Iurie Sanduţa: Bătălia pentru preşedinte

Referendumul de la 5 septembrie vine ca o gură de apă pentru AIE pe timp de secetă sau, altfel spus, pe timp de criză politică. La referendum va fi inclusă o singură întrebare: sunteţi pro sau contra modificării Constituţiei, modificare care să permită alegerea Preşedintelui R. Moldova de către întreg poporul?

Dacă referendumul nu va pica la 5 septembrie, s-ar putea ca următorul preşedinte al R. Moldova să fie ales direct de către popor, şi nu de parlament. De această opinie este şi deputatul Vladimir Ţurcan, care spune că, după referendum, se impune emiterea unui decret prin care să fie stabilită data dizolvării parlamentului. În caz contrar, opinează Ţurcan, se creează impresia că se caută căi juridice de a evita alegerile parlamentare şi că, după modificarea art. 78 din Constituţie, preşedintele interimar nu va mai avea temei juridic pentru a dizolva parlamentul, deoarece această chestiune nu va fi prevăzută în Constituţie.

La rândul lor, comuniştii insistă ca parlamentul să fie dizolvat înainte de desfăşurarea referendumului, doar cu această condiţie vor vota modificarea art. 78 din Constituţie. “Stimaţi concetăţeni! Nu mai există nici o îndoială! Astăzi, când pronunţăm cuvântul “referendum”, nu subînţelegem opinia poporului despre felul cum trebuie să fie ales Preşedintele. Noi subînţelegem – 7 aprilie, “crucile de fier”, renunţarea la independenţă, recunoaşterea noastră ca parte componentă a României, incapacitate profesională a Guvernului, contrabandişti la guvernare, criminalitate care bate la uşile caselor noastre. Iată ce reprezintă acest referendum! Referendumul – reprezintă guvernarea eternă a Alianţei şi a tuturor uzurpatorilor din cadrul ei. Referendumul – reprezintă renunţarea la alegerile anticipate”, este opinia comuniştilor.

PCRM-ul boicotează organizarea referendumului. Mai mult decât atât, cheamă şi alte partide să facă acelaşi lucru. Poziţia comuniştilor faţă de referendum se explică prin faptul că aceştia nu sunt siguri dacă liderul PCRM va avea dreptul să fie reales preşedinte, într-o altă formulă, după ce s-a aflat în fotoliul de la Preşedinţie două mandate la rând. Şi în presă apar mai multe titluri gen “Poate sau nu candida Vladimir Voronin pentru un nou mandat de preşedinte?”. Curtea Constituţională va răspunde la această întrebare, dar sper că decizia Curţii nu va fi din nou sărbătorită ca la 13 iulie curent.

Iurie Sanduţa, 
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *