Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Greşelile magistraţilor

Greşelile magistraţilor

Constat că hotărârile de judecată semnate de mai mulţi magistraţi sunt pline de erori şi de greşeli gramaticale. Să nu fie suficient că persoanele vizate în dosar aşteaptă ani de zile o decizie definitivă în cauzele lor? Se pare că nu. Vicepreşedinta Curţii de Apel Economică (CAE), Maria Moraru, a examinat un litigiu de două ori. În 2006 şi în 2009. În 2006, a pronunţat o hotărâre favorabilă unei părţi implicate în dosar, pe când în 2009 a decis să favorizeze partea opusă. La fel de important e de observat eroarea comisă în decizia pronunţată în 2009. Judecata de Circumscripţie Economică (JCE) a hotărât că SA “Edificiu” trebuie să cedeze 24 de ari din pământul privatizat de SRL „Suantos”.

Societatea pe Acţiuni a făcut recurs la CAE. Judecătoarea Moraru a subliniat în decizie că menţine hotărârea JCE. Totodată, a decis să respingă ca nefondat apelul depus de SRL „Suantos”. Să fi uitat judecătoarea cine anume a depus apelul sau a confundat părţile pe dosar? Pentru a înţelege dacă a fost o eroare intenţionată, aşa cum cred părţile implicate în dosar, am solicitat judecătoarea să facă o precizare. „Este o greşeală mecanică. Deciziile sunt scrise la calculator şi noi facem doar câteva modificări. Dar nu cred că această greşeală este un subiect de presă”. Nu înţeleg cât de justificată şi argumentată este explicaţia magistratei. Dar dacă ar fi examinat un caz penal şi în decizie comitea o greşeală similară, atunci victima risca să devină infractor. Ca să mai dezamorseze atmosfera, magistrata a încercercat să-mi dea un curs gratuit de jurnalism. „În societate sunt atâtea întâmplări frumoase, dar voi încercaţi să ponegriţi oamenii. Cineva vă manipulează, ca voi să scrieţi la comandă. Ştiu că materialele comandate sunt plătite de oameni cu interes”. Afirmaţiile judecătoarei Maria Moraru sunt depăşite totalmente. La cele declarate, nici măcar nu a încercat să aducă un argument sau o probă, aşa cum solicită de obicei în instanţa de judecată. Percepţia magistratei despre profesia de jurnalism oarecum m-a făcut să-mi schimb opinia despre inteligenţa unor judecători.

Apropo, am mai întâlnit un judecător care afirma că avocaţii sunt nişte proşti pentru că nu ştiu să facă referire la documentele internaţionale. Se pare că magistraţii se consideră elita societăţii. Dar ce facem cu greşelile, chiar şi cele tehnice, pe care le comit?

Iurie Sanduţa
i.sanduta.zdg@gmail.com