Iurie Sanduţa: Blonda de la Curtea de Justiţie

E blondă. Are 29 de ani. Îmbrăcată în bluziţă violetă, fustă neagră… În mână ţinea o poşetă de culoare roşie. Acesta este profilul unei referente de la Curtea Supremă de Justiţie, care, potrivit CCCEC, a luat mită săptămâna trecută. Ea a cerut 400 de euro de la o persoană – parte într-un dosar civil, susţinând că poate influenţa un judecător de la Judecătoria Râşcani ca acesta să soluţioneze urgent litigiul civil în favoarea petiţionarului.

După ce a numărat banii, funcţionara a fost reţinută de ofiţerii anticorupţie. În cadrul percheziţiei corporale, asupra acesteia au fost găsite 4 bancnote a câte 100 euro, bani transmişi sub controlul Centrului. Din imaginile publicate de CCCEC, din timpul reţinerii, se vede cu ce bucurie referenta număra cei 400 de euro. Bucuria referentei, însă, nu a durat mult. A dispărut la apariţia ofiţerilor anticorupţie.

Potrivit CCCEC, pe cazul dat a fost pornită o urmărire penală în temeiul art. 326 „trafic de influenţă”. Femeia a fost reţinută pentru 72 de ore, iar sâmbătă a fost eliberată ărintr-o decizie a Judecătoriei Buiucani – sub control judiciar. Procurorii vor ataca cu recurs decizia instanţei. Dacă va fi găsită vinovată, reprezentanta CSJ riscă o amendă de până la 60 000 lei sau închisoare de la 2 la 6 ani.

Acum nu se cunoaşte dacă angajata CSJ este la prima abatere de acest gen sau a mai fost implicată şi în alte acţiuni de trafic de influenţă asupra judecătorilor. Cert, însă, e că ea a deconspirat realitatea din culisele proceselor de judecată. Nimeni nu poate garanta astăzi că referenta, cu banii luaţi, nu ar fi avut vreo influenţă sigură asupra judecătorului, dacă CCCEC nu ar fi reţinut-o în flagrant.

Totodată, din mărturiile mai multor persoane implicate în procesele de judecată, care au trect pragul redacţiei ZdG, povestindu-ne cazurile lor, am înţeles că procesele de judecată încep să devină o fobie pentru ei. Şi nu atât pentru că aceste persoane implicate ar avea frică că ar putea piarde dosarul. Problema majoră e că procesele durează ani de zile, ţinându-i pe oameni într-un stres continuu. Se mai întâmplă să se aştearnă praf pe dosare, să dispară probe importante… În astfel de cazuri, lucrurile sunt şi mai încurcate. Astfel, o parte din cei care se judecă pe procese civile sau penale caută diverse metode pentru a “urgenta” examinarea dosarelor sau a cere unor persoane terţe să le ajute în soluţionarea cazurilor.

Dacă e să revenim la cazul funcţionarei blonde care a luat mită săptămâna trecută, atunci acţiunea ei trebuie calificată ca o mare ruşine pentru CSJ. Simţită, cu ruşinea în obraz, referenta şi-a dat demisia de la Curte.

Iurie Sanduţa, 
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. AVRAAM

    ZDG,mai atent şi voi cu reclama: Blondă,fustiţă,bluziţă-Faci impresia de o KLAUDIA ŞIFER,1m,80,picioare din urechi,90x60x90,piept 4,dar la TV asera au arătato-o gîscă sură de vreo 90kg,1m 50 inălţime,tocmai de colectat bani cu aşa infăţişare nu şi alt ceva in birou….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *