În căutarea “dragostei pierdute”

Ajuns în plin sezon electoral, preşedintele Voronin s-a surprins asupra faptului că, în opt ani de guvernare, el şi comuniştii săi şi-au făcut de toate: bani de cheltuit şi de rămas, afaceri, salarii şi pensii, case, maşini, vile şi alte averi, s-au căpătuit cu diplome (cine nu le avea), cu titluri ştiinţifice (cine a dorit), şi-au împărţit între ei ordine şi medalii, grade militare şi diplomatice, şi-au deschis conturi în străinătate, şi-au procurat proprietăţi în afara “ţării”, cu alte cuvinte, au furat din gros.

Pentru ei, pentru partid, copii, nepoţi şi stră-strănepoţi, că nu degeaba “ţine” Voronin atât de “mult” la testamentul Marelui Ştefan. Mergând la întâlnirile electorale, însă, Voronin şi-a dat seama că, deşi au de toate, comuniştii sunt într-o mare criză, una de dragoste. Dragostea electoratului a cedat. Voronin a resimţit răceala “în relaţii” mai întâi la Comrat, apoi la Ceadâr-Lunga – zonele de “mare trecere” pentru comunişti. Situaţia s-a repetat apoi şi în alte părţi. Şi dacă în Bugeac, potrivit agenţiilor de presă, preşedintele şi-a permis, mai în glumă mai în serios, să-i întrebe pe găgăuzi dacă aceştia nu cumva trebuie bătuţi ca să-i voteze pe comunişti, în raionul Ungheni, deşi într-o formulă mai delicată, Voronin a reiterat aceeaşi pretenţie. “Dacă ne-aţi iubit o dată, trebuie să fie pentru totdeauna”, le-a sugerat el. Uite că şi comuniştii, până la urmă, au înţeles că “dacă dragoste nu e, nimic nu e”.

Apelurile comuniştilor la sentimente “cu de-a sila” sunt mai degrabă nişte provocări, pline de grotesc şi ficţiune, importate “de pe aiurea” de marele scenarist electoral al comuniştilor, M. Tcaciuk. În speranţa, probabil, că, la o lume sentimentală ca moldovenii, ar putea să şi prindă. Mă rog, şi paiul pare plută când nu dai cu picioarele de fund. Numai că ar fi să ne întrebăm: ce am avea în schimbul acestei dragoste, fie şi cerşite? Copiii, bunăoară, pentru ce l-ar mai iubi pe Voronin şi pe comunişti? Pentru că le-a dus părinţii de acasă şi i-a lăsat orfani, cu mamă şi tată în viaţă? Bătrânii? Pentru că, la bătrâneţe, le-a luat sprijinul de la case şi a pus pe umerii lor două poveri: una de bunei şi alta de părinţi, hrănindu-i, din patru în patru ani, cu “pomeni electorale” în loc de pensii solvabile? Ţăranii? Pentru că au ajuns argaţi în loc de stăpâni sau poate pentru că, scumpindu-le în fiecare primăvară motorina, le ieftineşte în toamnă poama şi grâul, lăsându-i cu roadele pe câmp sau prin hambare, ca să hrănească şoarecii? Tineretul? Pentru că le-a furat viitorul, minţindu-i, 8 ani la rând, cu “perspective europene”? Savanţii, artiştii? Pentru că ţin cont de preocupările lor doar dacă acestea nu contravin fabulaţiilor ideologice ale aşa-zisului “pcrm”? Scriitorii? Pentru ce i-ar iubi scriitorii? Pentru că nu ţin cont de ei şi îşi amintesc că există doar când trebuie omorâţi sau îngropaţi? Deportaţii? Pentru că sunt, sub regim “naţional”, mai umiliţi decât au fost sub unul de ocupaţie? Eroii de la Nistru? Pentru că, în loc să li se dea, li se ia şi din ceea ce li s-a dat cândva: pensii, drepturi, onoruri? Pedagogii? Pentru că i-au transformat în ostaticii propriei lor vocaţii? Bugetarii, în genere? Pentru că îi ţin sub minimul coşului de consum şi îi hrănesc cu “plus 20%” în prag sau în plin sezon electoral? Dar satele? Satele noastre pentru ce i-ar mai iubi şi cine să-i iubească, dacă au rămas văduve de tineret, cu şcolile tot mai pustii, cu câmpurile tot mai mult paragină şi casele în cârje, de parcă am fi într-o permanentă stare de război? Şi, în genere, ce-i cu această aiureală, fie şi electorală, de unde şi până unde a ajuns iubirea marfă de împumut? Mai ales, fără recompensă. Ajunge şi cât a fost, dacă a fost. Vorba cântecului: “Ce-a fost verde s-a uscat, ce-am iubit s-a scuturat”.

Petru GROZAVU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *