Graţierea lui “Şalun”, ca un test de integritate morală a funcţionarilor

Acum câteva zile, două declaraţii, care se completează reciproc, au fost făcute publice la Chişinău. Ambasadorul UE în R. Moldova, Dirk Schuebel, afirma, pentru Europa Liberă, că în R. Moldova “criza politică şi acuzaţiile reciproce ale politicienilor au demonstrat cu certitudine că trebuie intensificată lupta cu corupţia”. Pe de altă parte, pentru acelaşi post de radio, Vladimir Socor presupunea că “anumite cercuri de business, interesate în a-şi menţine afacerile corupte, nu doresc integrarea europeană a R. Moldova”, pentru că integrarea europeană înseamnă neapărat separarea afacerilor de politică, înseamnă şi un control public, intern, dar şi internaţional, asupra guvernării şi asupra mediului de afaceri.

Habar nu am dacă negociatorii din cadrul formaţiunilor fostei AIE discută şi acest subiect extrem de important – corupţia în R. Moldova, este cert, însă, că lupta împotriva corupţiei rămâne un teren minat, pe care, dacă încerci să-l parcurgi, îţi rişti sănătatea sau chiar viaţa. Mă gândesc dacă nu cumva de la acest subiect ar trebui să pornească negocierile şi, ca să nu fie cu supărare nimănui, din schemele politice să fie excluse toate persoanele suspectate de corupţie, or, de ce ar trebui să “negocieze”, din partea noastră, a alegătorilor, nişte persoane certate cu cinstea, onoarea şi cu bunul simţ. Declaraţiile oficialului UE sunt un bun prilej pentru a încerca, cel puţin, acest exerciţiu.

Nu este deloc uşor, aşa cum nu e uşor, în R. Moldova, să descoperi o condamnare în vreun dosar de corupţie sau în alt dosar de rezonanţă. “Dosarul heroina”, “Dosarul Papuc”, “Dosarul Botnari”, “Dosarul Şalun”? Din toate astea, doar o singură cauză, “Şalun”, s-a ales cu o sentinţă definitivă, pronunţată la 15 iulie 2010 – şi aceasta, însă, e pe cale să fie “anulată” cu suportul unor veterani de război care, deşi nu l-au văzut niciodată luptând pe vreun front pe “Şalun”, spun că el este participant, combatant cu acte în regulă. Vorbesc despre Alexandru Covali, condamnat la 19 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, pentru trafic de persoane, fals de acte, proxenetism, etc.

După ce, la 28 februarie 2013, ZdG a publicat “De 2 martie, cu Şalun”, am fost telefonaţi de Victor Holomiov, participant la războiul din Afganistan, care ne-a reproşat că nu am avea dreptate atunci când scriem că Alexandr Covali ar fi fost condamnat pentur trafic de fiinţe umane şi proxenetism. “Eu am obţinut câştig de cauză la CEDO. Voi ajunge şi cu dosarul lui Covali, care e victima lui Papuc şi a lui Voronin, iar voi, presa, veţi răspunde…”, ne-a tot vorbit, ruseşte, Holomiov.

Atunci am ridicat din nou decizia definitivă a CSJ, cea din 15 iulie 2010, în care sunt aduse numele a cel puţin 25 de victime, dintre care 16 minore, traficate şi forţate să se prostitueze de gruparea Covali. Acest business al lui “Şalun” a durat ani la rând, iar ulterior se constatase că el, de altfel, fost poliţist, se împărţea cu unii dintre şefii de atunci din MAI.
Dosarul a cunoscut un deznodământ legal doar după ce R. Moldova figurase în numeroase rapoarte internaţionale ca ţară în care traficul de persoane era extrem de răspândit, fiind iar tutelat de unii funcţionari de stat. “Şalun”, considerat cel mai de temut traficant, a fost arestat, după care, potrivit unor surse poliţieneşti, s-au făcut numeroase tentative de a-l scoate din arest, contra unor sume enorme de bani, evitând condamnarea acestuia.

Pentru că nu au reuşit atunci, apropiaţii lui Covali din libertate exercită acum presiuni asupra mai multor demnitari, încercând să-l victimizeze pe traficant. “Reprezentanţii” legali ai traficantului bat pe la uşile miniştrilor şi deputaţilor, pe la uşile funcţionarilor Preşedinţiei, făcând demersuri în favoarea eliberării lui Covali. Au fost depuse mai multe cereri în acest sens. Deşi Comisia de Graţiere a condamnaţilor a respins, repetat, astfel de solicitări, aceştia insistă şi în continuare. Aceste eforturi şi presiuni, desigur, costă, chiar dacă se zice că onoarea de general ar fi fără preţ.

Va fi sau nu graţiat Covali? În actualul context politic, şi acest subiect ar putea deveni un test de integritate morală a funcţionarilor din R. Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Deportatul

  Adevăraţii “ŞALUNI” a RM demult sunt agreaţi de jurnaliştii “Şaluni” şi cetăţenii MANIPULAŢI.
  De multe ori mă gîndesc la curajul jurnaliştilor de la ZDG, riscînd cu “sănătatea sau chiar viaţa” de a lupta cu “Şalunii” – OAMENII OBRAZNICI
  – Aveţi dreptate 100% cînd scriţi, gîndiţi că luptînd împotriva corupţiei “rişti sănătatea sau chiar viaţa” şi “din schemele politice să fie excluse toate persoanele suspectate de corupţie, or, de ce ar trebui să «negocieze», din partea noastră, a alegătorilor, nişte persoane certate cu cinstea, onoarea şi cu bunul simţ.”
  – Bine! Corect! Stima mea!
  – Dar “alegătorii” ce fel de “persoane”, partide au ales masiv în Parlament, oare nu “persoane certate cu cinstea, onoarea şi cu bunul simţ”? “Negociază” acei pe care cetăţenii i-au ales. De cine cetăţenii au fost îndrumaţi să aleagă “persoane certate cu cinstea, onoarea şi cu bunul simţ”?
  – Dar oare nu majoritatea jurnaliştilor obraznici (“Şaluni”) au manipulat cu “alegătorii”, care masiv au votat politicienii “trei Vlazi” – Vladimir Voronin (PCRM), Vlad Vilat (PLDM) şi Vlad Plahotniuc (PD) cu averi de sute milioane de Euro din cel mai sărac Stat din Europa? Cine sunt adevăraţii “ŞALUNI” a RM? Oare de ce majoritatea jurnaliştilor apără “ŞALUNII” şi a-l atacă pe Ghimpu? Oare Dna A.Ţurcanu nu obraznic (“Şalun”) s-a comportat cu Dl Ghimpu?Oare nu şi majoritatea jurnaliştilor sunt “Şaluni”?
  De ce ZDG nu scriu de “ŞALUNII” cei mari şi de jurnaliştii “Şaluni”?
  – Dar oare acum nu majoritatea jurnaliştii, comentatorii politici, blogherii, forumişti (inclusiv şi cei numiţi “independenţi”) PLĂTIŢI şi RĂSPLĂTIŢI apără patronii oligarhii-politicienii lor şi toţi împreună atacă pe Ghimpu, PL. Cîţi “Şaluni” jurnalişti avem?
  – Repet! Ghimpu a depus efort şi împreună cu Chirtoacă şi alte persoane a instalat pe PMAN Monumentul în memoria jertvelor regimului comunist, a emis Decrete de DEMNITATE NAŢIONALĂ – condamnarea comunismului; cererea de scoaterea de pe teritoriul RM a Armatei Rusiei ce staţionează nelegal pe territoriul RM; neparticiparea soldaţilor RM la parada pe Piaţa Roşie în Moscova, în timp ce Moscova nu doreşte să-şi scoată Armata Rusiei de pe teritoriul RM. Dar jurnaliştii “Şaluni” a-l atacă pe Ghimpu şi a-l apără pe Voronin, Lucinschii, Filat, care au fost împotriva Decretul lui Ghimpu
  – Repet! Am fost conduşi dupa 1991 de oamenii Moscova. De cei ce au fost promovaţi de Moscova de pînă în 1991 – Snegur, Lucinschii, Voronin; dar acuma de Filat care a fost promovat de omul Moscovei P.Lucinschii din 1988 şi de Lupu care cel puţin 8 ani a fost promovat de omul Moscovei Voronin. În timp ce doar numai Ghimpu este numit al III duşman a Rusiei (http://pda.mn.ru/politics/20120330/314590687.html), dar jurnaliştii “Şaluni” a oamenilor Moscovei a-l atacă pe Ghimpu
  – Din cele descrise mai sus cum de înţeles jurnaliştii P.Bogatu, N.Negru, A.Gherasim, …, comentatorii A.Ţaranu, M.Cernenco,… care vehiment atacă pe Ghimpu şi apără pe Filat care este un oligarh devenit “peste noapte” cu avere de sute milioane de Euro şi împotriva Decretului Ghimpu cu privire la scoaterea Armatei Ruse de pe teritoriul RM. Oare comportarea acestor şi altor jurnalişti nu este obraznică, nu sunt “Şaluni”? Cu ce se deosebeşte Filat de Lucinschii, Voronin, Plahotniuc care la fel are avere de sute milioane de Euro şi la fel a votat împortiva Decretului Ghimpu ??? Oare nu numai un “ŞALUN” – OM OBRAZNIC poate deveni în cel mai sărac Stat cu avere de sute milioane de Euro!?
  – GÎND OARE VOM AVEA MAJORITATEA JURNALIŞTILOR CU DEMNITATE NAŢIONALĂ şi mai puţini jurnalişti “Şaluni” ce apără “ŞALUNII” !?!?!????????????
  – JURNALIŞTII “ŞALUNI” sunt de vină că avem “TREI VLAZI” la conducerea RM, OLIGARHI cu averi de sute milioane de Euro în CEL MAI SĂRAC STAT din Europa şi Ghimpu ponegrit; că avem votaţi din 101 deputaţi 88 deputaţi din PCRM+PLDM+PD care au votat ÎN APĂRAREA OCUPANTULUI RUSIA, împotriva Decretului Dlui Ghimpu cu privire la scoaterea de pe teritoriul RM a Armatei Rusiei în timp ce chiar şi copii ce învaţă în limba română sunt umiliţidin stînga Nistrului; dar partidul lui Ghimpu cu doar 13 deputaţi
  – ZDG cînd vor lupta cu jurnaliştii “Şaluni”, care MANIPULEAZĂ pentru a fi votaţi ŞALUNII cu averi de sute milioane de Euro şi care sunt pentru staţionarea Armatei Rusiei de OCUPAŢIE pe teritoriul RM !?

 2. Valentina Cușnir

  Tocmai că avem Jurnaliști cu Demnitate, care știu cine este Ghimpu și scopurile lui. Cine dacă nu Ghimpu i-a sărit în brațe lui narîjkin? De ce Ghimpu nu a scos din sertar declarația semnată la 18.03.2009 de voronin, la egal cu smirnov, sub papucul lui medvedev ca armata rusă să rămînă pe veci în stînga Nistrului? Anularea declarației respective ar fi însemnat mult mai mult decît toate cele enumerate ca merite ale lui Ghimpu, inclusiv niște scrisori ca să scoată armata rusă. O face conștient Ghimpu și cu interes către ruși.Asta trebuie de scris despre el. Și despre varianta zero la cetățenie…Și despre apartamentele luxoase a lui Ghimpu și Chirtoacă perete-în-perete cu voronin de scris…

 3. Lavinia

  UN site-adresa de la Tallinn:
  Centrul NATO de lupta contra terorismului cibernetic !

  Scrieti mesaje la toate acele adrese e-mail
  si cereti asistenta directa pt. protectia sitului Dvs.
  ––––––––––––––––––––-

  NATO
  Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, /CCDCOE /
  Tallinn, Estonia

  https://www.ccdcoe.org/7.html

 4. roman pina la moarte

  atit timp cit multi din romanii de peste prut isi neaga propia identitate limba si cultura , chemind pe propii frati “tigani fascisti” ce pretentii mai avem cin isi bat alti joc de noi si ne umilesc !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *