Independenți, cu Rusia în casă

“Independenţa pentru Moldova de la est de Prut se prefigura să fie – cel puţin asta s-a dorit, – încheierea unei epoci în care a dominat Rusia şi din care a lipsit România…”

Cu mulţi ani în urmă, la proba de admitere la facultate, la examenul de română (moldovenească cum era în vremea studenţiei noastre), am ales să scriu compunerea la tema liberă. Era un vers, dacă nu mă înşală memoria, dintr-o poezie de Andrei Lupan: ” Cum cuprinzi, cu ce măsurătoare, drumul de la plug la cosmodrom?”. “Cu mintea…” – asta am scris iniţial, după care a urmat “încărcătura” pe care o cerea o compunere. În ajun de 27 august, tot cu mintea încerc să “măsor” şi drumul independenţei noastre, de la desprinderea de URSS (1991) şi până pe 27 august 2013 şi mă surprind asupra gândului că nu avem, de fapt, alte măsurători mai exacte pentru această independenţă a noastră decât două: una ar fi măsura în care ne-am rupt de Rusia şi altă – măsura în care ne-am apropiat, cu anii, de România şi am recuperat ceea ce ne-a fost furat, luat cu de-a sila de hoardele sovietice, mai întâi pe 28 iunie, 1940 şi apoi pe 24 august 1944. Nu puzderia de deputaţi şi de miniştri, de preşedinţi, de ambasadori extraordinari şi mai puţin extraordinari, de paşapoarte de serviciu şi diplomatice, de partide şi ONG-uri, de generali, procurori, judecători mai mari sai mai mici, vame şi vameşi şi alte alaiuri de nomenclaturişti sunt expresia valorică a independenţei noastre. Nu. şi nici titlurile onorifice partajate politic, şi nici greutatea sacului cu ordine şe medalii “naţionale”, şi nici garderoba instituţiilor de forţă, şi nici densitatea ambasadelor şi consulatelor străine pe teritoriul R. Moldova, şi nici apartenenţa noastră la ONU, CE sau OMC sau trecerea (formală) cu roşu în calendar a Zilei de 27 August. Nu. Independenţa pentru Moldova de la est de Prut se prefigura să fie – cel puţin asta s-a dorit, – încheierea unei epoci în care a dominat Rusia şi din care a lipsit România, iar dacă România a şi existat, atunci în cea mai proastă interpretare a ideologiei şi istoriografiei sovietcice, care făcuse din România “duşmanul de moarte al moldovenilor” şi ne educase – puţin spus în spiritul înstrăinării de românesc şi România, ci în spiritul urii faţă de ceea ce era al nostru ca dat de la Dumnezeu. 27 August 1991 punea (?!) capăt acestei ostentităţi. Sârma pe Prut, deşi mai rămânea, ea nu mai era graniţa care fusese. Intrarea în România, nu era la fel de simplă ca în Rusia, dar devenise posibilă. Mai târziu s-a ajuns şi la scoaterea sârmei. Graniţa, însă, a rămas. şi mai rămâne. şi după 22 de ani de independenţă.

“Kaliningradul” moldovenesc

De-a lungul celor 22 de ani de post-sovietism, Rusia nu prea s-a grăbit să facă ordine în relaţiile cu Chişinăul, deşi statutul acestor relaţii se schimbaseră după 1991. Cu atât mai mult, nu s-a grăbit să-şi facă bagajele. Singurul lucru mai bătător la ochi a fost transferarea armatei din dreapta în stânga Nistrului. şi cam atât. În rest, Rusia a fost şi rămâne prezentă şi azi, oriunde, în viaţa R. Moldova: în politică, în parlament, în guvern, în administraţiile locale şi regionale, în instituţiile diplomatice ale R. Moldova din străinătate, la SIS, posibil şi apărare, ca să nu mai vorbim de economie, business, partide politice şi societate civilă. Numai organizaţii neguvernamentale are 142. Cuibărită bine în Transnistria şi cu cea mai mare ambasadă la Chişinău (prototipul cartierului general al Pactului de la Varşovia), Rusia îşi caută, la Chişinău, Tiraspol şi Comrat, de vechile sale interese politice, geostrategice, economice şi umanitare. Da, la nivelul declaraţiilor, Kremlinul ne recunoaşte şi independenţa, şi suveranitatea şi integritatea teritorială, iar de-facto a ocupat şi deţine sub control un sfert din R. Moldova. Chişinăul a devenit ostatecul Tiraspolului prin aşa-zisa problemă transnistreană. Oficialii ruşi nu neagă şi nici nu se genează să recunoască că pentru ei Transnsitria este aceeaşi Rusie, cu singura deosebire, poate, că nu are, deocamdată, o recunoaştere oficială din partea Moscovei. Deci, este o Osetie de Sud, nerecunoscută oficial de Moscova, dar care, la modul practic, e acelaşi Kaliningrad din spaţiul baltic: cu administraţie rusă, cu politică rusească, cu armată rusească în teriroiu, cu servicii ruse de securitate, cu o economie controlată de Rusia, cu sistem educaţional rusesc, cu finanţare de la Moscova etc. Asta este Transnitria, asta este Rusia în Transnitria şi asta este şi măsura independenţei noastre faţă de Rusia. Formal independenţi, de facto – ocupaţi. şi Transnistria nu e singura piatră legată de gâtul R. Moldova. Partea proastă a lucrurilor e că, după ce s-a consolidat în Transnistria, Rusia caută să-şi facă drum şi în Bugeac. Başcanul Formuzal (nu zic Comratul şi nici găgăuzii, pentru că găgăuzii, Comratul şi Formuzal nu sunt acelaşi lucru) încearcă de la o vreme s-o facă tot mai mult pe “ingeniosul” în probleme de autonomie şi caută ba să-l imită pe şevciuk de la Tiraspol, ba pe liderii secuimii din Ardealul Românesc, unde este tot mai des delegat în misiuni de către ruşi. Mă rog, sunt manevrele Rusiei. În politică, la fel ca şi în cazul “războielor comerciale”, cu care Rusia nu scapă nici o ocazie să ne ameninţe atunci când nu-şi poate face jocurile nici cu şevciuk şi nici cu Formuzal. Până la urmă, şi şevciuk la Tiraspol, şi Formuzal la Comrat, şi chiar Putin la Moscova ar conta mai puţin pentru noi, dacă Chişinăul şi-ar căuta, la modul serios, de relaţiile cu România. Din păcate, Chişinăul s-a lăsat jucat de mai multe de Moscova şi în aceste relaţii.

Ce va fi după Ungheni?

Cel mai mare dezgheţ în relaţiile Chişinău-Bucureşti a fost în perioada 1990-1994. După căderea guvernului Druc (1992) şi venirea la putere, în 1994, a agro-comuniştilor lui Sangheli, relaţiile au fost puse la gheaţă. După agrarieni, în 1998, am mai avut un mic dezgheţ cu Ion Sturza, până în 1999, după care un lung îngheţ cu Voronin (până în 2009), după care, parcă s-a făcut mai “cald” în relaţii, dar mare lucru încă nu se vede. Păcat. Nici un stat post-sovietic nu a avut privelegiul de a avea alături de el un aliat consacrat, asemeni României, cu mare greutate în regiune şi cu un imens potenţial diplomatic în lume. şi ce-a făcut Chişinăul? “Nu avem nevoie să ne fie România avocat”. Sau: “relaţiile cu România ne încurcă să rezolvăm problema transnsitreană”. Sunt reacţiile mai multor foste guvenări de la noi. Bine, dar dacă Chişinăul în 90% din cazuri a dat cu piciorul în România, de ce Rusia mai este în Transnistria? 22 de ani – o imensitate de timp şi de proiecte ratate în relaţiile cu România, care ne-ar fi scos demult din bălăceala politică de-a Estul şi Vestul. Singurul proiect serios, care a rămas în picioare de-a lungul anilor, a fost cel de şcolarizare a copiilor din Basarabia. Dar meritul aici nu e al Chişinăului. Meritul este unul aproape exclusiv al Bucureştiului, la fel ca şi în cazul ajutoarelor cu manuale şcolare, cu beletristiică, cu stagieri pentru pedagogi, cu cetăţenia română, care ne-a făcur pe mulţi (fără voia Chişinăului) cetăţeni UE. Câte alte proiecte, însă, puteau avea aceeaşi şansă? În 22 de ani, abia anul acesta vom avea lansat un proiect strategic comun cu Romania: gazoductul Iaşi-Ungheni. În 22 de ani puteam să le avem sute. Ce am făcut cu Cerna-Vodă? Am dat cu piciorul şi am rămas dependenţi energetic de Rusia. Ce am făcut cu ecartamentul european pentru căile ferate?. Acelaşi lucru. Continuăm şi azi să stăm cu orele la schimbat roţile la Ungheni. Ce am făcut cu Universitatea Transfrontalieră de la Cahul? Există, dar iarăşi graţie României. Ce am făcut cu Euroregiunile Dunărea de Jos şi Prutul de Sus? Am scuipat pe ele, pentru că asta a vrut Kievul, Moscova şi Voronin. A fost una din cele mai mari şanse de apropiere de România la nivelul simplului cetăţean şi în binene acestui cetăţean de la periferiile R. Moldova şi României. şi şansa mai rămâne. Să vedem ce va urma după Ungheni. şi, mai ales, după Vilnius.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Deportatul

  Citesc cu interes toate editorialile. Editorialile sunt scrise cu măestrie jurnalistică şi educă Demnitatea. Situaţia din RM e redată, dupa părerea mea, corectă.
  Numai că eu nu înţeleg. De ce nu se concretizează – care este pricina, cine este de vină că cetăţenii RM fiind harnici am devenit cei mai săraci din Europa; că fiind departe de Rusia avem teritoriu ocupat de Rusia şi în acelaş timp Rusia este “Aliat strategic a R. Moldova” ?
  Eu ştiu că mă repet aici pe forum şi că nu e bine.
  Dar ce e de făcut, cînd o bună parte din jurnalişti sunt “cumpăraţi şi răscumpăraţi”, “căţeii” oligarhilor “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Pahotniuc şi propagandei Rusiei, dar altă parte de jurnalişti nu doresc să spună Adevărul pînă la capăt – cine e de vină de situaţia din RM.
  Cetăţenii manipulaţi, prostiţi de jurnaliştii ce sunt “cumpăraţi şi răscumpăraţi”, “căţeii” oligarhilor RM şi a propagandei Rusia votează timp de 22 ani de “independenţa” (?) RM politicienii sistemului de pînă la 1991.
  Snegur, P.Lucinskii, Voronin au fost avansaţi pînă în 1991 de Moscova cu acordul KGB. Lucinskii -Filat- Leancă; Voronin – Lupu – Corman. Ca în cîntecul “Pleacă ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca proştii”.
  Pentru a dezbina forţile anticomuniste , proromâne, proeuropene Filat (la indicaţia Moscovei ?) organizează P.LiberalDM cu doctrină conservatoare, în vreme ce era PLiberal cu Chirtoacă. Filat avînd bani şi jurnalişti “cumpăraţi şi răscumpăraţi” a manipulat, prostit cetăţenii că el este “anticomunist şi proeuropean”, ca rezultat cetăţenii l-au votat masiv în 2009, 2010. Dupa 3,5 ani de guvernarea Filat schimbări spre rău şi pericolul revenirii la guvernare a comuniştilor
  Nu-i de mirare că împotriva Decretelor Preşedintelui Interimar Mihai Ghimpu cu privire la condamnarea comunismului, retragerea Armatei Rusiei, … a fost nu doar PCRM, dar şi PLDM şi PD – sunt politicienii aceluiaş sistem de pînă la 1991
  Au DREPTUL MORAL ca Leancă-Filat şi Corman-Lupu cu tot PLDM-ul şi PD-ul de ziua Independenţei să depnă flori la Monumentul Ştefan cel Mare şi Sfînt, dacă au fost împotriva scoaterei Armatei Rusiei de OCUPAŢIE !?
  Au DREPTUL MORAL ca Leancă-Filat şi Corman-Lupu să mai participe la monumentele de comemorare a deportaţilor în timp ce aceştea cu tot PLDM-ul şi PD-ul au fost împotriva condamnării comunismului !?
  Oare Leancă-Filat şi Corman-Lupu nu ştiu că Rogozin a luptat cu arma în mînă pentru ca Rusia să ocupe o parte din teritoriul RM !?
  Oare jurnaliştii, comentatorii politici de vază din RM nu văd diferenţa între sus numiţii politicieni şi PL, Ghimpu, Chirtoacă de lustruiesc imaginea celor care sunt de una cu comuniştii şi ocupantul şi atacă vehiment anticomuniştii, proeuropenii, proromânii din PL cu Ghimpu şi Chirtoacă !?
  Toată stima autorului, Dlui Petru Grozavu. Numai că nu înţeleg de ce Adevărul nu se spune pînă la capăt !!!
  Cînd cetăţenii vor afla ADEVĂRUL şi care politicieni sunt de vină că suntem CEI MAI SĂRACI DIN EUROPA şi cu teritoriul OCUPAT DE RUSIA va fi şi schimbare spre bine şi în R. Moldova şi nu de mai votat?
  Cînd cetăţenii RM vor gîndi pe cine să voteze?
  Cînd vom avea în RM majoritatea jurnaliştilor care corect să informeze cetăţenii, să nu-i manipuleze !?

 2. =Cântarea Unionista"

  Caravana „Românii au talent“
  vine să caute basarabeni talentaţi la Chişinău :
  Marti, 17 Septembrie 2013, hotel “Codru”, toata ziua !
  =================================

  Românii vin să caute talente în Moldova de Est.
  Pe 17 septembrie 2013, Andra, Mihai Petre si Andi Moisescu,
  cei trei juraţi ai show-ului „Românii au talent“
  alaturi de prezentatorii Bartos si Smiley,
  anunţă că vor fi la Chişinău.

  Doritorii de a câştiga marele premiu de 120.000 de euro
  sunt aşteptaţi pe 17 septembrie, la hotelul Codru din capitală,
  începând cu ora 10.00.

  Cei care visează să devină cunoscuţi şi aplaudaţi de toţi românii
  se pot înscrie pe site sau direct la preselecţie.
  sau la telefon: 031 820 00 00.

  http://romaniiautalent.protv.ro/

  1.
  Cluj-Napoca – 27 august – Hotel Belvedere
  2.
  Iaşi – 3 septembrie – Hotel Unirea
  3.
  Galaţi – 10 septembrie – Casa de Cultura a Sindicatelor
  4.
  Chişinau – 17 septembrie – Hotel Codru.

  – de la orele 10 dimineata in toate orasele !

  In cel de-al patrulea sezon de „Romanii au talent”, poti câstiga,
  pe lânga premiul cel mare de 120.000 de euro,
  si un premiu de originalitate in valoare de 10.000 de euro,
  sau un premiu de 2.000 de euro daca esti „vânator de talente”.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 3. 2013-REUNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră MAMĂ ROMÂNIA este în plină desfăşurare !

  Iaca cine ne vrea
  « INDEPENDENŢI “ adică DEPENDENŢI DE RUSIA:

  “Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, l-a felicitat pe președintele NICOLAE TIMOFTI cu ocazia Zilei Independenței”

  BĂTAIE DE JOC în stil rusesc!

  Nu tovarăşi !
  NU am fost NICIODATĂ independenţi.
  “INDEPENDENŢA” este o MINCIUNĂ RUSEASCĂ
  vicleană vândută ZOMBAŢILOR cu creierii spălaţi de NIT de către gunoaie KAGHEBISTE precum Voronin,Lupu,Pasat,Cantarean…
  Singurul scop este frânarea RE-UNIFICĂRII cu Ţara Mamă România.
  Basarabia…”independentă”?Râd şi CURCILE de aşa prostie!!!
  Basarabia este astăzi ceea ce diplomatic se numeşte “stat cu suveranitate LIMITATĂ”.
  Cât despre statul “UNITAR”…
  Au avut grijă OCUPANŢII RUŞI să fim foarte “unitari”.
  Basarabia de sud(Basarabia ISTORICĂ sau BUGEACUL) sub ocupaţie haholească,la fel şi Hotinul.
  Transnistria sub ocupaţie RUSEASCĂ.
  Veniturile COLONISTE numite GĂGĂUZI aduse de OCUPANŢII RUŞI repede “autonomizate” tot de ruşi în aşa-zisa GĂGĂUZIE ….Tot pe pământul ROMÂNESC al Basarabiei.
  Ba chiar “BAŞKANUL” aşa zisei Găgăuzii CREATE TOT DE OCUPANŢII RUŞI este slugoiul Rusiei şi a fost medaliat de Putin personal…
  S-a văzut şi la Bălţi pentru ce a fost decorat formuzalKGB.
  Să nu uite niciodată SĂ LINGA TĂLPILE CIZMELOR RUSEŞTI.
  Şi peste toate MINORITATEA ruso-haholeasco-găgăuză care cere nici mai mult nici mai puţin decât LIMBA RUSĂ ca limbă oficială!
  Da “independenţi” mai suntem !
  Ei, tovarăşi « INDEPENDENŢI “-“STATALIŞTI-maldavanişti »-cum stăm cu ….”independenţa”????

  Să-i întrebăm pe SLUGOII OCUPANŢILOR RUŞI-«INDEPENDENŢII«KGB
  ,filatov,lupu,diacov,dodon,voronin,şelin,tcaciuk,munteanu,
  formuzal,mişin :
  Poate fi un stat INDEPENDENT-dacă are un teritoriu OCUPAT de Armata a-14-a RUSĂ ?
  Poate fi PROVINCIA ROMÂNEASCĂ Basarabia aflată de 200 de ani SUB OCUPAŢIE RUSEASCĂ….stat INDEPENDENT???

  INDEPENDENŢĂ?
  Ce MINCIUNĂ RUSEASCĂ VICLEANĂ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *