Gorincioi şi Ţurcanu într-o Skodă

În cei opt ani de guvernare a PCRM, unii jurnalişti au bătut alarma despre modul fraudulos în care au fost folosite mijloacele administrative în scop personal sau de partid. Prea puţine cazuri elucidate de reporteri au ajuns să fie investigate şi de Procuratură. De fapt, nu cred să cunosc vreun caz anchetat de oamenii legii. Îmi amintesc, totuşi, de o scrisoare venită la ZdG care purta semnnătura ex-premierului Zinaida Greceanâi.

Scrisoarea ne asigura că Executivul urmează să investigheze modul fraudulos în care au fost folosite automobilele de stat în campania electorală, fiind o reacţie la articolul «În serviciul statului, partidului şi al familiei», publicat în pagina 3 a ZdG.  Cred că nu este necesar să spun că nu s-a întâmplat nimic după ce la redacţie a ajuns scrisoarea semnată de Greceanâi. Noi am scris, premierul sau subordonaţii săi au citit, apoi au uitat.

Duminică, 20 septembrie. Ora 17.45. Aproape în mijlocul intersecţiei str. Gavriil Bănulescu-Bodoni şi Columna, stă parcat un automobil de marca Skoda cu numărul de înmatriculare RM P 080. Maşina  deranja nu doar traficul rutier, ci şi pietonii. Peste zece minute au apărut şi «proprietarii». Surpriză. Gheorghe Gorincioi, preşedintele CCA, şi Vladimir Ţurcanu, deputat PCRM, veneau de la piaţa de flori cu două buchete mari de trandafiri albi şi roşii. La patru ace, demnitarii păreau coborâţi de pe coperta unei reviste cu pagini lucioase.

Deşi nu aveam un aparat foto ca să-i surprind pe cei doi, luni nu am ezitat să îl contactez pe Vladimir Ţurcanu. «Consideraţi că duminică nu pot fi careva măsuri?», mi-a replicat deputatul PCRM. Măsuri ? Probabil s-a referit la evenimente. L-am întrebat unde mergea. «Da’ de ce eu trebuie să dau darea de seamă faţă de dvs.?» «Pentru că…», am continuat eu la celălalt capăt de fir. Mă gândeam să îi explic că atât el, cât şi Gheorghe Gorincioi au folosit Skoda statului, benzina plătită din banii publici, încălcând orice regulă de parcare a automobilului. Mai mult decât atât , mă gândeam să îi amintesc despre rolul presei de a păzi  “sacul” cu bani publici.  Nu am reuşit să îi spun nimic pentru că Ţurcanu m-a intrerupt,: «Dvs. nu sunteţi persoana căreia trebuie să-i dau răspuns. La revedere!» Aici dialogul meu cu deputatul PCRM a luat sfârşit, ultimul închizând telefonul.

L-am contactat şi pe Gheorghe Gorincioi. «Eu nu dispun de aşa informaţie», a urmat răspunsul scurt al preşedintelui CCA, apoi şi el a închis, vădit iritat. Aveam şi pentru el mai multe întrebări. De exemplu, unde îl conducea pe deputatul PCRM, partid care până mai ieri se afla în fruntea statului.

Nu ştiu cum aş putea încheia această bucată de material de opinie. Cert este că atât cetăţeanul din mine, care plăteşte impozite la stat, cât şi jurnalistul, care este pus pe păzitul «sacului» cu bani publici, au avut motive să fie mai iritaţi decât cei doi. Poate mai potrivită ar fi o frază pe care am citit-o recent pe una dintre caricaturile artiştilor de la noi: «Trăiască Guvernul ca poporul!»

Anastasia NANI 
a.nani.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *