Goodbye, Europa?

Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) a fost creată oficial pe 8 august 2009 cu scopul declarat al tuturor celor patru lideri iniţiali de a integra R. Moldova în Uniunea Europeană (UE), sau cel puţin de a o aduce mai aproape de Europa. Ce am aşteptat şi ce ne-au oferit partidele componente ale AIE până acum, la 3,5 ani de la accederea la guvernare?

Cu siguranţă, la nivel declarativ, suntem mai aproape de Europa decât eram în 2009. Dar, la nivel factologic, sau, mai ales, la nivelul de trai, nu cred că am făcut mari progrese. De la venirea pro-europenilor la guvernare, declaraţiile oficialilor europeni la adresa R. Moldova  au fost cât se poate de blânde şi de împăciuitoare. Liderii AIE mai sunt iertaţi încă, chiar dacă greşesc din ce în ce mai des şi din ce în ce mai grav. Oficialii europeni se fac, însă, a nu observa aceste regretabile gafe. De obicei, ei se mulţumesc doar să intervină cu câte o declaraţie mai dură, mai ales atunci când situaţia chiar iese de sub control. În rest, stau şi urmăresc. Mai bine zis, veghează. Cât timp, însă, ar mai putea tolera această stare de veghe?

Luna de miere, acordată de europeni R. Moldova, se pare că nu s-a încheiat încă. Cel puţin la nivel declarativ.  Pentru că, e bine să recunoaştem, în afară de bani, care nu ştiu cum au fost cheltuiţi, R. Moldova nu a avut, deocamdată, prea mari beneficii de pe urma cursului pro-european declarat. Nu avem şi nu vom avea degrabă regim liberalizat de vize cu UE, nu avem un acord de asociere cu UE, nu avem curse low-cost, nu avem acorduri de muncă mai sigure, nu avem suficiente garanţii sociale, deşi, mulţi dintre noi, îşi trăiesc cei mai frumoşi ani din viaţă muncind în ţările europene… De ce oare? Pentru că, deşi oficialii europeni în declaraţii ne laudă, de fapt, văd, ştiu şi înţeleg tot ce se întâmplă în ţara noastră. Din acest motiv, ne refuză micile privilegii la care sperăm de atâţia ani. Şi cred că sunt gata s-o facă până când nu vor vedea că politicienii se vor schimba.

Vorbeam zilele trecute cu un deputat din AIE, care se arăta convins că AIE 2 nu se va destrăma din cauza veşnicului război dintre Filat şi Plahotniuc. Alesul poporului îşi argumenta poziţia prin faptul că “Europa nu le va permite să facă acest lucru”. Interesant. Reiese că s-a ajuns în situaţia în care oficialii europeni ar vrea mai mult decât politicienii noştri ca R. Moldova să fie în rând cu lumea bună, în UE? Altfel, nu-mi explic părerea acelui deputat, comună de altfel cu a altor demnitari şi lideri de opinie de la noi. E trist dacă am ajuns într-o asemenea situaţie. E trist dacă acea AIE, creată în 2009 cu mari speranţe, a ajuns să reziste doar pentru că aşa vor europenii şi pentru că asta şi-au propus cei care fac parte din alianţă. E trist, pe de o parte, iar pe de altă parte sunt sigur că răbdarea europenilor nu va continua la nesfârşit. Şi ce vom face atunci?

E clar că liderii AIE rămân împreună din două motive. Le este frică de comunişti şi de faptul că, dacă se despart, nu vor mai avea acces la generoasele fonduri europene. De ce credeţi că s-au dezis de Zubco şi de ceilalţi oficiali care au participat la vânătoarea din Pădurea Domnească? Credeţi că din pură convingere că aşa e cel mai bine? Nu, nici vorbă. Au făcut asta doar pentru că au fost practic obligaţi, în cadrul unor discuţii neoficiale, de oficialii europeni să facă asta. Dacă era după ei, lucrurile rămâneau neschimbate.

Totuşi, avem AIE pentru că aşa vrea Europa. Dar, aşa cum spuneam mai sus, şi răbdarea lor are o limită. Într-o zi ne vor spune franc că nu mai au nevoie de noi. Asta dacă Plahotniuc, Filat şi Ghimpu nu-şi vor da seama cât rău fac R. Moldova prin acţiunile lor. Şi sunt aproape sigur că ei nu vor conştientiza asta prea curând, ca să nu spun niciodată. Astfel, AIE, dintr-o alianţă în care oamenii credeau că ne vor duce în Europa, se poate transforma într-o alianţă care ne îndepărtează de ea. Pentru că, e imposibil ca europenii să mai aibă încredere în politicienii de la noi, fie ei şi dintr-o altă generaţie, dând greş cu AIE. Ei nu uită şi nu iartă, aşa cum o fac politicienii noştri, care azi se ceartă, mâine se pupă.

Victor Moşneag, victor.mosneag@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Deportatul

  Te bucuri? Doreşti вe grabă să spunem “доброй ночи”?
  Să ţii minte ce îţi spune un deportat!
  Dovedeşte că nu eşti sluga interesilor Moscovei!
  Spune şi la colegii tăi jurnalişti, şi la acei care şi premiu ţi-au dat.
  Copii şi chiar nepoţii celor care au fost slugile Moscovei şi au deportat, au măturat grăunţile din podurile consătenilor, prin ce a fost organizată foametea din 1946/47, sunt înjosiţi de faptele părinţilor, buneilor. Chiar dacă acuma copii, nepoţii nu sunt de vină.
  Conştient (fiid plătit), sau inconştient (fără a-ţi pune în mişcare neuronii) l-ai atăcat pe Dl Ghimpu, PL în favoarea politicei Rusiei; precum şi politicanţilor de la noi care ştiind că Rusia a ocupat o parte din teritoriul RM se închină la “Rusia – Aliat strategic” (adica cel mai bun prieten) şi au fost împotriva Decretului Dlui Ghimpu cu privire la retragera Armatei Ruse de pe teritoriul RM.
  Aceştea au “prihvatizat”, însărăcind cetăţenii, au milioane de Euro şi pot “cumpăra şi răscumpăra” jurnaliştii.
  Ai “investigat” cazul casei de locuit Donciu şi timp de peste o lună de zile a fost organizată isteria, psihoza naţională împotriva PL, Dlui Ghimpu. Deschide doar Unimedia şi vei vedea cîtă murdărie a fost aruncată asupra Dlui Ghimpu!
  Acuma alţii MANIPULEAZĂ împotriva PL, Ghimpu, Chirtoacă
  Moscova se bucură că este batjocurit Dl Ghimpu. În locul lui Donciu se dorea omul lui”F”, sau a lui “P” -de aici şi atacul asupra Dlui Ghimpu prin Donciu.
  De ce nu te-ai revoltat de casa lui Filat cu 9 etaje din “sticlă” vizavi de Unicum, care îi aduce anual venit de căteva ori mai mare de cît costă casa de locuit din Chişinău a lui Donciu (aşa casă ca a lui Donciu în sat costă de vre-o 20 – 30 ori mai puţin). De ce nu te-ai revoltat de imobilile a lui Lucinschii, Voronin, Plahatniuc, ..? Dar de ce nu te-ai revoltat de averile lor? Dar de ce nu te-ai revoltat de sărăcia cetăţenilor din vina lui Snegur, Lucinschii (a guvernat cu Filat, Diacov), Voronin (a guvernat cu Lupu, Plahatniuc)? Dar de ce mu te-ai revoltat că peste 20 ani Rusia a ocupat o parte din teritoriul RM? Dar de ce nu te-ai revoltat că slugile politice din RM a Rusiei nu rezolvă problema eliberării teritoriului ocupat unde sunt înjosiţi copii care doresc să înveţe în limba lor română, că soldatul “pacificator” ucide cetăţeanul RM, că Şevciuc bagă îm puşcărie cetăţenii RM, dar Filat umblă la concerrte cu Şevciuc, …
  Jurnaliştii cei mari a RM, ţi-au luat apărarea atăcîndu-l direct pe Dl Ghimpu şi ţi-au dat premiu. Pe cine prostiţi? De cînd expresia “Eu cred ca era corect ca…să clarifice şi apoi să publice materialul” înseamnă că “Mihai Ghimpu dă indicaţii directe jurnaliştilor” !? Oare nu MANIPULAŢI cetăţenii împotriva Dlui Ghimpu, PL în favoarea Politicei Rusiei+ PCRM+PLDM+PD!?
  Cu părere de rău nu eşti singur cu aşa mentalitate.
  Nu mai vorbesc de alte MANIPULĂRI a jurnaliştilor timp de ani la rînd fiind în aceiaş barcă cu propaganda Rusiei şi acei politicieni ce sunt de una cu ocupantul Rusia. Rusia a ocupat nu doar o parte din teritoriul RM , dar şi conştiinţa majorităţii cetăţenilor RM prin MANIPULĂRI de către jurnaliştii RM
  Dacă îţi pasă de aceşti cetăţeni ce sunt manipulaţi şi votează masiv pe cei ce i-au furat şi sunt împreună cu ocupantul Rusia refuză de acel premiu pentru “MANIPULARE”, încadreazăte în lupta pentru binele cetăţenilor, dar nu a oligarhilor, nu în interesul ocupantului Rusia
  FĂCEŢI CURĂŢENIE ÎN “OGRADA” JURNALIŞTILOR.
  Sper în conducerea ZDG, Dna Cozonac, Dl C. Tanase,… că vor putea face CURĂŢENIE ÎN “OGRADA” JURNALIŞTILOR.
  NU FIŢI ÎMPREUNĂ CU CEI CE AU FURAT CETĂŢENII ŞI SUNT SLUGILE MOSCOVEI
  Nu credeţi că jurnaliştii pot MANIPULA pe toţi. Chiar dacă acuma faceţi altă isterie împotriva Dlui Ghimpu, PL.
  Vouă chiar vă plac acei care au “prihvatizat” şi şi-ai făcut averi de multe miloane de Euro însărăcind cetăţenii, care au fost împotriva Decretelor Dlui Ghimpu cu privire al condamnarea comunismului şi Retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul R Moldova – politica Rusiei+PCRM+PLDM+PD şi sunteţi împreună cu atacurilor acestora împotriva PL, Dnii Ghimpu, Chirtoacă?
  Oamenii şi peste zeci de ani îşi mai aduc aminte cine pentru un “os” a fost “cumpărat şi răscumpărat” şi a fost cu OCUPANTUL
  Ştiu că MANIPULATORII mînuesc bine “bîta”, folosind mass-media, dar Dumnezeu cu dînşii.
  SĂ NE AJUTE DUMNEZEU măcar dupa 20 ani de “independenţă”, cu ajutorul mass-media şi jurnaliştilot cu DEMNITATE NAŢIONALĂ şi care GÎNDESC să arătăm cetăţenilor cauza sărăciei, să nu mai votăm slugile Moscovei, să fim în rînd cu ţările civilizate, să fim cu neamul!!!

 2. Armando

  Ce naiv esti omule, cica la nivel de trai nu ne-am apropiat de europa, esti f. naiv ca sa fiu draguts cu tine. Europa e un vis pentru toti moldovenii care ragaie a bere, pentru ca majoritatea astia sunt. Nici daca va baga in europa cu vazelina nu va imbunatatiti nivelul de trai pentru ca Europa nu vine cu bani, cu minte si cu inteligenta si cu nivel de trai, Europa e o mentalitate, e o atitudine … urlati in continuare EUROPA.

 3. Deportatul

  Armando. VOM RĂMÂNE CEI MAI SĂRACI DIN EUROPA ŞI OCUPAŢI DE RUSIA – cît cetăţenii nu-şi vor schimba “mentalitatea şi atitudenea Europeană”; atîta timp cît avem foarte mulţi jurnaliştiii “CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI” de politicieni MANIPULÎND cetăţenii; cît cetăţenii vor vota masiv pe cei ce i-au furat, “prihvatizînd” bunurile statului ( Voronin … – PCRM, Filat … PLDM, Plahatniuc… – PD), dar şi care au fost împotriva Decretelor Dlui Ghimpi cu privire la condamnarea comunismului, retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM (PCRM+PLDM+PD)
  Situaţia e gravă . Jurnaliştii au făcut casta lor, nu ştiu cu ce se deoasebeşte de casta procurorilor, casta judecătorilor? Pînă şi JURNALIŞTII BUNI apără jurnaliştii “CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI” pentru a MANIPULA în interesul multmilionarilor în Euro şi împotriva PL, Ghimpu (care ani la rînd sistematic este ponegrit de propaganda rusă şi politicienii antieuropeni, antiromâni din RM)
  Scopul Rusiei – să rămînă doar PCRM+PLDM+PD, fără PL, Ghimpu

 4. vera

  Junalistii sunt pentru a informa,a critica cu scopul de a corecta ceva, ce deja a ajuns culmea, dar asta nu inseamna,ca ei stau la “picoarele Moscovei”,ca apara jurnalistii – platiti…
  Jurnalistii care au o parere comuna, privind situatia de la noi creata, nu inseamna, ca daca “laptele-i alb”, sa spuna,spre deosebire de altii, ca-i “negru”;doar ei tot asa il vad ca si acei jurnalisti “cumparari si rascumparati”.

  Asta nu-i ponegreala, ci mai degraba o nota mai accentuata,din partea jurnalistilor, care cere o schimbare a mentalitetului – aflat la guvernarea acestui stat, spre un alt comportament,atitudine ce trebuiesc luate pe viitor, pentru a corecta greselile comise pe negandite, din cauza unor imprejurari de nelichdat.

  Ghimpu si Chirtoaca se deosebesc de altii mai mult, printr-un interes mai mare pentru o schimbare in acest stat, dar lumea, care vrea repede si fara participarea sa activa la o schimbare, se descurageaza pina la urma si-si varsa amarul pe ei, care atit de mult sunt “simpatizati” de comunisti si adeptii lor.

  Cetatenii nostri se lenevesc, sa iasa sa protesteze, sa ceara Dreptul sau, pedepsirea precedentilor exprezidenti pentru faptele lor si averile adunate;se lasa condusi de acei, care “le pun bete in roate” ambilor:Ghimpu si Chirtoaca, cu nadejdea, ca vor trai mai bine, dar …poate fi o gresala!

  Libertatea de exprimare e dreptul fiecaruia, dar in ea trebuie sa ne exprimam cu masura, fara aduce invinovatiri acelor de azi de la guvernare, uitand de acei de ieri, care ne-au lasat in:”chiloti si sandale”!

  E usor a alege,mai greu e sa conduci, cand cineva intentionat impedica sa activezi.

  Ce-ati face, fiecare din acei, care ii criticati pe acesti doi politicieni:Ghimpu,Chirtoaca si altii, daca nu totul ar depinde de d-stre?

  Cu omul nostru de azi – crescut intr-un sistem de minciuna si prosteala istorica timp de secole, mai poti face ceva intr-un timp atit de scurt:3ani si jumate, cat se afla aceasta guvernare – huiduita de cea precedenta?

  TOTUL intr-o zi nu se face, cat de tare nu ne-am dori, chiar daca “rabdarea va trece marea”, de suferit vom mai suferi:asa ne staruim noi cu totii ca ACEI de SUS sa faca din Lege o petica,
  iar din sudoarea omului:averi nedeclarate(de exemplu: …si parintele Iurie din Ialoveni are deja al 3-lea DJIP,si oamenii spun, ca El nu a pradat pe nimeni:”noi singuri i-am dus!”.

  Oare tot Ghimpu si Chirtoaca aici e vinovat?

  Unde-i mintea moldovamului cea de pe urma cand se exprima liber si accentuat impotriva nedreptatilor din acest stat si, unde o sa ajungem numai cu “spalarea de oase si ragiitul de mate”?

 5. Deportatul

  Vera, de acord – “Junalistii sunt pentru a informa, a critica cu scopul de a corecta ceva, ce deja a ajuns culmea,…”
  Corect ai început, multe şi mai înainte ai scris corect.
  Însă ca să înţelegi mai citeşte despre TEHNICA MANIPULĂRII
  Dar de ce aperi toţi jurnaliştii? Oare nu sunt jurnalişti CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI? Majoritatea mass-media oare nu sunt în mânile lui Lucinschii, Voronin, Filat, Plahatniuc, fraţii Ţopa? Jurnaliştii de la aceste mass-media sunt “independenţi”!?
  Iată două pilde de MANIPULARE.
  Sincer îmi pare rău să spun despre ZDG, dar sper că ZDG va reveni la normalitate, ş se vor debarasa de jurnaliştii care subtil MANPULEAZĂ
  N-al cunosc pe Donciu şi ca toţi muritorii şi el nu este ideal. Dar nu cred că merită de a fi ponegrit, cu atît mai mult folosit pentru a fi ponegrit PL, Ghimpu
  1. “Donciu are casă de 5 mln lei” Şi cîteva luni de zile pOnegrit PL, Ghimpu ce persoană a propus la CNI. Aşa case sunt mii de case în Chişinău. Nimic despre casa de bussines a lui Filat cu 9 etaje “din sticlă”, vizavi de Unicum; despre hotelurile lui Plahatniuc; despre Banca Comercială cu filiale (cu clădiri) în fiecare raion a lui Voronin; … Donciu n-a cumpărat casa, dar a construit-o de la fundament singur; a avut funcţii mari şi cu salarii mari; pe vremuri materialile de constrrucţie erau cu mult mai ieftene. Dar deschideţi Maklet-ul şi vedeţi cu cît se vinde doar numai lotul în Chişinău de vre-o 6 are – preţul doar a lotului ajunge de la 1 mln lei pînă la 3 mln lei.
  Prin Donciu a fost ponegrit Ghimpu, PL – vedeţi forumurile, mai ales la Unimedia
  2. Mincina scrisă de ZDG precum nu este sait-ul CNI, unde şef este Donciu. Sait-ul este!
  Şi se prelungeşte că Donciu se judecă cu Union Fenosa.
  A-U-U-U-U! ZDG – De ce nu informaţi despre familiile deportate ce se judecă căte 8 – 10 ani şi nu-şi pot recupera averea confiscată dar comuniştii Snegur, Voronin, Lucinschii, şi cei care au “prihvatizat” cu aceşte Filat, Plahatniuc, … au multe milioane de Euro!? Oare nu-i comanda politică!?
  – Dar oare “culmea” nu este că cetăţenii sunt cei mai săraci din Europa, dar acei care au condus Snegur, Sangheli, lucinschii, Filat, Diacov, Voronin, Plahatniuc, … sunt mult milionari în Euro?
  – Dar oare nu-i culmea că Rusia timp de peste 20 ani ţine teritoriul ocupat de Rusia prin trădarea conducerii RM?
  – Dar oare nu-i culmea că ani la rînd este batjocurit Ghimpu de jurnaliştii CUMPĂRAŢI ŞI RĂSCUMPĂRAŢI şi cei ce au însărăcit cetpţenii şi sunt de bine cu OCUPANTUL RUS jurnaliştii îi susuţin
  – Sunt forţe sănătoase în ZDG ca să revină un ZIAR CORECT!?!?!?
  Da! Sunt şi jurnalişti care informează corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *