În plimbare, la Bruxelles

Rusia e flămândă şi goală, la 10—15 kilometri de Moscova şi de marile centre administrative bate vântul prin buzunarele ruşilor şi ceaunele sună a gol. Peste jumătate din Rusie e mai mult beată decât trează, iar Transnistria, Kaliningradul, Crimeea şi Donbasul demult au fost trecute la „suhoi paiok”. Rusia nu are nevoie de guri în plus, ea are nevoie de teritorii de sacrificiu şi zone de tampon

Deputaţii au revenit de ieri din vacanţă. Până se mai aşază lucrurile, până se mai vântură emoţiile şi plăcerile vacanţei, vor lucra în comisii. Care va fi agenda sesiunii de primăvară-vară încă nu este clar. Potrivit speakerului Andrian Candu, astăzi, preşedinţii comisiilor parlamentare se vor reuni să discute priorităţile noii sesiuni, iar asta înseamnă că până la convocarea şedinţelor plenare va mai dura, chiar dacă, de aproape două luni, R. Moldova se confruntă cu o dualitate a puterii în stat. Între timp, „preşedintele” Igor Dodon a anunţat că este în pregătiri şi de luni pleacă într-o vizită oficială de două zile la Bruxelles, unde, potrivit anunţului afişat pe pagina sa de Facebook, va avea „mai multe întrevederi cu conducerea Comisiei Europene, a Consiliului European şi cu alţi oficiali de rang înalt din UE”. Cât despre agenda vizitei, Dodon susţine că va discuta cu partenerii europeni ai R. Moldova „despre relaţiile bilaterale, implementarea Acordului de Asociere cu UE, dar şi despre deficienţele şi lacunele care sunt evidente după doi ani de implementare”. Mai mult decât atât, Dodon spune că are în plan să discute la Bruxelles şi varianta unui Memorandum (un al doilea plan Kozak) dintre R. Moldova şi Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan (?!), pe care l-a convenit cu Putin în cadrul vizitei sale la Moscova şi care, potrivit lui, „nu contravine Acordului de Asociere RM-UE”. Şi asta nu e tot.

Dodon mai anunţă (tot pe Facebook) că i-a cerut ambasadorului UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, cu care s-a întreţinut recent, să-i fie aranjată la Bruxelles şi „o întrevedere cu conducerea NATO”, pentru a le cere, aşa după cum s-a obligat la Moscova, anularea Acordului privind deschiderea unui Birou NATO la Chişinău şi sistarea totală a relaţiilor şi cooperării cu Nord-Atlanticul. „Voi insista să fie anulat Acordul privind Biroul de legătură. Mai mult, doresc să obţin un Acord referitor la recunoaşterea neutralităţii R. Moldova de către membrii NATO”, declara Dodon pentru Agenţia Ria Novosti, după întrevederea cu Putin. Şi încă: „Vom bloca orice încercare de pătrundere a NATO pe teritoriul republicii şi vom împiedica desfăşurarea de exerciţii militare suspecte”, promitea Dodon, alături de o altă promisiune, la fel de categorică şi nu mai puţin suspectă, că din momentul în care va reuşi să adune în parlament o majoritate confortabilă, va desface Acordul de Asociere a R. Moldova la UE. Să admitem că adună voturi şi rupe Acordul. Şi cu UE şi cu NATO. Şi mai departe? Ruperea lor va da automat peste cap Acordul la liberă circulaţie în UE, exportul pe pieţele europene, garanţiile de securitate şi suportul financiar din afară. De unde bani? Rusia e goală, la 10-15 kilometri de Moscova şi de marile centre administrative bate vântul prin buzunarele ruşilor şi ceaunele sună a gol. Peste jumătate din Rusie e mai mult beată decât trează, iar Transnistria, Kaliningradul, Crimeea şi Donbasul de mult au fost trecute la „suhoi paiok”. Rusia nu are nevoie de guri în plus, că guri are destule pe tot necuprinsul ei, ea are nevoie de teritorii de sacrificiu, de spaţii de manevră şi de război, de zone tampon. Asta vrea Rusia în cazul nostru şi asta s-a obligat şi să facă și Dodon.

Zisul „preşedinte al R. Moldova” merge la Bruxelles nu să facă, ori să aranjeze relaţiile cu UE şi NATO, dar să le rearanjeze după voia şi placul ţarului Putin, adică să strice, să râme, să dărâme tot ceea ce au făcut alţii în 25 de ani de independenţă, câine-câinească aşa cum a fost şi mai este ea, dar independenţă şi suveranitate. Prin tot ce a declarat Igor Dodon la Moscova, până la Moscova şi după Moscova, este clar că el are de făcut o vizită-comandă la Bruxelles şi merge, aşa după cum a mers şi în Rusia, cu o agendă pregătită de Kremlin. E clar şi prostului că după ce ai dat jos la Chişinău, de pe sediul preşedinţiei, drapelul UE şi te-ai bătut în public cu pumnul în piept că „vom bloca orice încercare de pătrundere a NATO pe teritoriul republicii” nu ai cum să mergi cu intenţii bune la cartierul UE şi NATO. Tot cu „piatra în sân” te duci. Dodon şi cei care-l instrumentează pe Dodon au intenţia dacă nu să strice, cel puţin să scandalizeze relaţiile R. Moldova cu partenerii strategici din Vest. Se vrea, cu orice preţ, să fim scoşi în afara orbitei euro-occidentale şi readuşi la condiţia unei gubernii provinciale, după cum s-a mai întâmplat de la 1812 încoace. Iar pentru asta „cineva” (şi alegerea a căzut, deloc întâmplător, pe Ig. Dodon) trebuie să dea foc relaţiilor, bunelor şi deja istoricelor relaţii cu marea familie a lumii europene, din care de atâtea ori s-a zis că şi geografic, şi genetic facem parte. Nu ştiu de ce, dar Moscova, oricum, a decis că fără „foc” nu se poate. Probabil, pentrtu că Kremlinul de mult a înţeles, iar după agresiunea armată împotriva Ucrainei (Donbasul) şi anexarea Crimeii şi-a dat seama şi mai mult că Rusia niciodată nu va putea rezolva, în favoarea sa, problema conflictelor îngheţate din spaţiul ex-sovietic atât timp cât aceste state sunt în relaţii parteneriale cu UE şi NATO. De aici şi isteria anti-UE şi anti-NATO a lui Dodon.

Tovarăşul „preşedinte”, pe de o parte, şi-a asumat angajamentul faţă de Putin că rezolvă „problema transnistreană”, iar pe de alta – este conştient că nu prea are cum, nu are competenţe şi atribuţii să poată scoate UE şi NATO din ecuaţia relaţiilor cu R. Moldova, inclusiv din cea a formatului de negocieri în care UE şi NATO participă fie şi cu rol de observatori. Şi atunci se dă în spectacol, ameninţă, şantajează, face circ, în speranţa că poate îl va lua cineva în serios. Să vedem cât de serios va fi tratat şi cât de victorios se va întoarce de la Bruxelles, care nu-i Moscova, deşi e clar şi aşa că Dodon nu va influenţa nimic în relaţiile R. Moldova-UE-NATO. Şi atunci, nici nu ştiu care ar fi atuul acestei vizite la Bruxelles. Va fi, mai degrabă, o plimbare pentru Dodon şi o ocazie de a vedea şi Europa, nu doar Rusia.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivan cel groaznic

    Pai dak nu se pregateshte temeinic, kiar o plimbare va fi . Acolo nu mergi cu tupeu, trebe sa ai temele bine facute shi diplomatsi buni pe linga tine. Sa vedem ce ekipa ishi va alege … mare e curiozitatea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *