Iurie Sanduţa: Broboanele lui Papuc şi avertismentul judecătoarei

Săptămâna trecută am văzut la Judecătoria Centru în ce condiţii examinează dosarele judecătorii. Sălile de judecată s-au transformat în saune.

Nu este montat niciun climatizor sau măcar un ventilator de 100 de lei. Unul dintre cei trei judecători care examinau cazul Papuc&Botnari a ajuns să îşi facă vânt cu documentele din dosar. Pe când învinuiţii, Papuc şi Botnari, îşi ştergeau cu mâna broboanele de sudoare de pe faţă. Şi dacă cei doi învinuiţi aveau apă plată pe masă, hidratându-se din când în când,  judecătorii aveau pe masă doar hărtii cu care îşi făceau vânt. Cu tot acest disconfort, completul de judecători nu au vorbit la telefon în timpul şedinţei de judecată,  nu au utilizat un limbaj primitiv, incult, inconsecvent şi agresiv, aşa cum şi-a permis colega lor de breaslă, Daria Suşchevici. În cazul acestei judecătoare CSM i-a aplicat cea mai blândă pedeapsă pe care o poate primi un judecător – avertismentul.

Judecătorii scapă de mai multe ori curaţi pentru încălcările de etică comise. Şi judecătoarea Angela Bostan, de la Hânceşti, făcea apel la Dumnezeu în timp ce examina un dosar în sala de judecată. «De ce nu aţi găsit o modalitate de rezolvare, pentru că voi, bărbaţii, vă bateţi cu pumnii în piept că vă temeţi de Dumnezeu, că sunteţi credincioşi sau vă amintiţi că sunteţi credincioşi doar atunci când treceţi pragul acolo, la dumneavoastră?», afirma judecătoarea. Aceasta nici măcar nu a intrat în vizorul comisiei de etică a CSM-ului, deşi acest caz a fost mediatizat.

Iurie Sanduţa, 
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *