Grădiniţa de procurori

Eu de mult nu mai vreau să văd castele, palate şi alte averi de judecători, miniştri, parlamentari. Nu doar pentru că unele dintre acestea sunt kitschuri enorme, lipsite de orice simţ, de bun-simţ. Chiar şi cele făcute frumos, în stil modern, provoacă dezgust. Pentru că aceste „mostre” de opulenţă a demnitarilor nu au acoperire, nu acoperiş, ci acoperire morală.

Dar, începând cu săptămâna aceasta, nu mai vreau să văd categoric castele de procurori. Pentru că aceste castele sunt acoperite cu poveşti cu zmei de la grădiniţa de copii, dar în realitate, multe dintre aceste castele se pare că prezintă acoperirea unor crime.

Colegii noştri de redacţie s-au ocupat zilele acestea puţin, atâta cât au reuşit, de analiza activităţii procuraturii de la Străşeni. Ceea ce au descoperit e înfiorător. Au analizat doar câteva omoruri, doar vreo 5, întâmplate la Străşeni într-o perioadă limitată de timp, în perioada în care procurorii Neaga şi Maşnic, ajunşi în vizorul presei în ultima săptămână, încă activau la Străşeni. Concluziile sunt dramatice, dosarele pe cazuri de omor nu au mai ajuns finalizate şi transmise în instanţă. Aceste dosare au fost tergiversate, tărăgănate, mutate de pe o poliţă pe alta, dintr-un sertar pe altă masă, fără să fie finalizate cu identificarea certă a unor persoane vinovate de omor. De atunci, morţii au putrezit, iar părinţii şi copiii acestor victime au pus şi ei câte o lespede grea ca de mormânt pe sentimentul dreptăţii, chiar şi al dreptăţii post-mortem pentru persoanele omorâte.

Tragedia cea mai mare este că există prea multe voci care spun că tergiversarea şi nefinalizarea acestor anchete s-a făcut contra cost. Şi aceasta nu e doar tragedia morţilor de la Străşeni. E tragedia victimelor din toate raioanele R. Moldova.

De ce nu mai e de mirare că în acest stat poţi să omori pe cineva şi să nu fii declarat niciodată vinovat, în cazul în care plăteşti unui procuror, anchetator, judecător? Dacă nu ne miră pe noi acest fenomen, cum ar putea mira “dezvinovăţirea ucigaşilor” pe procurorii înşişi?

Căutând pe pagina web a Procuraturii Generale documente privind investigarea actelor de corupţie la Procuratură, am dat peste mai multe documente care relevă aprecierea meritelor deosebite ale procurorilor. Liste întregi cu nume compromise cărora le sunt conferite zeci de medalii, insigne, titluri onorifice – şi toate acestea chiar după tristul “euromaidan moldovenesc” din aprilie 2009.

Da, de atunci, din 2009, zeci de procurori au primit Crucea „Pentru merit”, Medalia „Pentru Serviciu impecabil”, Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”, Medalia „Veteran al Procuraturii”, Diplomă de onoare, titlul de Consilier juridic, Căpitan de justiţie.

Priviţi palatele procurorilor, apoi listele cu morţi neelucidate, apoi listele cu alte crime grave nedescoperite, şi spuneţi-ne dacă nu vedeţi o relaţie între averi şi neglijarea obligaţiilor de muncă, sau chiar boicotarea acestor obligaţii contra cost. Mai priviţi o dată palatele şi maşinile de lux ale procurorilor, şi spuneţi ce simţiţi când aflaţi că aceşti procurori, având liste întregi de morţi neelucidate, au primit Crucea „Pentru merit”, Medalia „Pentru Serviciu impecabil”, Insigna „Eminent al Procuraturii”, Diplomă de onoare. Care merit, care impecabil, care eminent, care onoare?

Zilele trecute, colegul nostru a discutat cu angajaţii grădiniţei din Scoreni, Străşeni, încercând să afle cum se câştigă acolo “de palate”. Desigur că i s-a spus că e o poveste. De aia cu Făt-Frumos care a decapitat balaurul. Dar atunci când avem morţi în condiţii neelucidate, care sunt copiii sau părinţii noştri, nu ne mai arde de poveşti. Pentru că acum mai rămâne o poveste imposibilă condamnarea procurorilor care au ascuns omoruri şi confiscarea averilor acestora.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. =Iancu Unionist dela Chilia=

  ALERTA MAXIMA:
  GUVERNUL DUPLICITAR ANTI-ROMANESC
  DE LA CHISINAU
  PARTICIPA ACTIV LA TERORISMUL OCUPANT RUSESC !
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Sute de militari ruşi au sosit în ultimele zile
  în regiunea transnistreană,
  prin Aeroportul Internaţional Chişinău

  http://www.jurnal.md/ro/news/-rm-in-pericol-de-invazie-straina-iar-ale-ii-i-i-impart-apartamente-1165692/

  Militarii ruşi sosesc zilnic cu avioanele curselor regulate Moscova-Chişinău.
  Câţiva dintre militari s-ar fi aflat şi la bordul aeronavei Yak 42, sosită joi, 6 martie, pe aeroportul Chişinău.
  „Potrivit versiunii oficiale, aeronava a fost închiriată
  de controversatul milionar Ilan Shor,
  /nascut si cu pasaport de Israel si stabilit la Chisinau,
  un anti-român inveterat si anti-unionist/
  Mare prieten cu VlAD FILAT, LEANKA, TIMOFTE, ETC.
  un avion, inchiriat pentru un “concert”
  al cântăreţei Jasmin, sotia lui rusoaica.
  Militarii ruşi trec nestingherit controlul de paşapoarte
  în haine şi cu acte civile,

  fără să fie chestionaţi legal de către grănicerii moldoveni asupra scopului vizitei şi perioadei de şedere în Republica Moldova.

  „În Transnistria urmează să se adune un batalion de militari ruși bine
  pregătiți. Acest batalion se completează în cea mai mare parte din
  militari care traversează Republica Moldova. Această informație se
  deține de la oameni care urmăresc procesul și ca în cazul Pădurii
  Domnești nu au cui spune în țara asta. Un ofițer de la SIS a spus că a
  încercat să sesizeze conducătorii precum că prin Aeroportul Chișinău
  trec tineri cu vârste între 23 și 30 de ani, care iau taxi sau mașini de
  ocazie de lângă Aeroport cu direcția spre Tiraspol. Lucrul ăsta este
  cunoscut de SIS și Poliția de Frontieră, dar conducerea dezminte
  informația”,

  Rep. Moldova poate fi invadată în orice moment de trupe rusești.

  „Diversioniștii ruși în orice moment pot crea pe malul drept al
  Nistrului două mari focare de instabilitate, mă refer acum la Bălți și
  Comrat. În acest batalion, care urmează a fi completat la Tiraspol, se
  crează două plutoane de cercetași. 749 de oameni vor trebui să
  completeze batalionul, iar 78 deja sunt deja acolo. Crearea unei armate
  funcționale la Tiraspol este un pericol pentru Republica Moldova, nu
  doar pentru Ucraina. Doamne ferește să fie atacată Ucraina de pe
  teritoriul Republicii Moldova. Nu ne mai spălăm de această rușine cât o
  să trăim. Mafia de la guvernare se comportă absolut iresponsabbil.”

  Ofițerul de presă al Serviciului de Informaţii şi Securitate rugat să comenteze declaraţiile a spus că informaţiile SIS nu au caracter public.
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOVINA DE NORD ! =====
  — ♥ SI TOATA BASAⱤABIA ISTORICA E ⱤOMÂNIA ♥ –
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE
  ÎN VECHILE HOTARE !
  ===============================

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *