Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Ieri, Vera, victima Siberiei lui…

Ieri, Vera, victima Siberiei lui Stalin, a fost în atenția Guvernului

Ieri, Guvernul a luat o decizie extrem de importantă. În temeiul art. 12 din Legea privind reabilitarea victimelor represiunilor politice, în vigoare din anul 1992, Executivul a decis că Ministerul Finanțelor va aloca, din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2019, autorităților administrației publice locale, suma de 2405336,00 lei pentru restituirea valorii bunurilor prin achitarea de compensații persoanelor supuse represiunilor politice.

Din sutele de mii de deportați, astăzi, potrivit datelor oficiale, ar fi în viață vreo 7000 de supraviețuitori. Foarte puțini, în raport cu sutele de mii de oameni împrăștiați prin Siberia sau Kazahstan, dar foarte mulți în raport cu neputința acestui stat de a le purta de grijă omenește, pe potriva suferințelor la care au fost supuși aceștia în viață.

Vera e unul dintre cei 7000 de supraviețuitori. Căruntă, micuță, blândă… Din Siberia s-a întors cu o inimă atât de deschisă, încât acolo își putea găsi loc și consolare oricine, de la mic la mare, apropiat sau străin. Pe cât de mică Vera, pe atât de mare inima sa, în care încap nu doar amintirile despre viața familiei sale, deportată în Siberia, dar și grijile, durerile, suferințele celor dragi. Pentru fiecare durere, are o vorbă, are un remediu. Vera găsește leac pentru oricine. Asta a învățat-o Siberia. Copil fiind, acolo a îndrăgit iarba și florile, rare de tot în acele locuri înghețate, dar mai ales scoarța tulpinilor din care, credea pe atunci, pot fi făcute băuturi lecuitoare.

Peste ani, a învățat puterea miraculoasă a naturii și se bucură, cumva, că Siberia a făcut-o mai rezistentă, a determinat-o să prețuiască și mai mult viața.

Deși picioarele o servesc tot mai greu, Vera e prezentă la toate mitingurile dedicate deportaților, pentru că respectă memoria celor pierduți în recea străinătate. Din când în când, primea și ea câteva sute de lei, oferite de guvernele ce s-au perindat pe la putere. Banii erau acordați vara, atunci când, chiar și cei cărora nu le pasă de victimele represiunilor staliniste, își afișează un fel de respect fals pentru aceștia.

În acest an însă Vera nu a mai primit cei 500 de lei oferiți deportaților. Ea nu știe din ce cauză o fi fost exclusă din liste și nici nu are cum afla motivele din care cineva o fi considerat că cei 500 de lei, cuveniți ei, sunt mai necesari statului decât unei deportate care, timp de 70 de ani, poartă în suflet, în viața și în trăirile sale o Siberie întreagă.

La 6 iulie, 2019, Maia Sandu le-a spus deportaților că este conștientă de faptul că ajutorul primit de supraviețuitori este foarte mic și este nevoie ca legea să fie schimbată și Guvernul va iniția proceduri în acest sens.

Vera a ascultat aceste declarații cu multă speranță și a lăcrimat. Ea a decis totuși să nu-i întrebe pe cei de la guvernare, prezenți la mitingul de comemorare, unde s-au rătăcit cei 500 de lei ai săi. „M-am gândit că nici mai bogată, nici mai săracă nu voi fi cu acești bani. Dar, știți, nedreptatea mă chinuie. Să-i primesc și să-i dau oricui, dar să știu că nu am fost nedreptățită”, zice Vera cu rușine și timiditate.

Ieri, Guvernul a luat decizia de a aloca 2405336,00 lei pentru restituirea valorii bunurilor prin achitarea de compensații persoanelor supuse represiunilor politice. Vera e una dintre victime. Și, cunoscând cazul ei, mă gândesc cât de important e ca acești bani să ajungă pe mâini oneste, astfel încât să nu fie marginalizată nicio victimă a Siberiei lui Stalin.

În loc de Post Scriptum. Dacă vreun reprezentant al autorităților cunoaște unde s-au rătăcit cei 500 de lei destinați în 2019 deportatei Vera, poate solicita de la redacția ZdG coordonatele doamnei. Telefon 022 23 44 34 sau 022 23 26 33.