmărire penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a luat mită 1500 de euro pentru a-l scoate de sub urmărire penală pe un cetăţean. Un alt ofiţer a încasat 5500 lei cu aceeaşi menire – “mită”. Scopul acesteia a fost de a sista urmărirea penală în privinţa unui hoţ de găini. MulţuMITĂ de 200 de euro a luat şi un poliţist de la gruparea antidrog din cadrul MAI. Omul legii a depistat un lot de pământ arabil pe care creşteau 70 plante de cânepă. Acesta, în loc să-l tragă la răspundere pe proprietarul lotului, a încasat cei 200 de euro, şi totul s-a rezolvat.

Nu voi mai continua lista acelor poliţişti, mulţi la număr, prinşi în flagrant luând mită de la cetăţenii care au încălcat legea, pentru a-i scuti de pedeapsă. Din aceste afaceri murdare, care merg ca pe roate, de multe ori, ies mulţumiţi atât infractorii, care scapă de pedeapsă, cât şi poliţiştii, care se bucură de mita primită sub formă de mulţumire.

Bun, poliţistul a luat mită, a fost prins în flagrant delict… Deseori, acesta nu este la prima abatere de la lege. Însă, surprinzătoare par deciziile judecătorilor care se pronunţă pe cazurile poliţiştilor.

Bunăoară, în dosarul celui de la antidrog, prima instanţă l-a achitat pe omul legii prins în flagrant luând mită. Dar Curtea de Apel Bălţi a schimbat verdictul şi l-a trimis pe 5 ani la răcoare, obligându-l să achite şi o amendă de 20 de mii de lei, privându-l şi de dreptul de a ocupa funcţii în organele MAI timp de 5 ani după ispăşirea pedepsei.

Paradoxul este că acesta poate ataca hotărârea Curţii de Apel la Curtea Supremă de Justiţie, care l-ar putea scuti de pedeapsă, chiar dacă a fost reţinut în flagrant, iar bancnotele aveau imprimate pe ele amprentele sale digitale.

Iurie Sanduţa,
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *