Gripă de dragul statisticii

Am vorbit săptămâna aceasta cu un copil care a fost diagnosticat cu gripă pandemică. Din cauza acestui diagnostic, în clasa în care învaţă, au fost sistate orele. Deşi elev exemplar, acum, când s-a sfârşit tratamentul, îi este teamă să revină la şcoală. Mai bine s-ar duce în alt sat să înveţe, decât să înfrunte privirile şi replicile acuzatoare ale colegilor. Aceştia sunt supăraţi că, din cauza lui, vor trebui să recupereze orele chiar şi sâmbăta. Bun prieten odinioară, acum, în ochii semenilor, reprezintă cel mai mare pericol, îi poate “molipsi cu gripa care se transmite uşor şi care ucide”, doar atât ştiu copiii despre gripa de tip nou.

Mai tragic pentru acest copil este faptul că diagnosticul respectiv a fost o întâmplare. Mai mult, e primul şi singurul caz din localitate depistat de dragul statisticii şi toată atenţia şi vorbele din sat sunt îndreptate la adresa sa. Medicul l-a diagnosticat în urma unei discuţii telefonice şi, posibil, nu era vorba nici măcar de gripă sezonieră. Dar, odată anunţat cazul la “raion”, medicul de familie nu avea cum da înapoi, se scuză el.

Medicul, profesorii, alţi adulţi din mediul copilului nu s-au gândit nici pentru o clipă cum se simte acesta din punct de vedere psihologic. O traumă care poate fi depăşită cu greu. După un tratament de 7 zile, cu lacrimi şi terapie psihologică din partea familiei, elevul va fi nevoit să revină la şcoală şi să explice tuturor că nu constituie un pericol.

În situaţia în care nu există posibilitatea de a fi confirmate la laborator cazurile suspecte de gripă pandemică, toate, inclusiv cele de gripă sezonieră, sunt catalogate ca fiind de tip nou şi se adună la statistici, fiind încurajată panica.

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *