Gripa panicoasă

Gripa de tip nou A(H1N1) sau pur şi simplu porcină, cum i se mai spune în popor, e la modă în R. Moldova. (Straniu totuşi că i se spune şi porcină. Cred că patrupedele trebuie să fie supărate foc pe oameni, din moment ce ele nici măcar nu s-au infectat cu virusul respectiv.) Pagini întregi prin ziare la temă, minute întregi la radio şi TV, o groază de informaţie pe internet – câţi suspecţi, câţi s-au infectat, câţi au murit, de unde a venit bolnavul, cu cine s-a întâlnit, la ce oră s-a culcat, ce a mâncat şi tot aşa până leşini.

Dacă gripa aviară a ajuns până la “gurile” R. Moldova şi a pus pe jar atât autorităţile, cât şi cetăţenii, dar, în cele din urmă, totul s-a rezumat la campanii masive de prevenire (cel puţin de informare) şi la o panică tăcută în aşteptare (şi a tot aşteptat până s-a domolit), acum însă, situaţia s-a schimbat. Fără să mai ţină cont de faptul că ţara încă nu are un preşedinte, că a avut ba secetă, ba inundaţii, pa alegeri, ba proteste, virusul A(H1N1) a intrat ca la el acasă. Speranţa că şi de această dată R. Moldova va fi o excepţie a fost sugrumată de gripă. Ai, n-ai, vrei, nu vrei, a venit. Şi nu a fost nevoie de mult timp ca farmaciile să fie luate cu asalt, ca măştile anti-gripă să se vândă ca pâinea pe vremea foametei, la fel ca şi medicamentele anti-gripale. Fără ca să mai stea mult pe gânduri, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei îşi răsuflecă mânecile – au nu cumva farmaciile se folosesc de moment şi au majorat preţul la preparatele supra-solicitate?! Şi… cine caută găseşte. Centrul “a stabilit nereguli ce vizează majorarea nejustificată a preţurilor la un şir de medicamente […]”. Păi, cum să nu se folosească moldoveanul de situaţie ca să mai câştige ceva în plus!

O panică stupidă i-a cuprins pe cetăţeni. De ce stupidă? Pentru că panica nu poate fi normală, din moment ce întunecă raţiunea. O fi fiind ea de tip nou, dar tot gripă e, şi poate fi tratată, aşa că nu are rost să faci zarvă mare. Doar că firea moldoveanului e mult prea nepăsătoare faţă de propria-i sănătate şi, dacă stai pe cuptor până deja simţi că nu mai poţi, evident că nici medicii nu te mai ajută, şi nici rugăciunile preotului, şi nici lumânările puse “la sănătate”.

Timp de trei săptămâni cât am fost în SUA (asta presupunând 5 oraşe, printre care şi metropola New York, şi 7 aeroporturi) nu am întâlnit nicio persoană cu mască antigripă (cu excepţia unor angajaţi ai aeroporturilor internaţionale), iar pentru mass-media virusul A (H1N1) practic nici nu exista. Chiar dacă gripa de tip nou a fost observată pentru prima oară în Mexic, vecina SUA, virusul reuşind să ucidă aproape 4000 de persoane, americanii sunt destul de relaxaţi. Deşi numărul victimelor este impunător, raportând la numărul populaţiei SUA, ar rezulta cam aceeaşi situaţie ca în R. Moldova, unde, la 3 noiembrie, a fost înregistrat cel de-al optulea caz de deces provocat de gripa pandemică. Însă situaţia morală a cetăţenilor e total diferită.

Nicolae CUŞCHEVICI
n.cuschevici.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Onest

  Nu pot sa cred ca in Moldova s-au depistat deacuma 11 cazuri de deces, si in acelasi timp in Romania, cu o populatie de vre-o 7 ori mai mare doar 2 cazuri. Inseamna ca cineva are interes sa faca panica, si pun pe seama acestei gripe, cazuri care nu au nimic comun cu ea. Personal nu folosesc medicamente, dar cineva mi-a spus ca a vazut recent in farmacii medicamente care acuma costa cu 300-400 procente mai mult ca cu catevai luni in urma.

 2. Uliana

  Bravo D-nul Nicolae p/u articolul cu gripa panicoasa. Pina acum nu am mai citit un articol in care cineva ar reda ca se face prea multa panica,in fiecare zi articole precum ca sa mai infectat cineva sau a decedat cineva. Lumea citieste si parca e si mai speriata.Nu putem ignora ca nu e un pericol pentru populatie dar nici in asa masura. Ca oamenii deja se tem de o simpla raceala…se gindesc ca gata e gripa porcina. Imi pun intrebarea: dar la sezonul urmator la ce tip nou de gripa sa ne mai asteptam? poate la unul de gripa”prostia omeneasca”…a pardon asa ceva exista deja 🙂

 3. STEFANITA

  Primul român vaccinat împotriva virusului A/H1N1 – prof. Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sanatatii

  EXEMPLU :Vineri dimineaţa, specialistul în boli infecţioase, prof. Cercel, s-a vaccinat împotriva gripei noi, încurajând astfel românii să nu renunţe la imunizare

  Primul român vaccinat împotriva virusului A/H1N1 – prof. Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sanatatii
  Primul român care s-a vaccinat împotriva virusului A/H1N1, în cadrul campaniei de imunizare care a debutat ieri, este prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
  În acest fel, specialistul a dorit să dea un exemplu şi, totodată, să încurajeze populaţia să se vaccineze.

  Procedura de imunizare a avut loc la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Bucureşti, unitate medicală condusă chiar de către medic.
  Cu această ocazie, specialistul roman a precizat că vaccinul împotriva gripei noi este sigur şi bine tolerat de către organism, medicul bazându-şi afirmaţia pe faptul că ştie cum a fost produs vaccinul la Institutul Cantacuzino. “Vaccinul pandemic nu are adjuvanţi (substanţe care îi sporesc efectul – n.r.).

  Vorbim despre tulpini moarte, şi nu despre virus activ. De aceea, nu există risc pentru sănătate”, a subliniat prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.
  Potrivit specialistului, acest vaccin împotriva gripei noi se deosebeşte de cel gripal sezonier prin faptul că are o singură tulpină – cea pentru virusul pandemic, iar celălalt trei. “Vaccinul folosit împotriva gripei pandemice asigură protecţie şi în cazul mutaţiilor suferite de virusul A/H1N1, până acum şapte ţări semnalând prezenţa acestora, respectiv Norvegia, Brazilia, China, Statele Unite, Japonia, Mexic şi Ucraina”, a declarat dr. Viorel Alexandrescu, directorul Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, din cadrul Institutului Cantacuzino.

  Vaccinul pandemic, nerecomandat persoanelor alergice

  Secretarul de stat în MS, prof. Streinu-Cercel, a ţinut să atragă atenţia însă asupra faptului că vaccinul împotriva virusului A/H1N1 este contraindicat persoanelor care sunt alergice la ouă sau celor care au alergii la diverse produse sau alimente. În cazul acestora nu se face vaccin, iar dacă se îmbolnăvesc, li se administrează tratament antiviral, a precizat medicul.

  Întrebat de ce unii doctori nu vor să se vaccineze, în special cei din Iaşi, prof. Cercel a răspuns că medicii care au studiat atât nu pot vorbi despre vaccin în această manieră.
  “Vaccinul este o ştiinţă care însumează ani de studii şi de cercetare, iar Institutul Cantacuzino produce de 20 de ani vaccin antigripal, România fiind în primele 11 ţări ale lumii care fac această imunizare”, a spus medicul.
  Până duminică, dozele de vaccin împotriva noii gripe vor ajunge în întreaga ţară, a mai completat secretarul de stat în MS. Primelele 250.000 doze de vaccin pandemic de la Institutul Cantacuzino au fost livrate către Direcţiile de Sănătate Publică din zonele cu focare, respectiv Bucureşti şi Moldova.
  De asemenea Romania {care este una din primele 11 tari din intreaga lume care produce vaccinuri}va ajuta R.Moldova cu 400.000 de doze de vaccin antigripal H1N1 cu titlu gratuit.

 4. Simona

  Sunt însărcinată. Să mă vaccinez?

  În timpul sarcinii, sistemul imunitar al viitoarei mame este suspendat în mod natural, ceea ce înseamnă că gravida este mult mai predispusă la infectarea cu virusuri şi la complicaţii în comparaţie cu restul persoanelor. În acest context, se consideră că beneficiile vaccinului ca mijloc de prevenţie depăşesc cu mult riscurile sale.

  Pentru a scăpa de eventualele complicaţii din timpul sarcinii, specialiştii le recomandă viitoarelor mame să se vaccineze preventiv, chiar înainte de a rămâne însărcinate.
  Multe însă se tem de efectele negative pe care vaccinul antigripal le poate avea asupra fătului.
  Cele mai multe păreri avizate vin să liniştească aceste temeri, subliniind că mama vaccinată transmite anticorpi şi fătului, deci îl protejează şi îl imunizează.

  Gravidele- cele mai expuse riscului de îmbolnăvire

  Vaccinarea antigripală este singura modalitate sigură de protejare împotriva gripei, spun specialiştii de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).
  În cazul femeilor însărcinate, este important ca acestea să primească atât vaccinul A/H1N1, cât şi pe cel împotriva gripei sezoniere.
  O gravidă care face orice formă de gripă este în pericol de a dezvolta boli grave, dar şi de a pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa copilului.

  Ultimele statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că, în comparaţie cu restul bolnavilor de gripă porcină, gravidele care au virusul A/H1N1 ajung mai des la spital cu forme grave ale bolii, iar din totalul morţilor cauzate de noua gripă, un număr foarte mare provine din rândul femeilor însărcinate.

  În ceea ce priveşte simptomele, ele sunt aceleaşi ca şi în cazul gripei sezoniere: temperatură de 38º Celsius, senzaţie de oboseală nejustificată, dureri de cap, nas înfundat, dureri în gât, dificultăţi de respiraţie, tuse seacă, pierderea poftei de mâncare, ameţeli şi stări de greaţă (vomă).

  În România ne conformăm recomandărilor

  Potrivit medicilor, majoritatea femeilor însărcinate care au contractat virusul nu va avea manifestări grave de boală şi se vor recupera în maximum o săptămână.
  Însă, există situaţii în care femeile însărcinate sunt mai predispuse să dezvolte complicaţii decât restul categoriilor de populaţie, iar experienţele celorlalte pandemii întăresc afirmaţia. Pericolele la care ele sunt expuse sunt riscul declanşării naşterii premature, decesul fetal sau agravarea problemelor respiratorii.

  “O femeie gravidă este mult mai precaută cu ea însăşi şi, cu cât citeşte mai mult şi se informează, cu atât şansele să îşi dorească să se vaccineze sunt mai scăzute”, este de părere medicul ginecolog Radu Vlădăreanu, de la Spitalul Elias.

  În opinia sa, vaccinul antigripal nu este necesar, atata timp cât şansele ca o gravidă să facă gripă sunt reduse. “Efectele adverse la vaccin sunt multiple şi se manifestă cu precădere la nivelul sistemului nervos neurovegetativ”, adaugă acesta. Potrivit doctorului Vlădăreanu, lucrurile sunt discutabile, dar cu siguranţă, şi în cabinetele din România vor fi urmate recomandările OMS care consideră că vaccinarea antigripală la gravide este sigură şi fără efecte adverse majore asupra viitoarei mame sau a fătului.

  Statisticile oficiale deţinute de OMS arată că, din totalul celor infectaţi cu gripă porcină, un procent de 7 până la 10% este reprezentat de femeile însărcinate.

  „Soluţii” şi precauţii speciale

  Informaţiile controversate cu privire la beneficiile şi efectele adverse ale vaccinului antigripal la gravide au făcut ca sute de femei viitoare mame să fie puse în dilemă cu privire la imunizarea cu vaccin. În acest context, unele dintre măsurile de prevenţie propuse sunt dintre cele mai hilare. În Marea Britanie, de exemplu, avertismentele erau ca, pentru evitarea infectării cu virusul A/H1N1, femeile să nu mai rămână însărcinate, iar în marile companii să se renunţe la tradiţionala strângere de mână.

  La modul serios, însă, femeile însărcinate sunt sfătuite ca, pentru a evita îmbolnăvirea cu gripă porcină, să evite aglomeraţiile, să renunţe la călătoriile care nu sunt absolut necesare şi să nu uite că, esenţială este păstrarea unei foarte bune igiene.

  În cazul în care gravida este diagnosticată cu gripă nouă, medicii
  îi vor administra tratament antiviral, cele mai uzuale fiind Tamiflu şi Relenza. Referitor la beneficiile celui de-al doilea antiviral, părerile sunt împărţite: specialiştii de la Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMEA) sunt de părere că Relenza este antiviralul cel mai indicat pentru persoanele gravide, deoarece se administrează prin inhalare şi ajunge rapid în plămâni, iar nivelul pe care îl atinge în sânge sau în placentă este foarte mic şi astfel nu există niciun pericol pentru mamă sau pentru făt.

  În ceea ce priveşte Tamiflu, acesta este administrat gravidelor în următoarele cazuri:

  •Au astm bronşic sau o afecţiune pulmonară cronică
  •Nu pot lua antivirale prin inhalare
  •Dezvoltă o formă mai gravă a bolii, caz în care se impune spitalizarea.

  Efectele adverse semnalate în urma administrării celor două antivirale sunt puţine şi nesemnificative în comparaţie cu cele ale gripe, titrează un raport al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMEA). Printre reacţii, cea mai frecventă este greaţa, dar mai pot să apară, foarte rar, ameţeli şi senzaţii de vomă. Cu toate acestea s-a hotărât, la nivel mondial, că, aşa cum vaccinarea împotriva gripei sezoniere nu reprezintă niciun pericol pentru femeia însărcinată şi pentru făt, vaccinul A/H1N1 poate fi administrat cu încredere gravidelor.

  Pericole
  Mamele care au făcut gripă în primele trei luni de sarcină pot naşte copii cu malformaţii grave sau chiar mort, spun specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În plus, există studii care demonstrează că schizofrenia este mai frecventă în cazul în cazul copiilor ai căror mame au făcut gripă în primul trimestru de sarcină. Dacă boala apare după cea de-a treia săptămână de sarcină, există pericolul naşterii premature.

  ”Vaccinul împotriva gripei porcine este realizat de aceeaşi manieră în care a fost făcut şi vaccinul împotriva gripei sezoniere”, se precizează într-un raport al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, dat publicităţii pe 2 noiembrie.

 5. si da-i si lupta

  io ziceam c-am venit la o revista de atitudine si lupta…io nu stiu ce-ar putea sa raspunda mihai romanu la astfel de ingrijorari..sau costica unionistu..copii,asta se cheama inmuiere..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *