Iurie Sanduţa: Închisoarea de la Psihiatrie

La un kilometru de Spitalul Clinic de Psihiatrie (SCP) din or. Codru este situată închisoarea pentru deţinuţii bolnavi psihici care au comis omoruri. Are denumirea oficială de secţia 37 “Tratament obligatoriu cu supraveghere riguroasă”. Se află în subordinea SCP. Încă pe când era director la Psihiatrie Constantin Ţurcan, actualmente consilier prezidenţial în probleme sociale, pe siteul www.psihiatrie.md era făcută publică o informaţie despre câţi bani a plătit instituţia psihiatrică pentru a monta camere video în izolatorul cu deţinuţii psihici care au comis omoruri.

ZdG a solicitat informaţii despre camerele video şi a încercat să ajungă la închisoarea de la Psihiatrie, pentru a realiza un reportaj. Fosta conducere de atunci s-a opus inţenţiei noastre, invocând diverse motive. Actualmente, pe pagina web a spitalului nici nu se mai face public bugetul SCP şi nu se mai spune niciun cuvânt despre cum este folosit acesta.
Odată cu schimbarea conducerii de la Psihiatrie, ZdG a intenţionat iarăşi să realizeze un reportaj din secţia 37, respectând toate normele etice şi deontologice ale jurnalistului. Nici de această dată conducerea spitalului nu a dorit să ne permită. Ion Catrinici, şef-adjunct al Secţiei de expertiză medico-legală psihiatrică din cadrul SCP, ne-a spus că avem nevoie să cerem acordul Ministerului Justiţiei pentru a pătrunde pe teritoriul izolatorului. “Ca să ajungeţi acolo trebuie să aveţi în scris de la MAI sau Ministerul Justiţiei un acord deoarece ei păzesc acolo”.  La Ministerul Justiţiei ne-au spus că nu este în competenţa lor această instituţie şi ne-au pasat la Ministerul Afacerilor Interne. MAI-ul ne-a dat răspunsul primit de la Ministerul Justiţiei.

“În principiu, după cum este politica acum, ar trebui să vă dea drumul. Accesul la închisoare se bazează strict pe politica directorului Hotineanu. 95% din deţinuţii bolnavi psihici care stau la închisoarea Psihiatriei au comis omoruri”, a declarat o sursă importantă din cadrul SCP, solicitând anonimatul.

Nu îmi explic ce are de ascuns Psihiatria la acestă închisoare din moment ce îngrădeşte accesul presei la informaţii de interes public.

Iurie Sanduţa,
i.sanduta.zdg@gmail.comPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. vera

  Acolo credca-i iadul de pe pamint, scrisnitul dintilor si innecarea rabdarii. Interesant, ce drepturi au detinutii psihici de acolo, inchisi pentru omor? Cind ultima data au fost vizitati de conducatorii de la MJ,MAI,MS , pentru ca la alte penicentiare au mai fost in vizita, unde erau si copii minori ca la Russca s.a. Oare A.Matasaru , daca uraste de moarte comunistii,nedreptatea, minciuna si fatarnicia, trebuie inchis acolo, ca si-a exprimat nemultumirea pentru rejimul comunist intr-un mod mai accentuat. In Franta scriu nuvele despre :Porcurorul si magarul lui Matasaru. Toti trei sunt eroii, care au facut o spartura in ramca nedreptatii, coruptiei … ca sa intelegem , cea ce nu ne era clar si daca rabdarea sa a dat glas, asta nu inseamna, ca d-lui trebuie incarcerat, incepind de la innadusirea libertatii de exprimare, prin prescrierea de:bolnav mintal, actiunile d-lui au fost in corespundere cu imprejurarile, care l-au provocat asa sa procedeze, fiindca nu mai ieste chip de rabdat. Miine si cu altii tot asa vor proceda, daca suflul libertatii se va extinde mai mult, trebuie deci, sa nu mai participe lumea la intruniri, manifestatii.., sa ne temem si de umbra noastra? Cine apara in acest caz, cetateanul tortupat pentru binele poporului, pentru tara asta impinzita de intrusi?Pe cine apara SIS-ul, cind politia criminala-i injoseste demnitatea, folosind “psihusca” ca mijloc de lichidare a lui Matasaru, in asteptarea altor timpuri, prielnice lor?Cit o sa-si mai bata joc de lumea revoltata, cit o sa le mai aplice medicamente, ce distrug intelectul, la comanda cuiva..? Rusine voua :aparatori si salvatori a veti umane!

 2. matasaru2004

  dom.Sanduta,
  sa fiti atenti cum intrati in sectia *37 usile au manere numai cand sa deschizi usa de fier pe din afara .Sunt scoase cele din nauntru ca sa nu poti da inapoi sau sa incerci sa fugi.Este clar ca e paza inarmata ca la puscarie cu turnuri ,posturi de trecere…
  In orice caz ,sunt sigur ca acolo in sectia *37 si *24 nu va va ajunge timp ,hartie sa scriti …ce se petrece si ce ve-ti descoperi.. ….
  galaperedol -sa devii imobil ca robot si e dureros-care-l foloseau nazistii in lagare de concetrare ,
  picaturi pe care le picura in ochi si-ti ea vederea , si nu vezi mai departe de 1 metru-ca sa nu poti fugi si sa vezi tulbur si nu poti citi…….

  succes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *