Hai la muncă!

E timpul să revenim la muncă şi asta-i tot. Am avut prima mea vacanţă de Crăciun în R. Moldova. Cu excepţia faptului că am avut două săptămâni lungi de vacanţă, am avut posibilitatea de a descoperi modul în care sunt celebrate aici sărbătorile de iarnă. Când oamenii mă întreabă despre tradiţiile de Crăciun din Franţa, îmi pare rău să recunosc că nu avem tradiţii la fel de expresive ca aici. Francezii pun doar ceva simbolic sub Pomul de Crăciun.

Ei, mai presus de toate, se bucură de această perioadă pentru că au posibilitatea să mănânce bine. De obicei, ei servesc pate de ficat de gâscă, sosuri, curcan cu castane şi un desert tipic, Buche de Noel (Yule log). În sudul Franţei, în Provence, potrivit tradiţiei, sunt pregătite 13 deserturi diferite, după numărul de oaspeţi care se adună la Biblica Cină de Taină, ultima din ajunul Crăciunului. Puteţi avea încredere în mine. Sărbătorile de iarnă în Moldova sunt o perioadă minunată pentru un străin. În locul plictisitoarelor câtece franceze, “Petit Papa Noel”, “Il est né”, sau “Le Divin Enfant”, aici am auzit zeci de Colinde minunate.

Mai că am orbit atunci când oamenii mă semănau cu orez, în timp ce îşi spuneau dorinţe sacre, pentru Noul An. De asemenea, aici am văzut un instrument ciudat, care scotea sunete profunde. Mai târziu am descoperit că se numeşte Buhai. Am fost foarte impresionată de eforturile pe care le-a făcut administraţia Chişinăului. Am apreciat săptămâni de concerte, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, chiar în faţa Guvernului. A venit timpul să revenim la muncă. Mă grăbesc să beneficiez de tot ce-mi pot oferi ultimele zile de aflare aici. Voi încerca să realizez tot ceea ce mi-am propus, înainte de a pleca la mine acasă, în Franţa.

Celine Jankowiak,
stagiară la ZdG, FranţaPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *