Ghidul alegătorului politic incorect

Recent, într-o bibliotecă sătească din Donduşeni, a fost resuscitat aparent singurul manuscris existent al celebrului “Ghidul alegătorului politic incorect”, scris de un disident basarabean anonim. Potrivit unor informaţii neconfirmate oficial, ghidul a fost inspirat de fondatorii SUA şi preşedinţii americani Thomas Jefferson, James Madison, Andrew Jackson, dar şi de Grover Cleveland. În opera sa, autorul a încercat să pregătească publicul sovietic autohton pentru apariţia unui sistem democratic de model american. Aceste intenţii sunt similare celor ale fondurilor internaţionale, care şi azi, la peste 20 de ani de independenţă, cheltuiesc sute de mii, dacă nu milioane, pentru a educa electoratele “tinere” să participe activ la jocul politic. Atunci, însă, persoanele de legătură ale serviciilor secrete occidentale i-au refuzat autorului chiar şi cel mai mic suport, precum o ediţie “samizdat”, considerând ideile sale ca fiind “demodate” din perspectiva SUA.

Deoarece, până astăzi, nu a fost posibilă soluţionarea problemei drepturilor de autor, ne limităm să redăm doar anumite sentinţe considerate principale, remarcând că un cititor avizat va sesiza anumite influenţe din Ştefan Zeletin (1882—1934), savant român, autorul “Burgheziei române”, sau din opera filosofului spaniol Jose Ortega y Gasset (1883—1955).

În orice sistem politic, inclusiv “democratic”, dacă alegătorul subînţelege exact opusul a ceea ce spune un politician sau un guvern, nu greşeşte în 99% din cazuri. Atunci când politicienii vorbesc despre un “comerţ just”, cetăţeanul trebuie să aibă mai multă grijă de propriul buzunar, deoarece iniţiativele de a “elimina inegalităţile” în comerţ înseamnă, de obicei, majorarea preţurilor (de pildă, prin taxe vamale), pentru a proteja proprietarii unor anumite industrii.

Când statul vorbeşte despre ameliorarea comunicării cu cetăţenii, deseori, scopul nu este de a facilita accesul cetăţeanului la instituţiile statului, ci invers, de a ajuta planificatorii statali, care totuşi vor supravieţui, sub alte denumiri, şi într-un viitor stat democratic, să colecteze cât mai multă informaţie despre viaţa privată a cetăţenilor: pentru a o transmite organelor fiscale, pentru a ajusta propaganda publică la “noile argumente” aflate în circulaţie. De-a lungul istoriei, multe state au construit sau au reparat străzi nu pentru a facilita viaţa cetăţenilor, ci pentru a încasa mai uşor impozite şi pentru a se ocupa cu sportul lor favorit – războiul.

Cât despre dreptatea economică şi socială… Oricât ar părea de straniu, dar în Europa, cel puţin observată prin “cortina de fier”, măsurile de redistribuire a averii, în loc să estompeze disparităţile, le adâncesc. Astfel, povară fiscală principală este suportată de masa populaţiei cu salarii reduse, familiile muncitorilor subvenţionând, prin impozite, educaţia copiilor din familiile bogate.

Efectele de lungă durată, adică de după alegerile ulterioare, ale diferitelor iniţiative legislative sunt rar discutate în mod serios, or “niciun hoţ nu-şi pune întrebarea: care ar fi impactul “activităţii” sale asupra economiei naţionale?”.

Din cauza ilizibilităţii unei părţi a textului, mi-e teamă că am redat foarte vag filosofia acestui disident necunoscut, dar sper să apară vreun proiect care să asigure cercetarea istorică a vieţii unor foşti disidenţi din Europa de Est, care astăzi sunt consideraţi de Occident prea “burghezi”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Deportatul

  “În orice sistem politic, inclusiv «democratic», dacă alegătorul subînţelege exact opusul a ceea ce spune un politician sau un guvern, nu greşeşte în 99% din cazuri.”
  – Pentru a SUBÎNŢELEGE ce spun politicienii, cetăţeanul trebuie să GÎNDEASCĂ, să nu fie MANIPULAT MASIV.
  Mass-media cu jurnaliştii “CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI” sunt în înile oligarhilor “trei Vlazi”- Voronin, Filat, Plahotniuc +Lucinschii +propaganda Rusiei. Fiecare în parte lustruiesc imaginea “şefului” lor, şi toţi împreună ponegresc forţile cu adevărat democratice, europene, proromâne.
  Nu-i de mirare că avem 88 deputaţi a PCRM+PLDM+PD din 101 deputaţi care au fost împotriva Decretelor Dlui Ghimpu (PL) de condamnarea comunismului, retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM, …
  CÎND VOM AVEA ÎN RM MAJORITATEA JURNALIŞTILOR CU DEMNITATE NAŢIONALĂ pentru ca “alegătorul să subînţeleagă exact opusul a ceea ce spune un politician sau un guvern,”

 2. Deportatul

  Cine va face ANALIZA TRĂDĂRILOR conştiinţei cetăţenilor, jurnaliştilor, deputaţilor !?

  Jurnalistul Valeriu Saharneanu la postul de radio “Vocea Basarabiei” lăuda PL, Ghimpu, Chirtoacă şi critica pe Filat, PLDM.
  Deputatul Valeriu Saharneanu, la postul de radio “Vocea Basarabiei” devenind deputat pe listele PL, critică PL, Ghimpu, Chirtoacă şi laudă pe Filat, PLDM

 3. Mihai

  Alegatorii trebue sa urmareasca FAPTELE deputatilor comparindule cu Promisiunile preelectorale.

  Toti promit UE si ne duc in Siberia in afara de Ghimpu PL si Pavlicenco PNL.

  -Voronin: a numit moldovenii berbeci,a instaurat totalitarizmul,a prefacut ocupantii in ,,pacificatori”, a descreditat R. Moldova la Bruxel vorbind in rusa, ia crescut pe Filat,Plahotniuc,Lupu ,Dodon, Selin.
  – Lupu cu cheile-n buzunar a dat foc Declaratiei de Independenta , a adus mafia (Plahotniuc) in Parlament.
  – Filat a vindut toate sanatoriile construite de RSSM de la Odesa pada la Dunare, a destituit Directorul SIS ( Mihai) care restuea materialele SIS distruse de Resetnicov privitoare 7 aprilie, a incalcat Constitutia permitind accesul la facultati a gagauzilor care nu au dat BACul la romana.
  – Hadirca la eliberat pe Smirnov criminalul arestat la Kiev, la tradat pe Ghimpu si PL provochind scindarea si scoaterea de la guvernare a unicului partid proromanesc.

  Acum toti rivnesc la parlament, si cele mai dulci promisiuni preelectorale le vor face KGBistii impinsi de Moscova- Voronin,Lupu,Filat,Selin,Dodon,Pasat si compania.

 4. Mihai

  Alegatorii trebue sa constientizeze ca primesc lefi si pensii datorita ajutoarelor Europene.

  Mimarea reformelor facuta de Filat si Lupu vor duce la sistarea ajutoarelor Europene si ne von trezi in Siberia dar nu in UE.

  Celui nemultumit i se va lua darul- asa scrie in Scriptura.

 5. Deportatul

  Mihai, de acord în întregime ce scrii.
  Aş adăuga că alegătorii sunt masiv MANIPULAŢI de jurnalişştii “cumpăraţi şi răscumpăraţi” oligarhi (cărora le este în cot DEMNITATE NAŢIONALĂ).
  Cu părere de rău şi forţile proromâne, prooccidentale nu sunt unite. Şi mai rău – sunt atacuri vehimente între dînsile. De pildă famila noastră a fost la toate manifestaţiile ProUnirea a Dnei Pavlicenco, dar dezaprob atacurile antiPL, antiGhimpu, aniChirtoacă. Nu spun că aceştea sunt ideali,. Cine oare este ideal? Şi soarele are pete pe dînsul. Prin atacurile Dnei Pavlicenco se micşorează numărul alegătorilor proromâni. Pildă a fost alegerile locale pentru Primăria Chişină cînd împreună cu comuniştii, Dodon era atăcat de Dna Pavlicenco concurentul lui Dodon – Chirtoacă. Rezultatul în CMC – avem mai mulţi consilieri comunişti.
  Nu trebuie de repetat tactica lui iurie Roşca – atacurile la proromâni, fiind din aceiaş parte a baricadei lupte politice cu antiromânii.
  Ideia “Unirea acum urgent” e bună, pentru că se actualizează ideia Unirii, se măreşte numărul proromâni care au decăzut în despirare
  Ideia “Unirii prin aderarea la UE” se măreşte numărul alegătorilor proromâni, se micşorează numărul alegătorilor nostalgici dupa Rusia.
  Dar dacă politicienii acestor idei se luptă între dînşii – numărul alegătorilor proromâni se micşorează
  Numărul deputaţilor cu DEMNITATE NAŢIONALĂ depinde de numărul alegătorilor cu DEMNITATE NAŢIONALĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *