Alina Radu: Gropile primarului

Am trecut ieri prin “Times Square” din New York. Este totuşi o imagine ameţitoare, zgârie-norii sunt glasaţi cu ecrane la fel de grandioase, pe care aleargă în galop imagini publicitare în culori neonice. Vrei nu vrei, în Manhattan mergi cu nasul pe sus, pentru că ochii îţi sunt furaţi mereu de înălţimea blocurilor, a panourilor, a balcoanelor de la etajul 43 şi a elicopterelor care survolează mereu capitala libertăţii.

Am coborât la un moment dat ochii, spre o coadă lungă de oameni, asemănătoare cu cea a sovieticilor stând la rând după mandarine. Americanii nu stau în rând la orice, căci totul se pare că e în surplus aici. Coada era, totuşi, la bilete mai ieftine la spectacolele de pe Broadway. Ieftine, pentru ei înseamnă 70—80 usd bucata.

Apoi am coborât ochii la câţiva turişti din coada cozii, care se aşezaseră jos să aştepte biletele ieftine, cât o pensie bună din Moldova. Atunci am avut un déjà vu. Trotuare murdare, ghene baricadate cu pungi de gunoi şi, desigur, negreşit, gropi în asfalt.

Uimită, ridic ochii în sus – da, sunt pe Time Square la New York, cobor ochii – sunt undeva pe strada Munceşti din Chişinău. Mi-am amintit imediat de Dorin Chirtoacă, de Maia Laguta şi de gropile de acasă.
Gropile, cu adevărat, nu au hotare. Dacă primarul de New York, Michael R. Bloomberg, ar avea, la gropile pe care le are, bugetul Chişinăului şi pe Maia Laguta, cu puterea ei de a cere fără să dea, cred că i-ar mai trebui doar câţiva câini vagabonzi ca să demisioneze.

Dar Mr.Bloomberg are buget special pentru străzi şi drumuri, format atât din taxele de cel puţin 1000 usd anual pentru deţinătorii de auto, cât şi din alte taxe, achitate chiar şi de oamenii care nu au maşini.

În Norvegia, una dintre cele mai bogate, necorupte şi curate ţări din lume, găsim şi cele mai bune drumuri. Dar această plăcere de a circula pe cele mai bune drumuri costă. Fiecare posesor de auto din Norvegia trebuie să plătească anual o sumă de aproximativ 500 de euro şi să poarte, obligatoriu, pe parbrizul maşinii un abţibild care confirmă efectuarea acestei plăţi.

La Chişinău, se plăteşte o taxă rutieră de vreo 100 de lei pe an. Este o sumă care ar acoperi câine-câineşte procurarea unui lighean de asfalt.

Privind la limuzinele de pe Manhattan, îmi amintesc de mulţimea de Jeepuri care bătătoresc străzile înglodate ale Chişinăului. Bieţii proprietari le maşini de lux plătesc 100 de lei pe an, cât pentru o străchinuţă de asfalt, şi se plâng că nu li s-a adus cu camionul asfalt la poartă.

De fapt, unii chiar au primit asfalt aburind de prospeţime până la poartă: Gheorghe Papuc, Oleg Voronin sau Zinaida Greceanâi.

Alina Radu,
alinaradu.zdg@gmail.comPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Tamara

    Alina (la gradinitsa iti ziceam Aliona), sunt Tamara Croitoru si te urmaresc de aici din Marea Britanie. M-a amuzat articolul tau, bine pus! Vreau sa-ti spun ca si noi aici avem gropi in strazi, mai ales acum dupa zapezile nemaivazute in Marea Britanie de mai mult de 30 ani. Cheltuielile doar pentru judetul nostru Oxford au fost evaluate de un milion lire sterline (1.2M Euro), si vad ca autoritatile deja s-au apucat de lucru, in fiecare zi suntem nevoiti sa asteptam la semafoare portabile care indica lucrarile pe drum. Si noi platim 500 euro taxe de drum si sunt de acord, atita timp cit soferii din Moldova nu vor achita taxe rezonabile, ei acesti soferi vor achita cheltuieli de reparatie a masinilor, care tot la 500 euro se ridica, ca minimum…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *