Hohote de râs la Parlament

Deşi plenul Parlamentului este locul unde sunt puse în discuţie probleme stringente ale cetăţenilor R. Moldova, şedinţele Legislativului au devenit mai amuzante ca oricând. Se destind nu doar deputaţii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană, dar şi cei din tabăra comunistă.

Luarea peste picior a deputaţilor, glumele preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, lipsa de experienţă a unora şi declaraţiile mai picante ale altora provoacă în plen răsunătoare hohote de râs. Situaţia e mai destinsă decât acum câteva săptămâni, când a fost instaurată noua guvernare. Vlad Filat îl salută respectuos pe Mark Tkaciuk. Mark Tkaciuk ascultă calm discursul critic la adresa procuraturii «lui Voronin» şi îl îndeamnă şi pe Victor Stepaniuc să facă la fel. Victor Stepaniuc şi Zinaida Greceanâi ne declară că opoziţia comunistă este gata să colaboreze cu ZdG. Mihai Ghimpu nu ezită niciodată să ia peste picior deputaţii comunişti, pe alocuri chiar răzbunător. Deputaţii comunişti, după experienţa lor de opt ani trăiţi prin fotoliile Parlamentului, simt că e de datoria lor să dea lecţii proaspeţilor aleşi. Iar proaspeţii aleşi nu mai pot de râs atunci când opoziţia comunistă face trimitere la lege şi respectarea acesteia.

Distracţia deputaţilor duce la gândul că cele 101 de locuri sunt extrem de comode. Mai ales dacă ne amintim de cele două campanii electorale, atunci când toate  partidele nu au evitat nicio ocazie ca să critice şi să acuze în stânga şi în dreapta.

Marea temere a multora este împăcarea tacită dintre cele două tabere şi poate negocierea obscură din culise. Unii dintre noii desemnaţi în funcţii importante nu sunt nici pe departe perfecţi pentru posturile înalte pe care le-au ocupat. Ba chiar au fost criticaţi în repetate rânduri de presă şi de societatea civilă. Aşa ne-am ales cu unii miniştri dubioşi, cu un procuror criticat pentru lipsa de experienţă şi acuzat de relaţiile sale cu familia Voronin şi omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, cu angajări fără concursuri, cu persoane compromise care au rămas în funcţii etc.
Ne place să ne amuzăm în Parlament, e distractiv să stai cu ceaşca de cafea în faţa monitorului şi să priveşti şedinţele live, e curios să le asculţi la radio. Dar promisiunile din campanie? Ce ne facem cu ele?

Anastasia NANI 
a.nani.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *