Iurie Sanduţa: Mărţişorul preşedintelui CSJ

Şeful Magistraturii, Ion Muruianu, are mai multe amintiri şi evenimente legate de luna martie. Dacă în martie 2007 a ajuns la şefia Magistraturii, trecând de voturile magistraţilor, apoi de cele ale parlamentarilor, atunci în martie 2010, este supus unui joc “turbat” al jurnaliştilor, care s-ar putea sfârşi cu înlăturarea sa din funcţie.

Prin Hotărârea Consiliului Suprem al Magistraturii din 22 martie 2007, candidatura lui Ion Muruianu a fost propusă Parlamentului pentru a fi numit în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ). Fără multe întrebări din partea parlamentarilor, în acelaşi an, pe 29 martie, aceasta a fost numit preşedintele Curţii, cu 88 de voturi pro şi doar cu 0 voturi contra.

În aceeaşi zi de martie, Marian Lupu, în calitate sa de speaker a ţinut să-l felicite pe noul preşedinte. “Domnule Muruianu, Plenul Parlamentului vă felicită cu numirea în această înaltă funcţie şi vă doreşte mult succes în activitatea la acest post. Sunteţi liber”, i-a spus Lupu.

Trei ani au trecut de la acea zi de martie, în care el a urcat cu o scară mai sus, adică de la funcţia de vicepreşedinte a CSJ, pe care o deţinea, a ajuns şef al Magistraturii. În trei ani, salariul său a crescut înfloritor. Trei ani a fost “aproape” de şeful statului Vladimir Voronin, care l-a catalogat pe Muruianu fiind cel mai cinstit judecător, lăsând deoparte dosarele pe care acesta le-a pierdut la CEDO.

Actualmente, în februarie 2010, Muruianu a intrat în atenţia jurnaliştilor mai mult decât pe parcursul celor trei ani de preşedinţie. După ce i-a numit cum i-a numit pe jurnalişti, adică “dulăi de pază ai societăţii” şi “câini turbaţi”, şi a mai spus ce a spus despre avocaţi şi mai puţin despre judecători, în discursul său, din cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, a ajuns să fie duşmanul “turbat” al presei.

Ham-ham! Demisia! În acest mod scandau vineri, în faţa Parlamentului un grup de jurnalişti care s-au văzut greşit etichetaţi de Muruianu. Astfel, după mai multe discuţii în presă, Muruianu a ajuns pe masa “judecătorilor” din Parlament, care trebuie să-i dea un verdict. Îl vor “condamna” sau nu? Va primi Muruianu un verdict opus celui de la 29 martie 2007, aşa cum scandează jurnalişlti? Urmează să vedem cum vor judeca parlamentarii acest caz de interes public. Cert este că, Muruianu rămâne în continuare subiect de prima pagină în presă, până când acesta îşi va da demisia.

Iurie Sanduţa, 
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Animal Planet

    Nustiu daca e la tema, da nu imi place deloc politica lu ghimpu. e de moda veche. e razbunator, e un martisor colorat in negru…
    G H I M P U fii mai activ. Si mai inteligent. Lasa fumatul si apucate de treaba pentru tara asta. F I L A T face cite ceva. T U nu prea faci, inafara de nimic…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *