Greşeli de învăţătură

Comuniştii nu mai pot guverna. Nu mai au cum. Şi nici cu ce. Şi nici cu cine. Dar asta nu înseamnă, deloc, că comuniştii pleacă.

Anul politic-2009 rămâne, şi după scrutinul din 29 iulie, unul pe cât de zgomotos şi pe alocuri emfatic, pe atât de incert şi riscant. Riscurile şi incertitudinile vin întâi de toate din diferenţele prea mari dintre cele două regimuri, care urmează să se succeadă la guvernare: unul autoritar, antinaţional, atrofiat politic, legat de Moscova şi lipsit de orice idealuri de libertate şi altul liberal-democrat, cu un alt diapazon de gândire, mentalitate, viziuni şi relaţii cu lumea. Iar de aici şi concluzia, adică, în cazul unui schimb de regimuri politice la Chişinău, această schimbare nu poate presupune doar schimbarea domnilor. Schimbarea trebuie să însemne întâi de toate reformă. Şi nu doar la vârf. În caz contrar, riscăm să repetăm greşelile de după 1990, pentru care am plătit şi continuăm să plătim până azi tribut greu.

«Risipă» de cadre sau reformă?

Pe fundalul negocierilor dintre liberali şi democraţi, iar în perspectiva imediată şi dintre liberali, democraţi şi comunişti, cineva dintre analiştii politici de la Chişinău insista zilele trecute să acrediteze ideea că Alianţa, intrând la guvernare, nu ar trebui să procedeze la remanieri de personal în instituţiile statului, cu excepţia eşalonului unu. În rest, lucrurile ar trebui lăsate cum sunt. «Nu e cazul să facem risipă de cadre», opina expertul, uitând, probabil, că aceste «cadre» sunt în bună parte extrem de viciate. Între timp, un alt analist şi lider de opinie se întreba, cu aceeaşi insistenţă, dacă e bine ca opoziţia să pretindă puterea şi ce va face ea cu această putere dacă vine la guvernare? Personal, nu sunt adeptul ideii că liberalii ar trebui să renunţe la guvernare, să lase comuniştilor şansa de a se compromite definitiv, iar în primăvară, prin alegeri anticipate, să preia integral puterea în R. Moldova. Mă întreb, însă, reieşind din varianta «inviolabilităţii cadrelor», ce şanse ar avea această guvernare să se realizeze dacă va fi asistată de un personal care nu e «în regulă». Şi dacă rămâne personalul, cum pleacă comuniştii? E ca şi cum ai urca, de bună voie, pe-o maşină cu motorul defect sau la cârma unui avion cu resurse limitate de zbor.

Vrem sau nu, dar trebuie să recunoaştem că «fenomenul politic şi administrativ Voronin», abuziv şi impertinent în esenţa sa, a generat în ramurile puterii şi dincolo de ele mai multe fenomene similare lui. De ce am ascunde, să zicem, existenţa «fenomenului Papuc» în poliţie, Gurbulea în procuratură, Mejinschi (deşi fost, dar fenomen) la anticorupţie, Baldovici la construcţie, Tcaciuk-Reidman în geopolitică şi geoeconomie, Stepaniuc la ştiinţă şi educaţie, Gorincioi la audiovizual, Starâş în mass-media etc. Singurele mai puţin afectate sau neafectate fatal au rămas doar şcoala şi presa.

Până şi biserica nu a scăpat nevirusată. Şi-atunci cum facem, cum e mai bine să procedeze noua guvernare ca să nu ajungă ostaticul propriei guvernări? Evident, nu ar fi cazul, poate, să punem problema unei campanii de epurare a cadrelor. Există, însă, limite şi norme, dincolo de care trebuie să intervină legea. E mult? E puţin? E de ajuns. Altfel, ce rost ar mai avea schimbarea regimurilor?

Nu este R. Moldova statul în care să prevaleze deontologia profesională. Să nu ne amăgim singuri pe noi. Suntem o altfel de lume, venită sau scăpată dintr-un altfel de trecut, educată în spiritul supuşeniei tribale, plină încă de prizonieri, ostatici şi ieniceri sovietici, pentru care toate idealurile se reduc la maţe şi stomac. Rămânem, din păcate, de lume şi de timp.

Lichele vechi, lichele noi

Partea proastă a lucrurilor vine însă… şi din altă parte. Riscantă la fel ca şi prima şi poate că şi mai plină de riscuri. Din momentul în care a fost clar, pentru unii imediat după evenimentele din 7 aprilie, pentru alţii după anunţarea anticipatelor, iar, pentru ultimii, după alegerile din 29 iulie, că este posibilă schimbarea, tot genul de spumă şi lichele, mai vechi şi mai noi, mai în ani sau nu prea, au început a se îmbulzi pe la partidele liberale şi a-şi face, direct sau prin intermediari, imagine de mari luptători pentru adevăr şi dreptate, în speranţa că vor fi auziţi, crezuţi, acceptaţi şi imediat trecuţi pe lista de funcţii. Aşadar, cineva, undeva are grijă, pentru orice eventualitate, să aranjeze substituirea unui rău cu un alt rău, atât doar că altfel ambalat. «Lucruri stranii de tot se întâmplă pe glob…», ar zice A. Păunescu. Deşi, până la urmă, nimic straniu pentru cazul unei foste şi încă actuale colonii sovietice, administrată sovietic şi controlată de fostele servicii sovietice.

Lecţiile care nu trebuie uitate

La începutul anilor ’90, când lupta de emanicipare naţională intrase în faza sa astrală, vechea nomenclatură sovietică (fie că s-a orientat, fie că a fost ajutată să se orienteze) a mers şi s-a asociat mişcării. Şi, pe muchia «valului», a intrat în primul parlament pe lista Frontului Popular, a invadat ministerul de externe, ambasadele şi tot ce mai putea fi invadat. Argumentele lor erau cât se poate de convingătoare pentru nişte începători în politică, precum era Frontul la acei ani: «Ce-a fost a fost. Să fim ceea ce trebuie să fim. Suntem cu toţii moldoveni şi trebuie să ne ţinem grămadă». Ce au devenit? Cu foarte mici excepţii, acelaşi rahat, altfel colorat. Mi-amintesc că, în 1992, primul premier post-sovietic la Chişinău, M. Druc, care avea marele cult de a crede oamenilor pe cuvânt în spernaţa că “vechii” s-au refăcut odată cu căderea imperiului, a şi fost prima lor jertvă. Şi asta pentru că îi acceptase, atât pe lista cabinetului de miniştri, cât şi în aparatul primului-ministru. “Profesionişti”. Cu trecut sovietic bine probat la timpul lor, pe care într-un an de zile l-au sacrificat în interesul lor clientelar şi l-au scos la mezat. Şi nu e vorba doar de Sangheli şi brigada sa colhoznică din parlament, “Viaţa Satului”, au fost în jurul lui Druc şi alţii mai mici, care au făcut aceeaşi treabă mare. Dar acesta era începutul. Avem lăsaţi în urmă de atunci 19 ani. Ce facem? Continuăm să greşim? Cred că şi aşa am greşit prea mult. Politica şi aparatele administrative în stat trebuie asanate integral. În special cele de forţă şi securitate. Dezinfecţie generală. La scară naţională. Dacă vrem să mai respirăm cumva şi altfel de aer decât cel pe care ni-l strecoară, scrâşnindu-l şi pufnindu-l printre dinţi, nări şi buze, tovarăşul Voronin.

Petru GROZAVU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Alex

  Total de acord! Toate lichelele trebuie intsarcate de la bugetul statului cat mai curand posibil!

 2. Stefanita

  O,CE VESTE MINUNATA !
  “Tovarasul”Voronin a inmultit artificial populatia R.Moldova cu un bosorog alcoolic si pervers fugit din Romania cand a fost descoperit ca lucreaza pentru “serviciile”moldo-ruse.Ma refer bineinteles la papagalul jumulit si bolnav de beri-beri autointitulat CONTIU SI MIHAI…Omul o face pe ziaristul la ziarul comunist numit,pardon de expresie, “Moldova Suverana”si se remarca prin stilul imbecil si injurios care il individualizeaza in lunga galerie de politruci “ziaristi”pupincuristi vanduti dusmanului pentru un blid de linte.Poate ca n-asi fi bagat in seama vestea daca nu m-ar fi contrariat cateva lucruri.
  Contiu asta e cetatean roman ,nascut in Romania care a cautat azil la comunisti acum cativa ani.Si-o fi pastrat cetatenia romana ?Cu siguranta ca da !Vrea sa mai traga mititelul cate o raita prin Europa care geme sub jugul exploatarii capitaliste,nu-i asa ?
  Cum ramane totusi cu cotcodaceala comunista a lui Voronin suparat foc ca moldovenii vor cetatenia romana si europeana ?Cand vreo lepra din Romania vrea sa se faca “moldovean”,Vorona nu se mai supara ?
  Contiu asta s-a nascut in Romania si scrie in R.Moldova ,nu-i asa ?In ce limba scrie papagalul jumulit numit Contiu ,stie cineva ?
  Pot paria ca nu-i vine greu de loc sa scrie in “limba moldoveneasca”pe care a invatat-o instantaneu de cum a trecut Prutul.De fapt noi romanii avem o calitate ,vorbim inca din leaga si romaneste si…moldoveneste.Suntem deosebit de inclinati spre invatarea limbilor neolatine,numite aici romana si acolo”moldoveneasca”.Daca cei din Bucovina se decid ca vorbesc “bucovineste”atunci iaca bine vom sti TREI limbi inca din leagan:bucovineste,moldoveneste,romaneste si de ce nu transnistreneste !De fapt si Voronin stie aceste limbi dar nu vrea sa recunoasca pentru ca e foarte modest …

 3. SIMONA

  Veaceslav Ionita: «Comuniştii ar trebui să stea cuminţi şi să ne permită să preluăm guvernarea»
  Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
  luni, 17 august 2009

  Veaceslav Ionita”Comuniştii ar trebui să stea cuminţi şi să ne permită să preluăm guvernarea. Sunt absolut sigur că vom avea o susţinere financiară din afară, ca să reparăm tot ce au distrus comuniştii în 8 ani de guvernare, să încercăm să ieşim din criză cu şocuri minime”, declară analistul economic, Veaceslav Ioniţă, proaspăt deputat în Parlament, citat de Info-Prim, preluat de Romanian Global News.

  În favoarea tezei enunţate Ioniţă aduce exemplul împrumuturilor interne, care sunt efectuate a doua oară din istoria ţării de la declararea independenţei.

  Potrivit lui Ioniţă, prima dată guvernarea comunistă a comunişti a făcut în 2002 un împrumut intern de 2,2 mlrd leI, după care a mai împrumutat de pe piaţa internă de capital încă 1,2 mlrd lei, bani care nici până astăzi nu sunt restituiţi în întregime.

  În lunile aprilie-iunie ale anului curent, guvernarea comunistă a împrumutat de pe piaţa internă de capital circa 500 mln lei, iar în luna iulie – circa 300 mln lei, spune Ioniţă. El afirmă că sistemul economic creat de “clovnii din Guvern” nu permite colectarea banilor pentru achitarea salariilor şi pensiilor. Mai mult, din cauza micşorării masei monetare de la 23 la 17 mlrd lei, Guvernul riscă să aibă, spre sfârşitul anului, o datorie faţă de Banca Naţională de 4 mlrd lei.

  Veaceslav Ioniţă susţine că, până în luna mai a anului curent, fondul de pensii a fost colectat cu un dificit de 150 mln lei. Guvernul a obligat agenţii economici, care au fost nevoiţi din cauza crizei să trimită angajaţii în concedii pentru că nu au din ce le plăti salariile, să achite impozite pe aceste salarii virtuale. În acelaşi timp, agenţii economici mari au fost obligaţi să achite impozitele în avans. Ioniţă crede că până la sfârşitul anului în bugetul asistenţei sociale ar putea fi aumulaţi bani doar pentru achitarea pensiilor şi salariilor pe ultimele două luni ale anului. Din ianuarie 2010, pensiile şi salariile nu vor mai putea fi achitate.

  Referindu-se la alte efecte negative ale guvernării comuniste, Ioniţă afirmă că prin violarea permanentă a drepturilor cetăţenilor, PCRM a creat o societate muribundă, care nu mai reacţionează în nici un fel “când este violat corpul care se numeşte R. Moldova”. Societatea tace atunci când agenţii economici sunt deposedaţi de proprietăţi, nu este uimită de proporţiile corupţiei, nu se impacientează când îi sunt bătuţi sau chiar omorâţi copiii, nu mai crede că ţara poate fi adusă la normalitate. În acest context, Ioniţă susţine că şi birocraţii au fost acceptaţi pasivă de societate, iar aceştia şi-au asumat dreptul de judecători, cu m ar fi în cazul angajaţilor Inspectoratului Fiscal de Stat. “În mod normal, angajaţii Fiscului fixează încălcările, dar nu au dreptul să ia decizie judecătorească”, a declarat deputatul în Parlamentul R. Moldova,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *