Iurie Sanduţa: CCCEC apără profesorii care dau mită

E bine ştiut că, în ajunul examenelor de bacalaureat, elevii se organizează şi colectează sume de bani pentru a da BAC-ul fără prea mult stres. În societate se ştie că elevii dau bani la profesori şi mai puţin că profesorii ajung şi ei în situaţii să dea mită.

Anul trecut, au dat mită 18 profesori din cei 24 veniţi din toată republica la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, pentru a fi reatestaţi la disciplina «biologie». Astfel, ei obţin grade didactice mai avansate, care se echivalează cu un adaos la salariu în mărime de 40%. ZdG a publicat articolul “Profesorii dau mită”, în care au fost relatate mărturiile profesorilor care au dat bani pentru reatestare.

«Am dat 150 de lei pentru ca oamenii din comisie să-şi cumpere măcar o apă minerală», spune Zinaida Juncu, profesoară la Liceul Teoretic Chiştelniţa din Teleneşti.

«Noi am colectat bani, însă scopul nostru nu era să-i dăm în mână ca mită, ci să cumpărăm flori pentru comisie», susţine Galina Gheorghiţă, director general adjunct la Direcţia de Învăţământ Ungheni.

«Când am venit la reatestare, colectarea banilor era în toi, aşa că nu eu i-am colectat şi nici măcar nu am ştiut pentru ce am dat 150 de lei. Mai târziu am înţeles». Profesoara se apără şi spune că «odată ce au dat mită toţi profesorii, nu puteam să nu dau şi eu, pentru că nu pot să fiu împotriva tuturor», ne-a spus Valentina Sandu de la Colegiul Pedagogic Orhei, profesoară de biologie.

«Cum? Eu am plătit 100 USD la raion şi 150 de lei la IŞE şi până la urmă mi-au pus calificativul respins», ne-a spus Angela Chistruga, o altă profesoară, de la Liceul „Ştefan cel Mare» din Ocniţa.

«Profesorii au colectat banii în trei plicuri şi mi i-au dat mie, ca să-i transmit comisiei». Această declaraţie a fost făcută de Elena Prunici, lector superior şi metodistă la IŞE.

Acest caz, în care majoritatea profesorilor au recunoscut că au dat mită, se pare că a trecut uşor printre degetele ofiţerilor CCCEC. Săptămâna trecută, în timp ce discutam referitor la un alt subiect cu Rodica Bostănică, ofiţer de urmărire penală al CCCEC, ea a ţinut să facă o precizare care mi-a amintit de acest caz, documentat la faţa locului de către reporterii ZdG.

“Vă rog să fiţi obiectivi. La noi, de la ZdG ne trezim cu cazuri interpretate. Nu vă orientaţi numai într-o parte. Eu am avut un caz de la ZdG, “Profesorii dau mită”, care a stârnit atunci, ţin minte, o indignă de la toţi profesorii. Eu nu puteam să stau de vorbă de amu cu oamenii. Erau profesori din întreaga republică. Au dat bani câte 150 de lei şi s-a început gălăgia şi au fugit toţi pe acasă. Ei, acolo cazul e altfel, de fapt. Cea care a fost la ministru şi o făcut gălăgie era şi doamna cu pricina, care nu era pregătită la nivel pentru a susţine. Şi s-a început interpretarea inversă”, s-a arătat nemulţumită ofiţera CCCEC, Rodica Bostănică, de publicarea articolului “Profesorii dau mită”.

Iurie Sanduţa, 
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *