Heroină, icre şi apă

O zi întreagă doar cu apă, heroină şi icre. Este vorba despre şedinţa judecătorească de pronunţare a sentinţei în dosarul “Heroina”. Pentru că această ultimă şedinţă a fost şi prima desfăşurată cu uşile deschise, jurnaliştii, dar şi rudele, prietenii celor şase inculpaţi, la 9.30 dimineaţa, miercurea trecută, erau prezenţi la Judecătoria sectorului Botanica. După ce am fost avertizaţi că “va dura”, a trebuit să ne facem comod la masa acuzării, lângă procuror, pe partea dreaptă a sălii, de-a lungul peretelui.

Alte opţiuni nu prea erau, dar pe parcursul acelei lungi zile, locul s-a adeverit a fi unul strategic. Puteam observa toate acţiunile celor 6 avocaţi, care stăteau vis-a-vis, mişcările celor 3 judecători, care stăteau în faţa sălii, pe un podium, în spatele teancului de dosare brăzdate cu foiţe vesele, de diferite culori, şi, desigur, de după camerele de luat vederi, mai dificil, dar reuşeam să prindem şi reacţiile, mimica inculpaţilor şi a susţinătorilor acestora, aflaţi în faţa judecătorilor.

Cine a mai fost la astfel de evenimente cunoaşte, probabil, că ele se desfăşoară cu toată lumea în picioare. Nu este deloc uşor să stai aproape 10 ore în poziţie verticală (atâta timp a continuat citirea acuzaţiilor şi pronunţarea sentinţei, care cuprindeau peste 150 de foi A4), dar astfel s-a exclus problema scaunelor, multe, dar insuficiente pentru toată lumea prezentă. Judecătoria a asigurat şedinţa cu două sticle de apă, una – pentru procuror, de unde se puteau servi şi jurnaliştii, în caz de nevoie, şi alta – pentru judecători, care, după jumătate de zi, trecuseră la apa avocaţilor, adusă de ei. Inculpaţii rămăseseră în grija rudelor, care le-au adus apă, probabil, şi hrană, deşi nu am văzut să fi mâncat sau să fi ieşit afară decât atunci când erau însoţiţi la grupul sanitar. Apropo, de grupul sanitar. Într-o pauză, o jurnalistă a asistat la discuţia dintre doi poliţişti şi inculpatul pe care-l însoţeau pentru necesităţi biologice. Acea colegă ne povestea cu stupoare cum gardienii, fără pic de bun-simţ, îl întrebau pe învinuit despre ceasul pe care-l avea. “Dacî a sî ti închidî, pintru şi-ţi trebui ceas, poate ni-l dai nouă”, râdeau poliţiştii.

După jumătate de zi, soţiile poliţiştilor inculpaţi au început a plânge, învinuiţii – a-şi trăda emoţiile, avocaţii – a scrie sms-uri. Treptat, ne-am dat seama că despre heroină nu vom afla mai multe decât ştiam şi că se servesc mai mult icre expirate de câţiva ani decât heroina tergiversată. Sentinţa a surprins şi a nemulţumit pe majoritatea dintre cei prezenţi, dar despre aceasta – urmăriţi ZdG, pentru că vom continua să scriem.

Tatiana Eţco 
tatianaetco.zdg@gmail.comPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ARTUR ,LEANCA

    AM AVUT MAREA OCAZIE SA FIU RETINUT DE FORTELE DE ORDINE DIN RM, IN ACEL TIMP IN CAMERELE DE ALATURI SE AFLAU RETINUTII RESPECTIVI PE DOSARUL HEROINA. AM AVUT CONFORBIRI LUNGI IN TEMA DATA.

    NU LASATI ASA NUI CORECT. SEFII LOR ERAU CONECTATI LA TEMA. AU FOST INVATATI SI SUPUSI SA SPUE VERSIA DATA.-PAPUC,,HAZAR CONSTRUCT,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *