Iurie Sanduţa: Avansarea poliţistului sub acoperire

«Raportez pentru Ziarul de Garda că problema aurului s-a rezolvat. Persoanele care vând aur în stradă sunt în atenţia poliţiei», declara ministrul de Interne, Victor Catan, la sfârşitul anului 2009. Zilele trecute am auzit o altă declaraţie spusă din gura unui şef de secţie din cadrul Ministerului de Interne. “Problema cu aurul nu se va rezolva. Noi cât nu le-am «trăsni» pe vânzătoare, ele o să continuie să vândă. Doar, dacă legislaţia va fi modificată s-ar rezolva ceva”.

Sergiu Tatian lucra în calitate de inspector superior în cadrul Direcţiei Misiuni Speciale (DMS) a MAI. A condus mai multe operaţiuni ale poliţiştilor sub acoperire, pentru a le reţine pe vânzătoarele care vând aur în stradă, nu departe de sediul MAI. Recent, Tatian a fost avansat în funcţie şi transferat la CCCEC. Odată cu plecarea sa de la DMS a MAI, şefii de acolo nu au numit un alt inspector care să continuie investigarea cazului sau să organizeze flagrante în continuare.

Direcţia Misiuni Speciale a convenit cu Comisariatul General de Poliţie, ca cei din urmă, să instaleze un post special de patrulare la intersecţia străzii Eminescu colţ cu bd Ştefan cel Mare şi Sfânt. Este locul preferat de comerciantele stradale. Poliţiştii de la Regimentul de Patrulă şi Santinelă “Scut” au patrulat câteva zile, însă femeile continuau să vândă şi în prezenţa lor. Probabil că “Scutul” şi-a retras postul de patrulă deoarece de la o vreme nu mai văd niciun poliţist care să le interzică femeilor să vândă în stradă cercei şi inele din aur.

Iurie Sanduţa,
i.sanduta.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. AVRAAM

  Care este lepta introdusă de ZDG in lupta CU AURUL DE PE şTEFAN CEL mare? Egal cu -0!GIUVAIERUL a dat faliment şi este scos de Filat la lecitaţie.Ieri,vre-o 6 perechi de tineri ce vor sa se căsatoreasca au cumpărat de la comerciantele stradale inele de cununie,stau femeele toate cum stăteau şi vînd aur liniştit…Apoi care a fost lepta introdusa de ZDG in lupta cu aurul stradal?Ori v-au inchis şi voua gura cu cîter un inel de aur?Sigur ca puteţi arunca un coşul cu gunoi comentariile mele ca şi munca voastra de ziarişti-LA GUNOI!

 2. Jora de la Sauca

  Intr-o economie de piata,nu are ce cauta un astfel de comert stradal neautorizat( mai ales cind este vorba despre aur).Parlamentul ,la propunerea guvernului sa emita o lege in acest domeniu.Ce siguranta ai asupra calitatii aurului cind il cumperi la colt de strada.Sa fie autorizate magazine speciale de vinzare,amaneturi de aur si ateliere de bijuterii ( reparare,lucrarea unei bijuterii si vinzare)Asa se procedeaza in tarile cu un comert civilizat,iar comerciantii nu vor incalca legea impozitelor.In tarile europene,daca se face comert ilegal cu 5-6 pachete de tigari( pe la diferite colturi de strada ,piete)sunt trimisi in judecata.

 3. Petru

  Da la Balti nu puneti vreun post sa patruleze linga Comisariatul de politie unde la 100 metri se vinde aur la kg,,,

 4. DERSU UZALA

  Jora legi sunt, treaba e ca se plateste bine unde trebuie , si totul merge ca pe roate la cine trebuie.Taranul cum a fost tinut de prost asa si ramane in continuare.

 5. mara

  avraam,cà tare-ti mai place sà comanzi si sà te afisezi,dacà erai si tu prezentà,cànd cele 6 perechi au cumpàrat inele din stradà.dar cànd dracu mai si muncesti? sau in moldova muncesc prostii.dar nu asta am vrut sà spun.tu ai auzit de organele de resort,pe care le plàtim la greu? càte “lepte” (erau niste bànuti din drahma greceascà) are un ziar ca sà “lupte” cu mafia aurului si dacà e obligat sà facà munca,pe care trebuie s-o facà organele de resort? un ziar pune subiectul,tema la cunostinta publicului,punct.nu e insàrcinat sà “lupte”,nu e plàtit din banul public,sau il finantezi tu,de-l dai la brazdà, si ce sà scrie sau sà nu scrie,de parcà ai fi patroana? nu da jos omul de pe WC,cà tupeul nu-ti lipseste,asta ti-i zestrea.dacà un ziar,din propria-i initiativà,vrea sà scoatà in evidentà si alte pàrti,nobile sau nu,ale subiectului,asta-i treaba lui,dar nu e obligat,cà nu primeste bani sà se ocupe de munca,pe care n-o face handralàul de MAI si nu va face-o.aurul din stradà e aur confiscat si nu figureazà in nicio hàrtie,apoi dat la vànzare in stradà si astea-s fina,nasa,cumnata,ibovnica,nu mai departe,ci in familie,si protejate bine,nu de mos ion.”raporteazà” catan ziarului…Gràmezile astea de hoituri si tembeli,care taie frunze la càini,trebuie fugàriti la coada vacii.raportezi poporului,care te plàteste,dar nu imbecilitàti gen “problema a. s-a rezolvat,persoanele,care v-à-n-d aur in stradà…” cum s-a rezolvat,dacà,totodatà,vànd aur in stradà? àsta-i raport de creier distrus de vodkà,de creier atrofiat,cà din aur papà si catan.sà treacà “scut” sau “alfa”,protectorul e MAI.nu pot pune la dubà fufele din stradà? pentru cà legile le-au fàcut hotii si banditii in favoarea alde catan.sà punà si 10 posturi de politie acolo,ele se mutà.nu spoiti rht,legea in moldova nu functioneazà.l-au luat pe sergiu t.de acolo,cà era prea zelos si astfel de angajati lui catan nu-i trebuie sà-i ia ugerul din stradà,cà-i gros si bànos.

 6. vis1111

  Asta i deja bisnes cuiva si de aia nu se face ordine

  da oricum ordinea nu se face cum cred catana prin urmatorul fapt daca nu poti sa le faci nimic la femei atunci opreste aurul la vama si confiscal cei asa greu oleaca de urmarire vezi cines carausi si confisca totul la bugetul statului foarte usor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *