Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Gdansk. Lecţia solidarităţii

Gdansk. Lecţia solidarităţii

În perioada 5—6 decembrie la Gdansk a avut loc cea de a 25-a aniversare a decernării Premiului Nobel pentru Pace Lech Walesa. Cu această ocazie au fost organizate vizite în locurile care simbolizează lupta împotriva totalitarismului şi lupta pentru pacea şi libertatea din Europa.

O istorie în retrospectivă

În 1980 la Gdansk, muncitorii de la Şantierul Naval din Gdansk au început o grevă de proporţii. În fruntea greviştilor se afla cel care avea să devină ulterior simbolul luptei împotriva totalitarismului, Lech Walesa. Astfel a început un evenioment moment decisiv în istoria postbelică a Poloniei şi a întregii Europe.. Greviştii au prezentat revendicări aproape imposibile. Ei cereau înfiinţarea unor sindicate libere şi independente, întroducerea de reforme pentru muncitori şi asigurarea drepturilor cetăţeneşti. Gdansk-ul a devenit în scurt timp un spaţiu al libertăţii definitive, influenţând întreaga ţară. Astfel a luat fiinţă primul sindicat liber „Solidaritatea”. Numărul de membri ai acestei mişcări a crescut rapid până la zece milioane. Această mişcare a devenit o chemare la luptă pentru tot imperiul sovietic.

Un an mai târziu, în Polonia a fost introdusă legea marţială. Autorităţile militare s-au răfuit în mod brutal cu cei care au avut curajul să lupte pentru suveranitate şi pentru înlăturarea dominaţiei sovietice. După ce această mişcare a fost interzisă pe durata acţiunii legii marţiale, „Solidaritatea” şi-a continuat activitatea clandestin. În mai 1986, Lech Walesa a încercat să poarte un dialog deschis cu autorităţile. Negocierile au durat aproape două luni. În rezultat, locurile în Camera Deputaţilor au fost divizate 65% proguvernamentale şi 35% pentru candidaţi independenţi. Astfel, a fost ales primul şef al unui Guvern din Europa Centrală şi de Est care nu era comunist, Tadeusz Mazowiecki. Evenimentele ulterioare s-au derulat în avalanşe nimicitoare pentru captivitatea comunismului.

Zilele trecute la Gdansk, fostul lider al muncitorilor polonezi din anii 80, Lech Walesa, a ţinut o conferinţă de presă. De data aceasta, el a fost prezent acolo şi în calitate de ex-preşedinte al Republicii Polone, şi de laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Alături de el, în cadrul conferinţei esrau prezenţi Piotr Gulezynski, preşedintele Institutului „Lech Walesa”, Frederik Willem de Klerk, ex-preşedintele Republicii Africa de Sud, Shirin Ebadi, şi Adolfo Perez Esquivel, laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace.

Lech Walesa a urat celor prezenţi bun venit în oraşul solidarităţii, adăugând că. Polonia a fost prima ţară care a obţinut libertatea. „Această mişcare înseamnă libertate, respectarea drepturilor omului, democraţie, înseamnă totul. Sindicatul „Solidaritatea” a militat în numele libertăţii şi valorilor poporului. Solidaritatea a schimbat lumea. Dacă privesc în urmă, constat că solidaritatea nu a câştigat doar în Polonia, ci în întreaga Europă. Solidaritatea a devenit sinonim cu succesul puterii pentru libertate, democraţie şi drepturile omului”, a mai declarat Walesa.

Tot în cadrul conferinţei Piotr Gulezynski, preşedintele Institutului „Lech Walesa”, a declarat că, organizatorii acestei manifestări şi locuitorii Poloniei trăiesc momentul libertăţii. Trăiesc clipa care le-a schimbat istoria. Fenomenul solidarităţii vorbeşte despre drepturile şi libertăţile omului. „Lech Walesa ne-a chemat să fim liberi şi în acel moment, acest apel a produs o întreagă avalanşă. Lech Walesa a găsit cheia porţii umanizării şi a libertăţii. Fenomenul solidarităţii se rezumă la această cheie care a făcut ca libertatea comunităţii să aibă o valoare în unison”.

În aceste zile oraşul Gdansk a fost în sărbătoare. Potrivit lui Ole D. Mjos, preşedintele Comitetului Norvegian pentru premiul Nobel, a spus că „este minunat să fii în acest orăşel celebru, unde solidaritatea a avut o semnificaţie anumită, unde solidaritatea a fost dirijată de eroul Lech Walesa. Consider că, Walesa a avut o contribuţie foarte importantă pentru istoria lumii. El a fost susţinut în acelaşi timp de o mulţime de polonezi care au demonstrat şi au arătat că interesele şi libertăţile poporului întreg sunt foarte importante”.

Gdansk-ul a fost în această perioadă într-o sărbătoare dublă. După marcarea unei pătrimi de secol de solidaritate, seara, a fost inaugurat bradul de Crăciun. La un moment, toată strada centrală era cufundată în întuneric. Moş Crăciun împreună cu locuitorii oraşului Gdansk au început numărătoarea inversă. Zece, nouă opt, şapte…când au ajuns la cifra unu, bradul s-a aprins într-un albastru sclipitor de iarnă. Alţi pomi din jur iluminau strada în diferite culori. Două femei din preajmă, care adunau crenguţe de brad pentru casă, ne-au săus că se simte deja că vine Crăciunul, unul diferit de anii de până la „Solidaritate”. „Lech Walesa este o legendă pentru întreaga Polonie”, au spus ele.

Veronica Russu