Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   (In)Justiţie Socială în R. Moldova

(In)Justiţie Socială în R. Moldova

De Ziua Mondială a Justiţiei Sociale, de pe 20 februarie, mass-media, în mare parte, a continuat să vorbească despre interceptări telefonice, despre AIE, care e pe cale să se destrame, despre cine, în realitate, ia decizii în R. Moldova etc. Oamenii ascultă la Ştiri ceea ce ştiau de mult, doar că deja au şi dovezi audio. Atât. Practic nimeni nu şi-a amintit în această zi, de copiii abandonaţi, de bătrânii rămaşi singuri, de vagabonzii care cerşesc pentru o bucată de pâine şi despre viitorul inexistent al acestora.

Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului R. Moldova, a făcut, totuşi, un anunţ cu ocazia acestei “sărbători”, de facto, inexistente în ţarişoara noastră. “Dreptatea este unul dintre lucrurile pe care oamenii şi le doresc cel mai mult. Şi este de datoria demnitarilor să asigure, prin acţiunile lor, această dreptate: un trai decent pentru toţi cetăţenii, prin muncă, protecţie socială, dialog şi dezvoltare. Aşa înţelegem aplicarea justiţiei sociale în viaţa de zi cu zi”, declară vicepreşedinta Parlamentului.

Deci, atenţie: “Este de datoria demnitarilor”. Dar ei ştiu că e de datoria lor? În agenda lor sunt notate cele menţionate mai sus: trai decent, muncă, protecţie socială, dialog şi dezvoltare? Ei ştiu cel puţin ce semnifică aceste cuvinte? În continuare, Liliana Palihovici susţine că “prin acţiunile noastre – prin iniţiative legislative, prin programe şi proiecte, prin actul de guvernare – contribuim la transformarea justiţiei sociale în lucruri simple, dar necesare pentru oameni: sănătate, siguranţă şi demnitate”. Serios? Noi avem sănătate, siguranţă, demnitate? Unde sunt ele?

Cum naiba într-o ţară atât de mică poate fi atâta corupţie? De fapt, societatea s-a divizat în foarte bogaţi şi foarte săraci, în demnitari şi… ceilalţi. Până se joacă ei de-a puterea-n stat, oamenii trăiesc în sărăcie totală. Unii pleacă peste hotare, ca să-şi găsească un loc de muncă, ajungând să se prostitueze sau fiind găsiţi ucişi. Copiii abandonaţi cresc în condiţii inumane, antisanitare, şansele lor de supravieţuire fiind în continuă descreştere. Cam o astfel de (In)Justiţie Socială avem în R. Moldova.