Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Iurie Sanduţa: Dodon de Ziua…

Iurie Sanduţa: Dodon de Ziua minciunilor

„Dosarul 7 aprilie” stă prăfuit. Deja un an se scurge de la moartea celor patru tineri ucişi în aprilie, şi procurorii, mână în mână cu judecătorii, încă n-au trimis vinovaţii după gratii. Tot un an se împlineşte de la devastarea celor două clădiri oficiale, în care de 365 de zile nu s-au mai ţinut şedinţe oficiale, însă s-au investit bani frumoşi pentru reconstrucţia lor.

De un an şi presa relatează cazuri şi cazuri, imagini şi clipuri video despre victimele care au suferit fizic, psihic şi material în urma dezordinilor în masă din luna aprilie 2009. Au mai fost publicate imagini şi cu acei poliţişti care loveau cu papucii în tineri. Însă nici procurorii şi nici comisia pentru elucidarea evenimentelor din aprilie încă n-au elucidat opinia publică.

Procurorul general, Valeriu Zubco, operează cu cifre la conferinţe de presă şi în emisiunile tv atunci când se referă la investigarea evenimentelor din aprilie. De fapt, cifrele se referă la persoanele care au fost audiate pe marginea “dosarului 7 aprilie”, şi nicidecum la persoanele reţinute sau trimise deja la răcoare. De altfel, Zubco operează tot mai puţin cu probe care ar demonstra cine i-a ucis pe acei patru tineri şi cine din fosta guvernare a reuşit să şteargă urmele de sânge. Probabil că la aceste întrebări procurorul ar răspunde în două cuvinte: „secretul anchetei”, care este ţinut de un an.

Deja cunoaştem că timp de 365 de zile, referitor la „dosarul 7 aprilie” au trecut formal pe la Procuratură Vladimir Voronin, care nu şi-a asumat măcar minimul de responsabilitate pentru consecinţele din aprilie, Gheorghe Papuc, ex-ministrul de Interne, care a dat ordin ca tinerii să fie bătuţi cu papucii în spate, şi în figură, însă în faţa presei fostul ministrul după ce a ieşit de la audierile procurorilor, s-a prefăcut că nici nu cunoaşte că tinerii au fost torturaţi în comisariatele de poliţie şi cine i-a ucis pe acei patru.

Artur Reşetnicov, directorul SIS, care trebuia să colecteze informaţii prin agenţii săi de securitate cu cel puţin 5 zile înaintea evenimentelor, n-a colectat nici după evenimentele de atunci, când opinia publică aştepta să audă numele criminalilor, devastatorilor şi vandalizatorilor. Acesta a aruncat publicului doar nişte opinii, de felul că şi alţi demnitari au dat vina pe România. Practic, orice deputat PCRM-ist susţinea că la 7 aprilie a fost o încercare de lovitură de stat. Încă nimeni n-a demonstrat-o. Dar ei continuă şi astăzi să ne convingă fără probe că, totuşi a fost o tentativă de lovitură de stat.

Procurorii au mai decis ca de 1 aprilie, Ziua minciunilor, Igor Dodon şi Maria Postoico să spună adevărul despre 7 aprilie. Aceştia doi au fost invitaţi la Procuratură, astăzi, pentru a fi audiaţi în calitate de martori. Dacă n-am aflat adevărul până astăzi, cu atât mai puţin îl vom afla de „ziua minciunilor”.

Iurie Sanduţa,
i.sanduta.zdg@gmail.com