REANIMARE — Gheorghe GRÂU: Şarikov o fi dormitând în fiecare dintre noi

“Formele se schimbară, răul a rămas”.
Mihai Eminescu, “Împărat şi proletar”

Şi astăzi e o zi. Soarele nu a uitat să răsară, iar noi să ne urmăm calea, ocrotind curgerea firească a vieţii. Pe când profesorul Preobrajenski, din spectacolul “Inimă de câine” al Teatrului “A. P. Cehov”, montat după nuvela omonimă a lui Mihail Bulgakov (regia – Petru Hadârcă, scenografia şi costumele – Iurie Matei, maestru al artei din R. Moldova), nu face altceva decât un transplant de testicule şi hipofiză câinelui maidanez Şarik, în urma căruia acest Şarik devine o procreatură umană – Şarikov.

“Cutia Pandorei” e deschisă – viaţa în casa doctorului Preobrajenski se preface într-un coşmar: hoţia, desfrâul, beţia, minciuna şi stăpânirea peste alţii – toate generate de exponentul proletariatului, Şarikov, domină atmosfera casei. Pe deasupra, având un sprijin real în persoana lui Şvonder (&Co) – reprezentant al administraţiei locatarilor, patriot brut şi devotat până în măduva oaselor partidului comunist, care, de altfel, nu are altă nobilă menire decât să ne facă fericiţi şi mulţumiţi de viaţă cu orice preţ. Vrei nu vrei, bea, Grigore, aghiasmă, ca în binecunoscuta vorbă din bătrâni.

Şarikov e mai mult o metaforă ce confirmă faptul că din coadă de câine nu faci sită de mătase… cu studii universitare. E un pericol iminent umanismul golit de esenţa sa fundamentală – valoarea omului cu sprijinul vieţii, rânduite de Cel de Sus. Nu ne rămâne decât să dăm a lehamite din mâini: “Mă rog, am vrut cum e mai bine, dar a ieşit cum e mai rău”. Şi dacă la Tribunal nu se judecă, ci se joacă teatru, iar în bucătărie nu preparăm bucate, ci efectuăm operaţii chirurgicale, dacă la Cahul, în loc de viţă de vie, vrem să creştem cu tot dinadinsul bumbac, iar răsadul de roşii îl sădim cu rădăcina în sus, dacă acasă nu avem ce face şi ne căutăm norocul prin străini, iar la WC facem pipi pe alături – atunci halal de noi. Apără-ne, Doamne, de prostia de dimensiuni cosmice de a împărţi totul egal, şi nu după efortul depus, de idioata şi nesătula dorinţă de a trăi bine cu orice preţ.

Şarikov o fi dormitând în fiecare dintre noi. “Să fie linişte, vă rog, să nu-i tulburăm somnul, să-i îngânăm un cântec de leagăn, ferească sfântul s-o trezim – fiara asta neagră în cerul gurii şi pestriţă la maţe, căci când ţi-o faci cu mâna ta, nu ţi-o face nici dracul”.

Teatrului “A.P. Cehov” îi dorim realizări pe măsură, la fel şi regizorului Petru Hadârcă. Mult curaj şi inspiraţie pe viitor! Iar scriitorului Mihail Bulgakov să-i mulţumim pentru sacrificiul prin care ne-a amintit de nişte adevăruri primordiale.

Pace, har şi sănătate ţie, cititorule!

Gheorghe GRÂU,
pentru ZdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

  1. Speranta

    Nu există act mai nobil decât să aduci mulţumiri acestui om cu suflet mare. Aminteşte-ţi să realizezi binele din viaţa ta. Viaţa este magică! Iubeşte-o, adulmec-o în fiecare clipă.Să ai parte la rândul tău de zâmbete, bucurii, magie, în fiecare zi a vieţii tale. Poţi fi tot ce îţi doreşti: un înger, o floare, un arbore, o melodie, o pasăre sau chiar un vis. Crede în visele tale, Gheorghe. Esti un geniu…

  2. Vilney

    mandru ca sunt roman / Dupa opniia mea trebuiesc aliati in politica interna a ambelor parti cat si in afara lor , trebuie un context favorabil international si eliberarea ambelor tari de guvernele rau voitoare care saracesc tara pentru propriile interese .Mult mai multa mediatizare atat la sate cat si la orase , lasand deoparte internetul .Afise mult mai mari si convingatoare cat si televizari .Noi am fost poarta crestinatatii de care toti si-au batut joc si urmat propriile interese , la fel cum Spartacus s-a tras din neamul nostru ca si trac , la fel cum Mihai Viteazu un mare patriot a vrut binele tarii , deopotriva Vlad Tepes si multi altii un singur patriot ne este deajuns pentru unificare cel care il vad in opniia mea este Vadim Tudor sper sa fiu inca contemporan sa o vad si pe aceasta din nou ROMANIA MARE!

  3. Lee

    Liviu / Cateva oratbvseii:1. Sa nu faceti greseala sa implicati politicieni in actiunea voastra si ganditi-va ca veti avea multi dusmani infiltrati printre voi (sau aveti deja). Sunt probabil suficiente parti care va iau in serios si va considera o amenintare.2. Pozitia voastra asupra Transnistriei si Gagauziei este neclara.3. Aveti concurenta serioasa. Exista miscari moldoveniste (anti-romanesti) care nu stau degeaba in Republica Moldova, dintre care si o federatie de arte martiale.4. Cred ca ar trebui sa va ganditi si la un mesaj adresat minoritatilor rusofone din RM, pentru ca in mod sigur ii veti starni, iar influenta lor nu este neglijabila. Ati putea, de exemplu, sa le vorbiti despre politicile din Romania legate de minoritatile etnice.5. Nu uitati ca RM are 32 de centre raionale, cea mai mare parte a populatiei traieste in mediul rural (doua treimi), dar Chisinaul este centrul informational al tarii.6. Sa discutati cu bloggerii moldoveni. Opinia lor conteaza pe internet.7. Ati putea sa inlocuiti cele doua nuante de albastru de pe foaia volanta cu niste imagini din Romania, care ar starni mai mult interes. De exemplu: biserica manastirii Voronet, o biserica maramureseana, Ceahlau sau muntii Bucegi cu Crucea Caraiman, Castelul Peles.8. Sincer, ma indoiesc ca se va produce Unirea anul viitor, dar sper ca actiunea voastra sa schimbe mentalitatile de pe ambele maluri ale Prutului si sa se dezvolte in continuare (si dupa anul 2012).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *