Iurie Sanduţa: Cine câştigă de pe urma inundaţiilor?

Timp de o săptămână, m-am aflat în România, pe malul Mării Negre, în judeţul Tulcea. Când reveneam acasă, am parcurs mai mult de patru ore pe Dunăre. Nava de pasageri cu care ne deplsam mergea mult mai încet decât de obicei. Erau zilele în care autorităţile române introduseseră interdicţii pe Dunăre, deoarece debitul apelor Dunării crescuse şi mai multe maluri şi diguri cedaseră. Apa inundase zeci de cartiere.

Pe alocuri, am văzut oameni izolaţi de ape. Casa unui localnic din judeţul Tulcea era înconjurată de apă, iar omul, stăpânul casei, şedea singur la poartă şi, probabil, nu părăsea locuinţa de frica hoţilor, care ar putea să intre în casă. La vreo doi kilometri de acel om, am văzut un cartier. Apa nu intrase în ogrăzi, deoarece erau construite diguri de protecţie. Erau zidiţi şi mai mulţi saci de nisip, unul peste altul. În timp ce urcam pe Dunăre, încercam să observ cartierul Tudor Vladimirescu. Citisem în presa românească despre acest cartier din Tulcea, în care apa intrase în toaletele localnicilor, iar apoi se revărsase pe străzi. Tot în acel cartier murise un localnic, dar nu a putut fi îngropat în localitate, deoarece apa îi astupase groapa în care urma să fie înmormântat. Mortul a fost transportat la Tulcea.

Când am văzut malurile rupte ale Dunării, vorbeam cu colegii că ar fi posibil ca şi apa Prutului să crească şi să înece satele R. Moldova. De cum am trecut vama, doar despre asta discutam. Am văzut oameni îngrijoraţi, disperaţi, care aşteaptă implicarea autorităţilor la împedicarea inundaţiilor. Cei drept, cu puterea naturii nu te pui, dar ca autorităţile să construiască diguri, care ar reduce din efectul inundaţiilor, ar fi posibil. E nevoie doar de mai multă mobilizare.

Guvernul anunţă că barajul din zona satului Nemţeni s-a rupt şi deja 170 de case au fost inundate. Mihai Harabagiu, şeful Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, a comunicat că situaţia era stabilă şi că pericol de revărsare nu exista. “Noaptea, însă, lucrurile au luat o altă turnură. Pentru ajutorarea sinistraţilor avem implicaţi 60 de ostaşi. În scurt timp, încă 60 vor veni la faţa locului”, a spus Harabagiu. El a menţionat că apa revărsată se scurge în lunca satului Cotul Morii, în cazul în care digul nu va rezista, această localitate riscă să fie inundată. Ce pot reuşi 120 de soldaţi în faţa unor ape greu de oprit? Localnici susţin că, în zonă, lipseşte cu desăvârşire utilajul tehnic care ar ajuta la construcţia digurilor.

Un coleg din presă scria ieri pe facebook: “Pregătiţi-vă! Inundaţiile – un nou subiect de campanie electorală pentru partide”. Ideea e că partidele ştiu când să meargă în teritoriu pentru a fi alături de sinistraţi. Politicienii nu se deplasează la Hânceşti sau la Ungheni, acolo unde digurile se rup bucată cu bucată la fiecare minut, ca să se implice într-un fel şi ei. Politicienii vor merge în zonele afectate de inundaţii doar după ce casele oamenilor vor fi pe jumătate în apă. Atunci pungile cu produse vor avea un efect asigurat. Mă refer la voturile sinistraţilor, pe care aceştia vor să le obţină.

Iurie Sanduţa, 
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. aneta soimu

  Vorbeam cu un coleg despre satul Cotul Morii (e originar din acel sat).
  Mi-a zis ca la supravegherea digului lucreaza un batran care duce zi de zi timp de ani evidenta. In 2009 la anumite masurari a zis ca apa va creste putin in 2009, dar, a adaugat, in 2010 se asteapta un puhoi de apa mare.
  (Am vazut si oameni strigand disperati ca nu mai sunt prosti, ca si-au trait o viata langa rau si stiu ce poate fi prevenit, si ce li se face intentionat.)

  (Din ce cunosc – casele din Cotul Morii deja au fost inundate – beciuri, etc. A fost necesar de dus alimente si apa potabila.)

 2. Teo

  Numai sa criticati stiti? Daca nu se duceau deloc si sa NU “faca campanie electorala pe seama inundatiilor”, ii acuzati ca nu le pasa, nu au suflet, etc.
  Si ce daca LUPTA pentru increderea si votul sinistratilor? BRAVO LOR ca stiu ca TREBUIE sa puna osu’ la bataie si sa obtina majoritate in Parlamentul viitor…or, noi vrem ciuma inapoi???????
  fac campanie…pentru ca sunt politicieni…si candidati…that’s their job!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *