Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Igor Dodon în Italia

Igor Dodon în Italia

Igor Dodon a mers zilele trecute ”într-o vizită privată” în Italia. Fiecare cetățean al Republicii Moldova, inclusiv președintele acesteia, are dreptul să meargă în vizite private oriunde pe globul pământesc, și chiar în cosmos. Totuși, un președinte, are și niște responsabilități, și una dintre ele este să explice cetățenilor, tuturor cetățenilor, cu ce se ocupă și să impună un nivel de cultură și respect.

Deși s-a exprimat de nenumărate ori critic asupra funcționalității statelor din Uniunea Europeană, Igor Dodon merge des cu familia în vacanțe prin statele UE. De data aceasta a fost văzut în stațiunea de lux Cervinia, cu soția și cel puțin un bodyguard plătit din bugetul public. Peste câteva zile, președintele Igor Dodon s-a prezentat la hotelul Crowne Plaza pentru o întâlnire cu cetățenii moldoveni aflați la muncă în Italia.

Este foarte important ca un președinte de stat, din care a migrat circa o jumătate de populație (nu există date ale unui recensământ oficial care să confirme, dar nici să infirme aceasta, dar există mulți alți indici subiectivi), să se întâlnească cu cetățenii săi. Cu atât mai mult e important ca un președinte care merge în Italia – stat european care a găzduit cei mai mulți migranți ilegali moldoveni, să se întâlnească cu cetățenii moldoveni.

Întâlnirea cu Dodon la Padova a fost minuțios ”organizată”. Înainte de întâlnire, în coasta hotelului s-a oprit un autocar, organizat de preoții Bisericii Ortodoxe controlate de Kremlin, din care au debarcat mai mulți preoți și au luat loc în sală în rândul întâi, chiar lângă președintele Dodon. Apoi au intrat oamenii de rând, o mare parte dintre ei, stând în picioare. Oamenii au avut multe întrebări și multe reproșuri.

Igor Dodon s-a exprimat în scurt timp pe Facebook, cu privire la această întrevedere. ”Numărul de doritori care au venit a fost mare, peste 300 de persoane. Am insistat să intre în sală absolut toţi, chiar dacă poliţia italiană a propus ca un grup mai gălăgios să nu fie admis. Întrebări au fost foarte multe, inclusiv puse de provocatori”, scrie președintele Republicii Moldova. Deci reiese că poliția italiană a vrut să încalce drepturile cetățenilor moldoveni și Igor Dodon i-a salvat. Poliția italiană, care din anii 2000 a menajat mii de cazuri de moldoveni migranți, ajunși în Italia fugind de partidului comunist din care făcea parte atunci Dodon, acum ar fi îngrădit accesul acestor cetățeni la salvatorul lor președinte socialist. Reiese că Igor Dodon a fost generos, i-a primit pe toți. Dar i-a etichetat imediat și fără explicații, pe cei care nu i-au plăcut, care nu au venit ghidați de preoții pro-ruși, i-a numit ”provocatori” și nu a mai explicat nimic.
Întreg primul rând al sălii de la ”Crowne Plaza” a fost ocupat de preoți. Asta chiar dacă Igor Dodon a avut o întâlnire separată cu preoții din Padova. Lista lor nu a fost făcută publică, dar printre ei erau și fețe bisericești cu CV-uri compromise, unul dintre ei fiind descris de presa italiană ca și consumator și abuzator de prostituate.

”Oamenii sînt disperați, ei așteaptă schimbări pozitive în Moldova, așteaptă relansarea economiei, deschiderea locurilor de muncă, eradicarea corupției, atragerea la răspundere a persoanelor ce s-au făcut vinovate de ”jaful secolului”, astfel încît să poată reveni într-un stat civilizat și prosper”, a scris Igor Dodon după întâlnirea menționată. Dar la ce a fost nevoie de preoți, dacă pe oameni îi interesează economia, șomajul și corupția? De ce umblați mereu la consultări cu preoții moscoviți, dacă problemele cetățenilor sunt de ordin economic și social? Reportajele instituțiilor de presă libere de Dodon au prezentat momente triste de tot privind comunicarea președintelui Dodon cu exponenții celor 150000 de cetățeni moldoveni stabiliți în Italia.

Cum merge un președinte să se întâlnească cu ei, fără să țină cont că în Italia și-au dat votul pentru el doar 9 la sută din votanți, ceilalți alegând contracandidata sa_ Cum mergi să te întâlnești cu oamenii care reprezintă 47000 de votanți ai Maiei Sandu și 4600 de votanți ai tăi, plasându-ți votanții tăi preoți în față și etichetându-i pe ceilalţi drept provocatori? Ca să faci distanța dintre tine și ei mai mare?

Cu câteva săptămâni în urmă am avut și eu parte de o comunicare cu președintele de stat Igor Dodon, în cadrul vizitei acestuia la cartierul General NATO din Bruxelles. I-am adresat 3 întrebări care țineau de securitatea Republicii Moldova, inclusiv de securitatea informațională, în condițiile în care el, ca lider socialist, controlează posturi TV care retransmit zilnic bombe informaționale rusești în casele cetățenilor săi. Răspunsul președintelui Dodon a fost o etichetă. A zis că noi, ”așa-numita presă independentă”, suntem de vină pentru cele mai grave probleme ale Republicii Moldova. E foarte comod să fii președinte, să te folosești de bunuri, de salarii, de bodyguarzi, să mergi în vacanțe, la munte, la shopping, apoi să te întâlnești cu oamenii ca să-i împroști cu etichete. Doar că acesta ar fi un comportament de ”un așa-numit președinte”.