Aneta Grosu: Ion Ţibuleac, pe masa procurorilor

La un an de la decesul lui Ion Ţibuleac, Procuratura Generală anunţa, la 13 aprilie 2010, că a deschis un dosar penal prin care va încerca elucidarea morţii acestui tânăr. Surprinzătoare decizia, venită la un an de la deces şi peste un an de frământări şi întrebări, adresate în gol de familia lui Ion, de jurnalişti, de societate. Periodic, lumea a amintit procuraturii că ar mai fi de căutat nişte răspunsuri.

Dezvăluirile video, făcute de Ghimpu şi Chirtoacă, la început de aprilie, au zdruncinat societatea, după care, un poliţist a fost arestat preventiv, iar alţii, la fel de implicaţi în acţiunile din acea noapte, se ascund prin secţii de reanimare.

Şi ZdG publica, în primăvara 2009, nişte informaţii care, atunci, ar fi fost utile unei eventuale anchete. Nimeni, însă, nu a reacţionat la ele.

Atunci, mama lui Ion ne-a spus că fusese căutată de Victor Olărescu, procuror la Procuratura Râşcani. “Cred că vor să închidă dosarul”, zicea ea, amintind că, atunci când l-au adus acasă, Ion avea lovituri pe faţă, un picior distrus, coaste rupte. “E minciună, oriunde te întorci. Ştiu că au găsit şi un fel de martori, care le-au vorbit procurorilor tot ce au dorit aceia. Am mai aflat că au născocit că Ion ar fi fost bolnav psihic şi că s-ar fi aruncat de pe un pilon electric. Cum a ajuns el pe pilon? Ce căuta acolo, dacă era venit din Rusia, ca să ajungă acasă?», se întreba mama băiatului.

Procurorul Olărescu a recunoscut că nu poate finaliza dosarul, deoarece mama lui Ion şi fratele acestuia, Alexandru, nu au depus mărturii. «Am constatat că Ion venise din Rusia, la Gara de Nord, pe 7 aprilie, pe la 19.30. A fost găsit pe 8 aprilie, la 7 dimineaţa. L-au văzut nişte paznici de la un SRL de pe Calea Moşilor, 1. Ei au anunţat poliţia. Era clar că s-a aruncat de pe un pilon», ne explica Olărescu. El afirma că Ion s-ar fi putut sinucide din cauza maladiei psihice de care ar fi suferit, «schizofrenie paranoidală».

«Voi ajunge la Chişinău, să le prezint procurorilor certificatele medicale, documente proaspete, care spun că Ion era sănătos. A făcut mai multe investigaţii la Chişinău. Se pregătea să plece la muncă peste hotare. Am găsit certificatele după moarte. Bine că le-am păstrat», ne spunea Tatiana Ţibuleac. Ea zicea că Ion, «ajungând la Chişinău, o fi auzit de proteste şi a vrut să vadă cu ochii săi ce se întâmplă». Mama era indignată că poliţia nu a restituit familiei lucrurile personale ale lui Ion. «Avea cu el câte ceva, avea şi bani. Venea, cum vă spuneam, de la câştig».

Acum un an, medicii legişti, întrebaţi cum au constatat că Ion s-ar fi aruncat de pe pilon, au spus că acesta «avea traume închise, era lezat plămânul drept, avea coastele, sternul şi oasele bazinului fracturate. Am admis că aceste leziuni au fost cauzate de lovirea de un corp contondent la cădere».

Amintim că, iniţial, reprezentanţi ai forţelor de ordine anunţaseră că corpul neînsufleţit al lui Ion Ţibuleac fusese găsit în curtea Spitalului de Urgenţă, cu multiple traume la cap, coaste şi picioare. Surse de la Spitalul de Urgenţă ne informaseră atunci că cadavrul unui necunoscut a fost adus în curte noaptea, de un automobil Niva, de culoare deschisă. La doar câteva zile, a fost avansată altă versiune a morţii – electrocutarea. Ulterior s-a ajuns la suicid, produs prin aruncare de pe un pilon electric din preajma Gării de Nord. La biroul de informaţii am aflat că pe Calea Moşilor, nr. 1, nu exista niciun SRL Auto «Elia», paznicii căruia, potrivit procurorului Olărescu, ar fi anunţat poliţia despre suicidul lui Ion Ţibuleac.

Recent, ex-preşedintele Voronin vorbea într-un program TV că, în noaptea de 7 spre 8 aprilie, un tânăr ar fi fost aruncat de la etajul 4 al Parlamentului. Alţi martori oculari ai evenimentelor de atunci afirmă că protestatarii au avut acces doar până la etajul doi al Parlamentului. Dacă e să credem declaraţiei lui Voronin, care nu putea fi făcută din capul lui, ci luată din vreun raport operativ, tânărul a fost aruncat de la etajul 4 de cei care nu le permiteau protestatarilor să urce mai sus şi care, în acea noapte, au incendiat nivelul 5 al Legislativului.

Aneta Grosu,
aneta.grosu.zdg@gmail.comPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *