Întrebările

Decât zăpada, ce ne mai poate bucura la acest sfârşit de an? Am început să răscolesc printre notiţe, prin memorie, prin paginile de ziar, dar nu am reuşit să găsesc poanta care m-ar convinge că anul care pleacă a fost unul absolut inedit. Am găsit notiţe neclare, jumătăţi de cuvânt, texte muncite, inserate în paginile ZdG. Am găsit sute de numere de telefon, multe dintre care nu au răspuns niciodată, deşi le-am chinuit încontinuu. Vă daţi seama că vorbesc despre numerele de telefon ale unor demnitari. Am găsit zeci de scrisori primite, dar nimic înbucurător, decât vestea unei scrisori, nu am descoperit în ele. Mi-am zis că nu se poate ca un an întreg, care pleacă şi care nu va mai reveni niciodată, să nu lase amintiri inedite în urma sa.

Frământându-mă, cred că am găsit, totuşi, faţa inedită a acestui an – întrebările. Extrem de multe le-am avut, ca niciodată, în acest an! Mă gândesc că dacă ar fi ca anul să se încheie atunci când omul ar găsi răspunsuri la toate întrebările ce-l dor, atunci 2009 nu ar mai avea sfârşit.

Deci, întrebările… Am vrut să ştiu de ce guvernanţii lui Voronin făceau daruri de Crăciun din banii statului şi nu din veniturile proprii. Cum e să fii atât de bogat şi să nu poţi da din buzunarul tău nişte bănuţi, celor năpăstuiţi de felul în care tu guvernezi?

Am mai vrut să aflu, pe 8 aprilie, cum e să dormi noaptea, alături de soţie, după ce ai lovit, fiind poliţist, în nişte copii fără de vină?

Am încercat să aflu cum ajung în funcţii oameni corupţi, fără merite profesionale? Să fie adevărat că îşi cumpără posturile? Cât costă acestea?

Am vrut să ştiu din ce cauză, după 9 luni de la consumarea evenimentelor din aprilie, ex-ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, a fost chemat la Procuratura Generală pentru a da depoziţii în calitate de martor?

Când vor fi făcute publice numele celor care au ordonat Regimentului “Scut” să prindă oameni în stradă şi să-i maltrateze în subsolurile poliţieneşti?

Am mai vrut să ştiu de ce plâng demnitarii după funcţii, dacă nu reuşesc să soluţioneze nicio problemă fiind în acele fotolii?

Să vă mai spun. Am vrut să ştiu cât costă un dosar de judecată, atunci când, pe parcurs, victima devine inculpat.

Lista e lungă şi e greu să intri într-un an nou cu o astfel de moştenire.

Aneta Grosu
aneta.grosu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *