Generaţii sacrificate

Când credeţi că moldoveanul va simţi pe pielea sa că trăieşte mai bine? Asta e una dintre întrebările adresate, în cadrul unei emisiuni televizate de luni, 8 februarie, celor patru lideri ai partidelor care formează Alianţa pentru Integrare Europeană.

Memorabil este răspunsul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, care a declarat că, dacă moldoveanul nu va avea răbdare, pe care nu a avut-o în ‘94, când s-au început reformele, atunci niciodată nu va trăi mai bine. Tălmăcirea acestor vorbe nu înseamnă altceva decât faptul că, în anii respectivi, cetăţenii trebuiau să lucreze în continuare pentru câţiva saci de zahăr primiţi lunar  drept remunerare şi să nu ia drumul pribegiei. Altfel spus, cel puţin o generaţie trebuia să se sacrifice pentru binele viitoarei generaţii şi al ţării în general. Dar omul, de natura sa, este egoist, în sens că încearcă să-şi asigure o viaţă îndestulată fără să-i pese prea tare de soarta unei ţări care nu are ce să-i ofere.

Cu toate acestea, oare despre sutele de mii de gastarbaiteri, muncind cu anii pentru a trimite nişte bani acasă, nu putem spune că s-au sacrificat pentru binele acestei ţări? Dar despre ţăranii care, în pofida tuturor vitregiilor, s-au încăpăţânat să-şi lucreze pământurile, deşi de multe ori «nu a costat pielea cât dubala», şi datorită cărora ne mai permitem să zicem că avem agricultură, nu putem spune că s-au sacrificat? Dar despre sacrificiile copiilor, uscaţi de dorul părinţilor, nu avem nimic de spus?

Şi dacă situaţia din prezent are ceva în comun cu anii ‘90, atunci îmi pare că a sosit momentul sacrificiului şi pentru unii politicieni.

Nicolae CUŞCHEVICI, 
n.cuschevici.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. petrica

    Domnule Cuschevici D-Voastra nar putea sa ne spuna cam cait pamint a rasturnat moldovenii nostri (ma refer la prasitul sfeclei de zahar) si hectare de paduri pe timpurile onoratei URSS.
    Si Dumneavostra vreti ca in doua luni de democratie sa umble toti “Gostarbaiteiri” cum va referiti D-voastra calare pe Cai Albi prin Moldova.

  2. DOARATAT

    Mai este o categorie de tineri de la tara,care si-au sacrificat tineretea si cunostintele,neavand posibilitatea sa-si gaseasca un lor de munca bine platit .Ei isi prelucreaza pamantul,imprumutand de la banci chiar cu o dobanda de 30%,insa la oras sunt furati de armata de intermediari,ce au impanzit piata.Avem cele mai fertile pamanturi,oameni harnici ,producem de toate la tara-dar NIMENI nu se gandeste la miile de tineri de la tara,printre care FOARTE MULTI AU STUDII SUPERIOARE,dar NICI un dram de sustinere din partea statului.cei care au plecat,si-au reusit viata,insa au ramas VIITORII CONTRIBUABILI,spatele carora va trebui sa contribuie la salarizare si pensionarea multor din noi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *