Imaginea Moldovei în coşul de gunoi

Săptămâna trecută am fost implicată într-un incident ciudat, dar şi comic într-o anumită măsură.  Mă întorceam din România pe la punctul de frontieră Oancea-Cahul. Era ora 3 noaptea şi aşteptam să mi se întoarcă paşaportul. Am decis să ies din autocar ca, după un drum lung, să-mi mai dezmorţesc picioarele.

Am deschis poşeta şi am scos o pungă de culoare galbenă, ca să o arunc la cel mai apropiat coş de gunoi. Din câte îmi amintesc, era un coş cu o lungime de aproximativ un metru şi o lăţime de 50 cm şi se afla lângă clădirea vămii.

Imediat ce am aruncat punga, vameşul moldovean s-a apropiat de mine înfuriat, pentru că, explica el gesticulând activ, acel coş era destinat mucurilor sale de ţigară. Veaceslav Nucă, vameşul pe care l-am rugat să se prezinte, era şef de tură în acea noapte. Funcţionarul îmi explica insistent că nu am dreptul să îi folosesc coşul, că trebuie să port gunoiul în geantă şi că, dacă vreau să scap de el, să îl arunc în autocarul cu care merg. Nedumerită, am încercat să îi explic că este totuşi un coş public, nu unul personal. Pentru că am îndrăznit să îl contrazic şi să îi amintesc că este un loc întreţinut din bani publici, Veaceslav Nucă m-a numit “studentă neînţeleaptă”.

Câteva zile la rând mi-am tot amintit despre acest incident, mai ales de furia din ochii vameşului şi de stăruinţa cu care păzea coşul. Ştiam prea bine că salubrizarea este o problemă în R. Moldova, dar niciodată nu mi-am imaginat că poate înfuria un om (un funcţionar plătit din bani publici) în aşa hal.

Pe lângă numeroasele probleme cu care ne confruntăm aici, în R. Moldova, lipsa de acces la coşurile de gunoi ne poate strica nu doar o noapte în tranziţie, ci şi imaginea şi aşa pătată. De fapt, o putem compara chiar cu acest coş de gunoi, păstrat doar pentru mucurile de ţigară ale înalţilor demnitari, ale poliţiştilor, vameşilor, procurorilor, judecătorilor etc. În rest? Unii cară gunoiul după sine, alţii îl aruncă pe furiş, ceilalţi aruncă imaginar acest sistem oficial al R. Moldova la gunoi.

Anastasia NANI


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *