Ieşirea la televizor

Marţi, şefa Cabinetului de Miniştri a vizitat câteva instituţii de cultură din Glodeni. Televiziunea a arătat-o alături de un pian care, în ultimii ani, a devenit depozit pentru vreascuri într-un local degradat. Greu de înţeles cum de s-a hotărât delegaţia guvernamentală de la Chişinău să intre în Casa de Cultură din Balatina, în care, se pare, nu mai intrase demult suflet de om. Seara, la televizor, telespectatorii au descoperit un loc de coşmar, de fapt, faţa adevărată a culturii unui stat guvernat de comunişti. Nimeni nu a putut spune cu certitudine dacă acel Palat de Cultură mai poate fi restaurat. Nimeni nu a explicat ce se va întâmpla cu pianul, cu acel instrument vechi, mâncat de carii, de mucegai, de praf şi de umezeală. Şefa Cabinetului de Miniştri promitea să se implice. De marţi încolo. Ea nu a amintit că, din anul 2000 se află la guvernare, statut ce i-ar fi permis să spună un cuvânt în favoarea culturii, dar şi să aloce fonduri pentru instituţiile de agrement de la sate, în special atunci când deţinea funcţia de ministru al Finanţelor.

După ce Palatele de Cultură din R. Moldova au fost transformate în cimitire, guvernarea promite să le readucă la viaţă, mizând să-şi atragă în campania electorală intelectualitatea de la sate. În aceeaşi seară de marţi, am văzut şi câteva feţe de intelectuali, îngheţând de frig în faţa delegaţiei guvernamentale, în aşteptarea unor promisiuni încurajatoare. Femeile din Hâjdieni, în ii naţionale, cu marame pe cap, îi povesteau Zinaidei Greacanâi că pot cânta cele mai frumoase melodii, că pot dansa şi pot confecţiona obiecte de artizanat. Chiar în acea clipă… Premiera se grăbea, dar, oricum a promis ceva.

Pe când urmăream vizita de la Glodeni, îmi aminteam de altă vizită, tot într-o instituţie de cultură, la sediul oficial al Teatrului “E. Ionesco”, în sala fostului Cinematograf “Moscova”. Atunci, ce-i drept, Zinaida Greceanâi a fost mai prudentă, interzicând presei să o urmeze, ca mai apoi să aflăm că proiectul de reconstrucţie a sediului este unul prost, astfel încât, după atâtea promisiuni pentru cei de la “E. Ionesco”, lucrurile rămân în punctul “0”.

Dar, să revenim la pianul de la Balatina. Despre acest pian, de fapt despre vizita în această localitate, nu se spune niciun cuvânt în informaţiile oficiale de pe site-ul www.gov.md. În sat am aflat că vizita înalţilor oaspeţi a fost prilejuită de apartenenţa politică a primarei din localitate, Tamara Ilcu, membră fidelă a PCRM.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *