Groparul Tache ca R. Moldova

Recent, am vizionat filmul  “Tache” în regia lui Igor Cobâleanski. E despre un gropar care află că este bolnav de cancer şi care, ulterior, pregăteşte toate cele necesare pentru a fi înmormântat pe cinste. Filmul mi-a plăcut. Dar ceea ce mi s-a memorat cel mai bine e un scurt dialog care comprimă o realitate cât se poate de crudă:

“— Domn’le doctor, unde-l duceţi?
— La morgă!
— Păi încă n-a murit!?
— Păi încă n-am ajuns!”

Am râs cu poftă, deşi o astfel de situaţie ar trebui să-ţi provoace lacrimi amare, şi nu veselie. Noroc că e vorba doar de un film. Deşi…

Am asociat imaginea respectivă cu soarta R. Moldova. Poate nu atât a ţării, cât a cetăţenilor care o reprezintă. Distribuţia rolurilor ar fi următoarea: doctorii – guvernările, pacientul Tache – poporul şi morga – Uniunea Europeană.

De aproape un deceniu “doctorii” tot duc “pacientul” la “morgă”, cu vorbe şi promisiuni. Deşi nu e atât de departe “morga aia”, încă tot nu se zăreşte la orizont.

În film, pacientul  nu mai ajunge la morgă şi, între timp, află că este perfect sănătos, iar cu lucrurile pe care le pregătise pentru propria-i înmormântare, inclusiv crucea şi locul din cimitir, este înhumat un prieten de-al său.

Filmul, ca filmul, dar câţi “pacienţi” au ajuns şi vor ajunge la morgă cu adevărat în timp ce “doctorii” tot împing brancarda cu vorbe şi promisiuni pe drumul spre UE?

Nicolae CUŞCHEVICI
n.cuschevici.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *